Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2017. július 27, csütörtök, Olga és Liliána napja van. Holnap Szabolcs és Alina napja lesz.

Interjú

Ellenezzük az uniós polgárok vegzálását a határon

E-mail Nyomtatás

Az új uniós rendelkezés se az illegális bevándorlást, se a terrorizmust nem képes megakadályozni

Jelenleg a magyar hatóságok döntik el, hogy ki lép be Magyarország területére. Amennyiben elfogadnak egy új uniós rendelkezést, egy lopakodó jogalkotással ezt a hatáskört Brüsszel kicsavarja a nemzetek kezéből – szögezte le dr. Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára.

Márciusban az EU elfogadhat egy olyan rendeletet, melyet 20 nap múlva már alkalmazni is kell a belső határellenőrzésnél. Ez azt jelenti, hogyha átsétálok Esztergomból Párkányba a hídon, akkor elkérik az okmányaimat, belenéznek a táskámba?

– Ez a példa nem jó, mivel a rendelet az Európai Unió külső schengeni határaira vonatkozna, ami minket érint legsúlyosabban, hiszen Magyarországnak van az EU-n belül a leghosszabb schengeni szárazföldi határa, összesen 1056 kilométer. A mostani döntés tehát a külső schengeni határokat érintené, s ez ellen a magyar kormány határozottan tiltakozik.

Bővebben...
 

Összefogtak Kárpátaljáért

E-mail Nyomtatás

Az ENSZ adatai szerint pedig a V4 országok közül Magyarországról vándorolnak ki a legkevesebben

A Fidelitas február 23-án 1,3 millió forintos adományt nyújtott át az árva, illetve nehéz sorsú gyermekeket támogató Sámuel Alapítványnak a Fogjunk össze Kárpátaljáért tavalyi jótékonysági akciójának eredményeként. Böröcz László, a Fidelitas elnöke: „Megalakulásunk óta nagy figyelmet fordítunk a határon túliak segítésére, az ukrán–orosz konfliktus kezdete óta pedig kiemelten kezeljük a Kárpátalján élő magyarokat.”

Bővebben...
 

Meg kell becsülni az ápolókat

E-mail Nyomtatás

Az egészségügyben összességében 21 százalékkal nőttek a keresetek

Erkölcsileg és anyagilag is meg kell becsülni az ápolók munkáját, ezért döntött úgy a kormány, hogy 2019-re 65 százalékkal emelik a bérüket – hangsúlyozta az EMMI parlamenti államtitkára. Rétvári Bencét arról is faggattuk: hogyan lehet az utánpótlást biztosítani?

2014 óta ünneplik február 19-én az ápolók napját, idén pedig a 200. évfordulója van annak, hogy Kossuth Zsuzsanna, a magyar ápolásügy úttörője született. 2010-től mit tettek az egészségügyi ápolók anyagi és erkölcsi megbecsülése érdekében?

– 79 ezer ápoló dolgozik ma Magyarországon, és a munkájukért érzett köszönetnek meg kell nyilvánulnia szimbolikus gesztusokban és anyagi elismerésben is a kormány részéről. Az ápolók az élet minden szakaszában ott vannak, amikor egészségügyi segítségre van szükség, a beteg mellett állnak éjjel-nappal. A béremeléssel régi adósságot törleszt a kormány. Tavaly is emelkedtek már a fizetések, idén újabb 12 százalékkal nőnek majd a bérek, 2018-ban és 2019-ben pedig 8-8 százalékos emelés várható.

Bővebben...
 

Csak a szólamok szintjén bővítéspártiak a nyugatiak

E-mail Nyomtatás

A szerb csatlakozási folyamat 8-15 évig is eltarthat

Lényeges, hogy a délvidéki kis- és középvállalkozások megerősödjenek, felkészüljenek arra a pillanatra, amikor az EU tagság által bejutnak az egységes európai piacra, ahol nagyon erős a verseny – közölte érdeklődésünkre Deli Andor, a Fidesz–KDNP délvidéki európai parlamenti képviselője.

Budapesten a Nikola Tesla Szerb Tannyelvű Gimnáziumban találkozott Lyubomir Alexovval, a magyarországi szerb kisebbség országgyűlési szószólójával, valamint Dr. Lásztity Jovánkával, a gimnázium igazgatónőjével. Miről folytak a tárgyalások? Milyen kihasználhatatlan lehetőségek vannak a két kisebbségi közösség közötti együttműködés vonatkozásában?

– Úgy gondolom, hogy a találkozónak a gyakorlati haszna mellett, jelképes jelentősége is volt. A megbeszélésen kölcsönösen ismertettük egymással a vajdasági magyarság és a magyarországi szerbség aktuális helyzetét, valamint szó esett a jövőbeni együttműködési lehetőségekről. A magyar–szerb kormányközi kapcsolatok elmélyülése és a kiváló együttműködés pozitívan befolyásolja a szerbiai magyar, illetve a magyarországi szerb közösség helyzetét és megkönnyíti érdekérvényesítésüket. Megegyeztünk, hogy a jövőben is folytatjuk a tapasztalatcserét, és lehetőség szerint bevonunk más érdekelteket is, úgy magyar, mint szerb részről.

Bővebben...
 

Két szál deszka, szenvedély és a tiszta szó

E-mail Nyomtatás

A magyar nyelv szeretete és a magyar kultúra értékeinek ápolása és továbbadása közös küldetésünk

Talán a legfontosabbnak ezeket a rendhagyó irodalmi órákat tartjuk, hogy élményszerűen átadjuk a magyar költészet kincsestárának egy-egy darabját a diákoknak, s úgy érezzük sikerül megszólítanunk őket, s a fiatalokkal való találkozás bennünket is sok energiával tölt fel. Az ’56-os műsorunk kapcsán tapasztaltuk, hogy nagyon megérintette őket az a drámai forma, ahogyan ezeket a verseket átadtuk, de az is kiderült a beszélgetésekből, hogy sokan nem ismerik a forradalom eseményeit, az ötvenes évek korszakát, volt, aki azt sem tudta, mi az az ÁVO.

Bővebben...
 

Mintagyárak a negyedik ipari forradalomban

E-mail Nyomtatás

Innovációval és technológiai fejlesztéssel hatékonyabbak lesznek a kis- és közepes vállalkozások

Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkártól megtudtuk, hogy a Nemzetközi Szellemi Tulajdon Index rangsorában a világ 45 országából a 13. helyen állunk, megelőzve Kanadát, Izraelt és Lengyelországot. Ez is bizonyítja, hogy a magyarországi innovációs környezet támogató, és a vállalkozókra ösztönzőleg hat.

Bővebben...
 

Megbecsülik a rendőrség közbiztonságért és a határok védelméért végzett munkáját

E-mail Nyomtatás

A rendvédelmi hivatásos állomány tagjai megkapják idei első, öt százalékkal emelt fizetésüket

Az illetményemelés érinti a rendőröket, a tűzoltókat, a büntetés-végrehajtási dolgozókat, a Terrorelhárítási Központ, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, valamint a különböző titkosszolgálatok hivatásos állományú tagjait. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese emlékeztetett arra, hogy a 2015 júliusában indult rendvédelmi életpályamodellnek köszönhetően először 30 százalékkal nőtt az érintettek bére, amelyet évente újabb 5-5 százalékkal növelnek, így összességében 2019-ig átlagosan 50 százalékos béremelés valósul meg.

Hogyan tudták elérni a béremelést?

– A személyi állomány anyagi megbecsülése és a kiszámítható előmenetel biztosítása érdekében az Országgyűlés 2015-ben kétharmados többséggel elfogadta a rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjaira vonatkozó új törvényt. Első lépésben egy új előmeneteli- és illetményrendszer kialakítására került sor, aminek célja, hogy egyidejűleg ismerje el a munkakör értékét, a szolgálati tapasztalatot és a teljesítményt. A Belügyminisztérium mindent elkövet annak érdekében, hogy javuljanak a hivatásosok munkakörülményei és erősödjön megbecsülésük, különös tekintettel a határon szolgáló rendőrökre, akik garantálják a magyar emberek biztonságát és védik az országot az illegális bevándorlóktól.

Bővebben...
 

Határon túli értékőrzők

E-mail Nyomtatás

Mindegyik külhoni nemzetrész létrehozta saját nemzetrész értéktárát

A Felvidéki Értéktár Bizottság nemzeti értékeink megőrzése érdekében Felvidéki értékőrzők címmel interaktív vetélkedősorozatot szervezett a felső tagozatos és a középiskolás diákok számára, melynek döntőjét Nagymegye ren tartották. Az eseményen Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungari kum Bizottság tagja és Szakáli István Loránd a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára, a Hungarikum Bizottság titkára mondott köszöntő beszédet. Szakáli István Loránd szerkesztőségünk számára kiemelte: „Alapvető célként határoztuk meg az ifjúság bevonását ebbe az értékmentő munkába. Ennek eredményeként tudjuk e folyamat fenntarthatóságát biztosítani, s azt, hogy a fiatal korosztály a nemzeti értékek elkötelezettjévé váljon.”

Bővebben...
 

Térségi szintű vadkár-megelőzési stratégiát kell alkotni

E-mail Nyomtatás

Elfogadhatatlan, hogy az ország egyes részein különböző értékű a vadkár után járó összeg

A vadkár egyre nagyobb probléma az országban, a térített mezőgazdasági vadkár 2015-ben 2,3 milliárd forintot tett ki. A vadkárral kapcsolatban felmérést készített a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának (NAK) és a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézet, és ez alapján ajánlásokat fogalmaztak meg a döntéshozóknak. Eszerint erősíteni szükséges az érintettek közötti kommunikációt a megegyezés érdekében, továbbá szükségesnek tartják a térségi szintű vadkár-megelőzési és -kezelési stratégia kidolgozását, a szakértői munka minőségének javítását oktatással, képzéssel, valamint további kutatásokat javasolnak. Győrffy Balázs, a NAK elnöke szerkesztőségünknek elmondta, hogy a kamara hamarosan új protokoll bevezetésére tesz javaslatot.

Bővebben...
 

Célunk, hogy a brit kilépésről szóló tárgyalási folyamat átlátható legyen

E-mail Nyomtatás

Brüsszelnek tanulnia kellene abból a hibából, hogy nem volt hajlandó az európai emberek hangjára figyelni

Londoni tárgyalásaimon az üzleti szféra és a politika képviselői egyaránt azt mondták, hogy nem tudják elképzelni, miként maradhatna működőképes az ország a közép- és kelet-európai munkaerő nélkül – szögezte le a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese. Dr. Szabó László hozzátette: a brit munkanélküliség meglehetősen alacsony, és egyértelmű, hogy ha hirtelen eltűnnének a keleti EU-tagállamok munkavállalói, akkor Nagy-Britannia bajba kerülhetne. Ezt a brit fél is tudja.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség