Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2018. május 27, vasárnap, Hella napja van. Holnap Emil és Csanád napja lesz.

Publicisztika

Fényjáték

E-mail Nyomtatás

Győrffy-Kovács Adrienn kiállítása a kismarosi művelődési házban

A tárlat címe, Fényjáték, valaminő felhőtlen, a könnyedséget is idelopó cselekvésre utal, noha a fénnyel való játszadozás – főképp, ha nem elemlámpával, villanyégővel, gyertyával és fáklyával történik, hanem ecsettel – komoly munka. Komoly, mert ha van a fénynek vivőereje, aki csak a reneszánsz klasszikusaira pillant, ebben nem kételkedik, akkor az nagyon is meghatározza a mű szerkezetét, a festés technikáját. S nem utolsósorban azt a gondolkodásmódot (félve mondom, az érzelmet sem megvető filozófiát), ami nem más, mint önkifejezői teljesség.

Bővebben...
 

Az idő misztériuma

E-mail Nyomtatás

Erdélyben járva egy kenyérsütéssel foglalkozó családtól kérdeztem meg, hogy hova szállítják a kenyeret. Azt válaszolták: „Mi nem szállítjuk sehova, ha valakinek szüksége van rá, majd idejön érte.” És amikor azt kérdeztük, hogy sok éjszakájuk megy-e rá a sütésre, akkor pedig azt a választ kaptuk: „Az éjjel azért van, hogy aludjunk, a nappal pedig, hogy dolgozzunk. Hétköznap sütünk, de vasárnap soha.” Érdekes és élettel teli válaszok ezek. Olyan ember megnyilatkozása, aki pontosan tudja, hogy mi a célja, honnan jön, és merrefelé megy.

Bővebben...
 

Zsille Gábor: Új miniszterelnök?

E-mail Nyomtatás

Elcsépelt, kissé hatásvadász fordulattal: lapzárta előtt érkezett a hír, hogy a lengyel kormány a közeljövőben jelentősen átalakul. Ha hihetünk a híresztelésnek, állítólag Beata Szydlo miniszterelnök is távozni készül, és átadja a helyét Jaroslaw Kaczynskinak, a Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökének. Amúgy sokak szerint eddig is Kaczynski irányította a varsói kormányt. Az értesülések arról is szólnak, hogy a kabinet átalakítása után nagyobb szerepet kap az eddigi külügyminiszter, Witold Waszczykowski. Erről a témáról egyelőre ennyit, nem többet. Néhány hét múlva okosabbak és tényszerűbbek leszünk – már ha egyáltalán lesznek személyi változások a kormányban.

Bővebben...
 

Jó helyen vagyok

E-mail Nyomtatás

A Nemzetpolitikai Államtitkárság két, a külhoni magyarság támogatására létrehozott ösztöndíjával tehetséges, hazaszerető fiatalokat küld néhány hónapos szolgálatra a határokon túli magyar közösségekbe. Harmadik, egyben utolsó cikkünk a témában újra messzire kalauzolja az olvasókat, az Atlanti-óceán túloldalára, az Amerikai Egyesült Államokba, a Kőrösi-ösztöndíjas Rácz Eszter Annához, akinek szolgálata jelenleg is tart. Az ő esetében az ösztöndíjas kiküldetés nincs egy adott helyszínhez kötve. Néhány hónapot Michigan államban töltött, beszélgetésünkkor pedig Washington D.C.-ben tartózkodott. Lelkesen beszélt az eddig megélt tapasztalatokról, és mindig eszébe jutott egy másik történet.

Bővebben...
 

Világ világossága

E-mail Nyomtatás

Olescher Tamás kiállítása a Mansfeld Péter Galériában

A tárlat annyiban különleges, amennyiben Olescher Tamás festészete különleges – nyugodtan mondhatom így: egyedülálló – a kortárs magyar képzőművészetben. Egyszerűsége, egyszerű bonyolultsága folytán? Szakrális, az eget emberközelbe hozó üzenetével? A világ kerekét évszakról évszakra, ünnepről ünnepre forgató Virágkerék (Virágtérkép) néző elé virágszőnyeget terítő varázslatával?

Bővebben...
 

Az országos kérdéseket az SZDSZ alárendelte pártpolitikai érdekeinek

E-mail Nyomtatás

Riba András László–Szekér Nóra: Dokumentumok a Magyar Demokrata Fórum korai történetéből (1987–1989)

Dokumentumok… Egy dokumentum hitelességével kapcsolatosan valamelyest eltolódik a köznapi és a jogi értelmezés. Köznapi értelemben egy dokumentum hitelessége elfogultsági kérdés, vagyis a megítélés attól függ, hogy a dokumentum tartalmi és fellelhetőségi körülményinek függvényében az egyén azt hitelesnek fogadja-e el vagy sem. A hitelesség köznapi értelmezésében nincs szó arról, hogy a dokumentum tartalmi és formai jegyei alapján annak hitelességét objektív módszerek szerint kell megállapítani. A dokumentum, hitelességének kérdése a legősibb kérdések közé tartozik, miként annak hamisítása is. A történelmi hamisítványok elemzése már nem ad segítséget a jelen és jövő tekintetében, talán csak annyit érdemes megjegyezni, hogy az elemzésnek két vonala van, az egyik a történelmi környezeti, technológiai háttér, a másik a dokumentum összehasonlító értékelése. És akkor térjünk rá a médiára, a sajtóra, mint befolyásolási eszközre, ami régóta a liberálisok kezében van. Magyarországon a 18. század második felétől a történelmi (elsősorban politikatörténeti) megismerést alapvetően befolyásolja a sajtó, mint önálló forrástípus és forrásbázis megjelenése.

Bővebben...
 

A dámbikától a csavart szarvú antilopig

E-mail Nyomtatás

A vadászatba jobban bele lehet bolondulni, mint a fehérnépbe vagy italba.”

(Nyirő József: Uz Bence)

A dámbikától a csavart szarvú antilopig

Vadászélményeit fűzte kötetbe Papp György professzor

A vadászat nagyon vegyes megítélésű tevékenység. Sokan vannak, akik a gyilkolást, az állatok leölését látják csupán benne, ezért elítélik magát a vadászatot is, és azokat is, akik művelik. Mások kifejezetten érdeklődve szemlélik a vadászokat, és egyfajta sóvárgással hallgatják az általuk elmesélt, leírt történeteket. Közöttük szép számmal akadnak, akik maguk is boldogan átélnének néhány vadászkalandot. Az azonban biztos, hogy ez a téma nem hagy senkit hidegen és bármelyik oldalon áll is valaki a kérdés megítélésében, azt senki nem vitathatja, hogy nemzetünk hagyományaihoz a vadászat és annak irodalmi szintű dokumentálása alapvetően hozzátartozik.

Bővebben...
 

Adventkezdet Tápióbicskén

E-mail Nyomtatás

Szombaton este meggyújtottuk az első lila gyertyát a családi adventi koszorún. Három lila és egy rózsaszín gyertya van rajta, ami fontos, mert ez már a Jézus-várás ideje, amikor még a színeknek is jelentősége van. Vasárnap reggel nehezen ébredünk. Megbeszéltük, hogy a szentmisére mindenképp elmegyünk, hiszen advent van, de mégis nehéz az ébredés. Valahogy nem ízlik a reggeli kávé sem, és a szürke, borongós időben nem sok kedvünk van készülődni, kocsiba ülni, elindulni. Bizony, nem szép, mégis be kell vallani: sokkal inkább van kötelességtudat ebben, mint őszinte öröm. Örömet most a meleg ágy okozna, amelybe még mindenki visszabújna. A gyerekek is, mi is.

Bővebben...
 

A francia keresztüldözés hagyománya

E-mail Nyomtatás

Franciaországban 2004-ben iktatták be azon törvényt, amely tiltja a vallási jelképek viselését az állami fenntartású közoktatási intézményekben, legyen szó keresztről, félholdról, Dávid-csillagról stb.

Most 13 évvel e törvény elfogadása után, napjaink kereszteltávolításainak fényében olybá tűnhetne, hogy ez volt az ugródeszka a mai történésekhez. Ám napjaink franciaországi keresztkirekesztő zajlásai sokkalta mélyebbre nyúlnak, mint a 2004-es törvény és valahol a modern francia állameszme forrásánál keresendők.

Bővebben...
 

Teleki Pál öröksége

E-mail Nyomtatás

A RETÖRKI, a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége és a budapesti Lengyel Intézet könyvbemutatója

Dr. Bogdán Emil Martonvásáron a Mezőgazdasági Kutatóintézet klubjában olyan tevékenységet szervezett, amit Aczél elvtársék megtiltottak. A vád: korabeli betiltott lengyel filmeket mutattak be.

„Köszönöm a szerzőnek, hogy a nemzeti demokrata ellenzék lengyel kapcsolatairól írt. Ez egy hiánypótló könyv, melyben sok olyan híres lengyel professzor, művész, író neve is fel van tüntetve, akikről a magyarok keveset hallottak. Csak azt sajnálom, hogy erről a témáról nem egy nagyobb kötetben írtak, mert még sok forrás áll rendelkezésünkre. A könyv mégis személyes élmények mellett szinte enciklopédikus, lexikális tudásanyagot is tartalmaz. Mindezt szervesen kiegészíti a bőséges jegyzet- és fotóanyag és a kötet végén közölt precíz névmutató. A szerző hangsúlyozta, hogy ezzel a munkájával csak felnyitott egy dobozt, amelynek gazdag tartalma még érdemi feldolgozásra vár” – mondta köszöntőjében Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövete november 11-én, amikor bemutatták a Magyarországi Lengyelek Bem József Kulturális Egyesületének székhelyén Szalai Attila A múltból jelen, a jelenből jövő – széljegyzetek a magyar nemzeti demokrata ellenzék lengyel kapcsolataihoz a 20. század utolsó harmadában című kötetét.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség