Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 15, hétfő, Henrik és Roland napja van. Holnap Valter napja lesz.

Publicisztika

Dr. Márfi Gyula Érsek Atyának a Szent Család vasárnapjára kiadott, a tegnapi és mai szentmiséken felolvasott körlevele

E-mail Nyomtatás

Főpásztori üzenet Szent Család vasárnapjára

Főtisztelendő Paptestvéreim, Szeretett Krisztus-hívő Testvéreim!

Engedjék meg, hogy most, Szent Család vasárnapján és egyben 2017 utolsó napján megosszam Testvéreimmel a bennem élő aggodalmakat, ugyanakkor a lelkemet betöltő reménységet és örömet is.

Bővebben...
 

Egy látogatás visszhangjai

E-mail Nyomtatás

Ahogy azt legutóbbi lapszámunkban kellőképpen beharangoztuk, január 3-án, szerdán Budapesten vendégeskedett Orbán Viktor meghívására az új lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki. Érkezésének súlyát növelte, hogy decemberi beiktatása óta ez volt az első hivatalos külföldi útja.

Bővebben...
 

Egy materialista keresztény

E-mail Nyomtatás

Személyemben nem tudnak támadni, ezért megpróbálják rám sütni, hogy független indulásom ellenére a Jobbik–MSZP jelöltje lennék. Ezek a pártok ráadásul nem is összeegyeztethetők egymással – nyilatkozta Simicska lapjának Márki-Zay Péter, aki szerint a fideszes városvezetés érdekeit szolgálja az ilyen hírek terjesztése. A Simicska-lapban ezt olvasom, azután Havas Mucikájával való beszélgetését megnézem a liberálbolsi hírtévében az opcionális katolikusnak, ahol tőle magától megtudom, hogy pont azért vállalta a polgármester jelöltséget, mert olyan széles körű támogatást tudhat maga mögött, amely az MSZP-től Gyurcsányon át egészen Vonáig tart, beleértve az apróságokat is.

Bővebben...
 

A tolerancia diktatúrája

E-mail Nyomtatás

Nem véletlen, hogy a keresztény-konzervatív értékek mentén politizáló Sebastian Kurz alakíthat kormányt Ausztriában. Bécsben járva olyan mértékű hatását tapasztaltuk a migrációnak és a homoszexualitásnak, hogy az talán még a hazai liberális szavazótábor egy részét is észhez térítené.

Conchita országa?

Egy helyi családnál vendégeskedtünk, akik 15 éve élnek Bécsben. Az édesapa Németországban nőtt fel, az édesanya pedig Nyíregyházáról származik. A családban három gyermek van, közülük mindenki Magyarországon született, és a család is ott kezdte életét. A férj nemcsak a feleségébe, de az ottani kulturális életbe és őszinte baráti közösségbe is beleszeretett, amihez hasonlót nemigen tapasztalt szülőhazájában. Az irodalmi körök annyira vonzóak voltak számára, hogy hamar megtanulta a nyelvet. Hogy eltartsa családját, zenészi ambíciót feladva Pozsonyban talált munkát és ekkor döntöttek úgy, hogy Bécsbe költöznek.

Gondoljunk csak egy pillanatra bele, lassan négy évvel ezelőtt nyerte meg Conchita Wurst az Eurovíziós Dalfesztivált. Biztosan emlékeznek, a szakállas nő. Egy nemzetközi megmérettetésen ő lett a képviselője országának, a tolerancia szimbóluma. Az akkori szocialista kormányfő gratulált neki, a most kormányra kerülő FPÖ viszont nem. Talán elindul egy lassú változás, de a helyzet különösen aggasztó.

Bécsben a pompás utcadíszek között már az egyszerű járókelőnek is feltűnik, hogy nagyon sok a melegpár. Persze közöttük is van különbség, az egyik diszkréten egymás mellett ülve beszélget egy kávézóban, a másik nyilvánosan simogatja egymást, feltűnést keltve. Képzeljék el, van egy 12 nyelvre lefordított oldal, ami Bécset, mint a homoszexualitás fellegvárát mutatja be. Az oldalról ingyenesen letölthető egy 50 oldalas dokumentum, ami segíti a tájékozódást mindenféle lokálok, bárok és rendezvények között a lehető legteljesebb természetességgel. Kiderül ezekből az is, hogy majdnem öt nagy nyilvános rendezvény lesz az évben, 2019-ben pedig az Europride-ra készülnek, amit természetesen Conchitával reklámoznak.

Vendéglátóinknál a kisebbik fiú panaszolta el nekünk, hogy amikor napokig tartó melegfesztivál volt a városban, a körúton teljesen megbénult a közlekedés. Nem tudott eljutni az iskolába. Érdekes kérdést vetett fel: ezek fene nagy szabadságukban miért korlátozzák mások szabadságát?

Fiú osztálytársak nélkül

A 19 éves nagylány sokat panaszkodott arról, hogy nincsenek fiú osztálytársai a bécsi művészeti gimnáziumban. Egyszerűen hiányzik a tesztoszteron. Megdöbbentő volt hallgatni elbeszélését. Városi közös sétánk alatt éppen összefutottunk meleg osztálytársával, akit egyébként szeretettel üdvözölt. Ez az eset nagyon jól mutatta, hogy mint embert nem ítéli el a melegeket, csak egyszerűn borzasztó egy olyan környezetben élni, hogy már alig találni életerős fiatalt, és ami még rosszabb, hogy kötelező normálisnak tekinteni ezt az elhajlást, ezt a devianciát, ami lényegében a tolerancia diktatúrája.

A diákok körében, az egészséges párkapcsolatban élők között nem engedélyezett a szeretet és a vágy kifejezése, azt viszont el kell tűrni, hogy a meleg párok simogatják egymást, sőt mi több, aki ezt nem fogadja el, az megbélyegző és kirekesztő.

Ezzel a lánnyal nem egyszer fordult elő olyan, hogy a bulikban igyekeztek rávenni, ő is játszadozzon azonos neműekkel. Hiába bújt ki ezekből a helyzetekből, a tolerancia zászlaját lobogtató társai kiközösítették, mondván, ha ebben nem tart velük, akkor nem is tud igazán bulizni.

Azonban a legmegdöbbentőbb történet ebben a témában a következő volt: áthívta magához osztálytársait születésnapja alkalmából. Vidáman játszottak, beszélgettek, mígnem erre a kérdésre terelődött a szó. Mikor elmondta, hogy nem helyesli a homoszexualitást, és más követendő mintát kellene a fiatalok elé állítani, osztálytársai elkezdték ezért piszkálni, sértő szavakkal illetve őt. Nem fogadták el véleményét és erőszakkal meg akarták változtatni gondolkodásmódját, gyűlöletnek tekintették azt, amit mondott. Kétségbeesetten szaladt édesanyjához. Saját születésnapi buliján az áthívott vendégek eddig feszítették a húrt, pedig ő senkire semmilyen sértőt vagy bántót nem mondott, csupán saját értékeit képviselte. Ez volt a bűne. Szülei végül az utolsó másfél évre kénytelenek voltak magániskolába adni.

Párhuzamos társadalom hazánktól néhány kilométerre

Ma tizennyolcszor annyi külföldi ember él az osztrák fővárosban, mint 1961-ben. A bécsiek 35 százaléka külföldön született, és minden második fővárosi migrációs háttérrel rendelkezik, tehát vagy Ausztrián kívül született, vagy egyik szülője külföldi születésű – derül ki az osztrák főváros vezetése által készített friss felmérésből.

Az állami iskolákban óriási a törökök és szerbek, valamint az új bevándorlók aránya. Bécsben néhány erősebb gimnáziumot kivéve, ahová nem tudnak tudás alapján bekerülni általában a külföldi származásúak, az állam pénzén tanítják őket, miközben egy jelentős részük segélyekből él. Eközben pedig magániskolákba kénytelenek íratni az osztrákok saját gyermekeiket. Vendéglátóink különösen nehéz helyzetben voltak, hiszen a magániskolákba viszont tényleg csak osztrákok kerülhetnek be, komoly küzdelembe került, hogy az utolsó másfél évre átvegyék.

Az általános iskolában teljesen természetesnek számított, hogy késsel és boxerrel jártak a törökök és a szerbek, továbbá mindennaposak voltak a komoly fenyegetések és a lányok fogdosása. A család nagylánya elmesélte nekünk, hogy néhányszor találkozott iskolán kívül egy szimpatikus török fiúval. Elkezdtek járni, de aztán a lány úgy döntött, nem szeretné folytatni a kapcsolatot. Mikor ezt elmondta a török fiúnak, az úgy reagált, hogy mivel ő nem akar szakítani, ezért járnak tovább. Kis ízelítő egy másik kultúrából: nem tudta elfogadni, hogy a lány ott akarja hagyni. Olyan különbségek ezek, amelyeket lehetetlen áthidalni.

A lány ezután került művészeti iskolába, ahol mint írtuk, nem igazán találkozott jó kiállású, férfias fiúkkal. Persze, nem szabad általánosítani, de akkor is az a helyzet, hogy erőszakos, a férfi felsőbbrendűségének hitében élő vagy elnőiesedett fiúkkal volt körülvéve egész serdülőkora alatt.

A majdnem barátok

A családi asztalnál sokat beszélgettünk arról, milyen Bécsben élni, milyenek is az osztrákok az erősen jelenlévő homoszexualitás és nagy számú bevándorló közepette. Erre a kérdésre a család a majdnem barát kifejezéssel válaszolt. A férj, a feleség és a gyerekek is azt élik meg Bécsben, hogy csak majdnem barátaik vannak, akikkel a hétköznapi dolgokról el lehet csevegni, de személyes témákat nem szabad érinteni. A bejárónőjükről például tíz év után derült ki, hogy magyar származású, ráadásul az édesanyáéhoz egész közeli településen nőtt fel. Az édesapának van egy társasága, akikkel több mint tíz éve rendszeresen összejárnak, házaikban kölcsönösen vendégül látják egymást. De szigorúan csak a zene a téma, jóízűen borozgatnak, mintha barátok lennének, de nem is tudnak igazán a másik családjáról, nem ismerik egymás életének történetét. A helyzet az, hogy sokszor azt élik meg, érdekből barátkoznak, és ha egyszer segítenek valamiben, azt megjegyzik és várják cserébe a viszonzást. Ezzel szemben, ha Magyarországra jönnek és valakinél vendégeskednek, akár egészen rövid ismeretség után is nagyon személyes légkör tud kialakulni.

Azért az nagyon megnyugtató érzés volt, hogy vasárnap a magyar misén nem fértünk be a templomba. Öröm volt látni, hogy a kinti magyarok tartják a hitüket és biztos fogódzót keresnek ebben a felfordult világban.

Más megoldás ugyanis nincs. Sebastian Kurz és kormánya is feltehetőleg ebbe az irányba próbálja majd elvinni Ausztriát, de hogy nem lesz könnyű dolguk, az egyszer biztos.

Széplaky Bálint

 

Fényjáték

E-mail Nyomtatás

Győrffy-Kovács Adrienn kiállítása a kismarosi művelődési házban

A tárlat címe, Fényjáték, valaminő felhőtlen, a könnyedséget is idelopó cselekvésre utal, noha a fénnyel való játszadozás – főképp, ha nem elemlámpával, villanyégővel, gyertyával és fáklyával történik, hanem ecsettel – komoly munka. Komoly, mert ha van a fénynek vivőereje, aki csak a reneszánsz klasszikusaira pillant, ebben nem kételkedik, akkor az nagyon is meghatározza a mű szerkezetét, a festés technikáját. S nem utolsósorban azt a gondolkodásmódot (félve mondom, az érzelmet sem megvető filozófiát), ami nem más, mint önkifejezői teljesség.

Bővebben...
 

Az idő misztériuma

E-mail Nyomtatás

Erdélyben járva egy kenyérsütéssel foglalkozó családtól kérdeztem meg, hogy hova szállítják a kenyeret. Azt válaszolták: „Mi nem szállítjuk sehova, ha valakinek szüksége van rá, majd idejön érte.” És amikor azt kérdeztük, hogy sok éjszakájuk megy-e rá a sütésre, akkor pedig azt a választ kaptuk: „Az éjjel azért van, hogy aludjunk, a nappal pedig, hogy dolgozzunk. Hétköznap sütünk, de vasárnap soha.” Érdekes és élettel teli válaszok ezek. Olyan ember megnyilatkozása, aki pontosan tudja, hogy mi a célja, honnan jön, és merrefelé megy.

Bővebben...
 

Zsille Gábor: Új miniszterelnök?

E-mail Nyomtatás

Elcsépelt, kissé hatásvadász fordulattal: lapzárta előtt érkezett a hír, hogy a lengyel kormány a közeljövőben jelentősen átalakul. Ha hihetünk a híresztelésnek, állítólag Beata Szydlo miniszterelnök is távozni készül, és átadja a helyét Jaroslaw Kaczynskinak, a Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökének. Amúgy sokak szerint eddig is Kaczynski irányította a varsói kormányt. Az értesülések arról is szólnak, hogy a kabinet átalakítása után nagyobb szerepet kap az eddigi külügyminiszter, Witold Waszczykowski. Erről a témáról egyelőre ennyit, nem többet. Néhány hét múlva okosabbak és tényszerűbbek leszünk – már ha egyáltalán lesznek személyi változások a kormányban.

Bővebben...
 

Jó helyen vagyok

E-mail Nyomtatás

A Nemzetpolitikai Államtitkárság két, a külhoni magyarság támogatására létrehozott ösztöndíjával tehetséges, hazaszerető fiatalokat küld néhány hónapos szolgálatra a határokon túli magyar közösségekbe. Harmadik, egyben utolsó cikkünk a témában újra messzire kalauzolja az olvasókat, az Atlanti-óceán túloldalára, az Amerikai Egyesült Államokba, a Kőrösi-ösztöndíjas Rácz Eszter Annához, akinek szolgálata jelenleg is tart. Az ő esetében az ösztöndíjas kiküldetés nincs egy adott helyszínhez kötve. Néhány hónapot Michigan államban töltött, beszélgetésünkkor pedig Washington D.C.-ben tartózkodott. Lelkesen beszélt az eddig megélt tapasztalatokról, és mindig eszébe jutott egy másik történet.

Bővebben...
 

Világ világossága

E-mail Nyomtatás

Olescher Tamás kiállítása a Mansfeld Péter Galériában

A tárlat annyiban különleges, amennyiben Olescher Tamás festészete különleges – nyugodtan mondhatom így: egyedülálló – a kortárs magyar képzőművészetben. Egyszerűsége, egyszerű bonyolultsága folytán? Szakrális, az eget emberközelbe hozó üzenetével? A világ kerekét évszakról évszakra, ünnepről ünnepre forgató Virágkerék (Virágtérkép) néző elé virágszőnyeget terítő varázslatával?

Bővebben...
 

Az országos kérdéseket az SZDSZ alárendelte pártpolitikai érdekeinek

E-mail Nyomtatás

Riba András László–Szekér Nóra: Dokumentumok a Magyar Demokrata Fórum korai történetéből (1987–1989)

Dokumentumok… Egy dokumentum hitelességével kapcsolatosan valamelyest eltolódik a köznapi és a jogi értelmezés. Köznapi értelemben egy dokumentum hitelessége elfogultsági kérdés, vagyis a megítélés attól függ, hogy a dokumentum tartalmi és fellelhetőségi körülményinek függvényében az egyén azt hitelesnek fogadja-e el vagy sem. A hitelesség köznapi értelmezésében nincs szó arról, hogy a dokumentum tartalmi és formai jegyei alapján annak hitelességét objektív módszerek szerint kell megállapítani. A dokumentum, hitelességének kérdése a legősibb kérdések közé tartozik, miként annak hamisítása is. A történelmi hamisítványok elemzése már nem ad segítséget a jelen és jövő tekintetében, talán csak annyit érdemes megjegyezni, hogy az elemzésnek két vonala van, az egyik a történelmi környezeti, technológiai háttér, a másik a dokumentum összehasonlító értékelése. És akkor térjünk rá a médiára, a sajtóra, mint befolyásolási eszközre, ami régóta a liberálisok kezében van. Magyarországon a 18. század második felétől a történelmi (elsősorban politikatörténeti) megismerést alapvetően befolyásolja a sajtó, mint önálló forrástípus és forrásbázis megjelenése.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség