Interjú

Ilyen jó eredményre magam sem számítottam

E-mail Nyomtatás

Kötöttfogású birkózóválogatottunk tarolt az újvidéki Eb-n

Öt éremmel, közte két arannyal zárta a kötöttfogású birkózóválogatott a közelmúltban lezajlott újvidéki Európa-bajnokságot. A mögöttünk hagyott, talán kevésbé sikeres világversenyek után általános megdöbbenést váltott ki a kimagasló szereplés, amelyből nagy esélyesek és meglepetésemberek egyaránt kivették a részüket.

A rég látottan eredményes versenyzés okairól, hátteréről Sike András szövetségi kapitánnyal beszélgettünk, aki megosztotta velünk a központosított felkészülési metódus előnyeit és vállalkozott versenyzői egyéni értékelésére is.

Bővebben...
 

Félmilliárd forintra pályázhatnak a muravidéki magyar vállalkozások

E-mail Nyomtatás

Fő szempontunk, hogy könnyen értelmezhetők és kitölthetők legyenek a pályázatok

Három kategóriában hirdetnek pályázatot a térségben – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára. Kiss-Parciu Péter elmondta, hogy az elsőben a mezőgazdasági tevékenységet támogatják, azon belül is a parasztgazdaságokat, hogy azok versenyképessé válhassanak. A másodikban a kis- és középvállalkozók pályázhatnak eszközbeszerzésre, kisebb beruházásokra. A harmadik célja a turizmus fejlesztése.

Bővebben...
 

Jobbikos korrupciógyanú Ózdon

E-mail Nyomtatás

Egyértelmű az összefüggés a korrupció és Simicska érdekei között

Egy hete volt Janiczak Dávid ózdi jobbikos polgármesternek arra, hogy tisztázza magát a városi ivóvízellátás modernizálásával kapcsolatos beruházás ügyében, de képtelen volt erre – közölte a Magyar Fórummal Németh Szilárd. A Fidesz frakcióvezető-helyettese elmondta: „az országgyűlésben is téma volt, de Vona Gábor pártelnök ugyanúgy hallgatott, mint kezdetben a »KGBéla« ügyben. Kíváncsian várom Vona véleményét is. Lát-e összefüggést korrupció gyanújába keveredett alelnökének ügye és pártja gazdájának, Simicska Lajosnak az érdekei között?” A Fidesz az ügyészséghez fordul az ügyben.

Bővebben...
 

A mágnesszalagok rejtélye

E-mail Nyomtatás

Ügynöklisták márpedig nincsenek

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) befejezte az állambiztonsági mágnesszalagok vizsgálatát, és javasolta titkosításuk feloldását. Az egykori adatbázisok sohasem voltak teljesek, számos alkalommal töröltek adatokat azokból – tudtuk meg a Dr. Máthé Árontól. A NEB elnökhelyettese kiemelte, hogy eleve nem is került bele minden ügynök az adatállományba.

Mit tudhatunk a mágnesszalagokról? Kik és miért állították elő? Mi volt a célja?

– Az egykori kommunista állambiztonság nyilvántartásainak adatállományairól van szó. A ’70-es évek elején az akkori belügyminisztérium a lyukkártyás és a kezdeti elektronikus adatkereső rendszerek fejlesztése során megkezdte – az addig csak papíron létező – különböző nyilvántartásainak gépre vitelét annak érdekében, hogy segítse az azokban való keresést, lekérdezést. Ezt a számítógépes rendszert nevezték Egységes Gépi Prioráló Rendszernek (EGPR-nek). Ez a hatalmas adatbázis azonban korántsem tartalmazott minden – a dossziékban vagy a kartonokon szerepelő – adatot. Az Egységes Gépi Prioráló Rendszer célja nem az akták és kartotékok kiváltása volt, hanem a személyek nyilvántartási adatainak ellenőrzése. Az EGPR-en belül tizennégy, az ABC betűivel jelölt tematikus adattárról beszélünk. A mágnesszalagok ebből három állambiztonsági adattár bizonyos adatait, valamint a róluk készült két-két biztonsági másolatot tartalmazzák.

Bővebben...
 

Fejlesztik a felsőoktatási duális képzéseket

E-mail Nyomtatás

A fiatalok kiszámíthatóbban tervezhetik jövőjüket

A pedagógusok feladata, hogy a színvonalas elméleti anyagon túl olyan gyakorlati készséget biztosítsanak a hallgatók számára, amely alkalmassá teszi őket arra, hogy szakterületükön azonnal és kiváló hatásfokkal tudják hasznosítani a megszerzett tudást. Ezért olyan szakemberekre van szükség, akik területükön a legfrissebb ismeretekkel rendelkeznek, és ezeket professzionális szinten alkalmazni is tudják – fejtette ki megkeresésünkre Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár.

Duális képzést a műszaki, informatikai, agrár-, természettudományi és gazdaságtudományi képzési területen találhatunk, de már a szociális munka alapszakra jelentkezők is választhatnak ilyen képzést. Miért éppen a szociálismunkás- és a mérnöktanár-oktatásra koncentrálnak?

– Az erős Magyarország korszerű, versenyképes tudást és oktatást biztosít mindenki számára. A Duális és gyakorlatorientált felsőoktatási képzések fejlesztése és oktatási innováció a szociális munka és a segítő szakmák terén, valamint a mérnökpedagógia és a szakmai tanári szakok esetében című felhívás célja, hogy a felsőoktatási intézményekben olyan oktatási és képzési rendszerek jöjjenek létre, melyek alkalmazkodnak és kiszolgálják a munkaerő-piaci igényeket. Ez lendületet ad azoknak a szakmáknak is, amelyek jelenleg szakemberhiánnyal küzdenek. Ez most főként a szociális munka és a mérnökpedagógia, valamint a szakoktató képzések területén nagyon fontos és kezelendő feladat.

Bővebben...
 

Angyallá vált bohócok

E-mail Nyomtatás

Aki először rendezett kerítéstálatokat

Megfogalmazok egy gondolatot, és amikor festek, használom a bohócruha jellegzetességeit, még akkor is, ha nem bohócokat ábrázolok – természetesen a tájképek kivételt képeznek. Régebben Soroksáron kétutcás búcsúk voltak, ahol a céllövölde fogott meg. Néhány festményemen a céllövöldék hangulatát adom át, de azon már bohócok szerepelnek. Őket lövik… Erdélyi tematikájú képeket is festek; egyiken Csíkrákost, másikon Kézdivásárhelyt láthatja.

Bővebben...
 

A földspekuláció ellen

E-mail Nyomtatás

A bizottságnak nem lenne szabad hazánk ellen kötelezettségszegési eljárást indítania

Az egészséges birtokviszonyoknak a vidék társadalmi élete fenntartásában kiemelkedő a szerepe – szögezte le Erdős Norbert európai parlamenti képviselő, majd hozzátette: „amennyiben a nagybirtokok kerülnének egy országban, de akár egy régióban vagy kistérségben túlsúlyba, az számos munkahely megszűnéséhez, családok tönkremeneteléhez és ebből következően súlyos elvándorláshoz, a vidék kiürüléséhez vezetne.”

Bővebben...
 

Nem ellenségeskedni kell egymással, hanem kiegészíteni egymást…

E-mail Nyomtatás

…hogy minél több magyar nemzetiségű képviselő kerüljön be a megyei önkormányzatokba

Ősszel megyei választások lesznek, a koalíciós tárgyalások a Magyar Közösség Pártja és a Most-Híd között még az év elején megkezdődtek. Az MKP és a Most-Híd február 17-én tárgyalt először az esetleges együttműködésről. Akkor arról állapodtak meg, hogy a regionális struktúrákban elkezdik a koalíciós tárgyalásokat és április 26-án ismét tárgyalóasztalhoz ülnek. Mindez megtörtént, de vajon sikerült-e valamiben megállapodniuk? Erről kérdeztük Menyhárt Józsefet, a Magyar Közösség Pártja elnökét.

Bővebben...
 

A futballnak is köszönhető, hogy túléltem a Gulagot

E-mail Nyomtatás

90 éves lett az egykori Vasas-legenda, Raduly József

A legidősebb, élő magyar válogatott labdarúgó személye önmagában is bemutatásra érdemes. Ám ha hozzávesszük azt is, hogy az illető éppen pályafutása legszebb, legreményteljesebb időszakában kényszerült 6 és fél évnyi szovjet hadifogságba, majd aztán ennek ellenére képes volt beverekedni magát az Aranycsapatba, akkor egyszeriben különleges, páratlan életút tárul elénk. Ezen életút birtokosa szerencsére tökéletes szellemi tisztaságban, és ragyogó fizikai állapotban fogadta megkeresésünket.

Sportrovatunk vendége a közelmúltban 90. születésnapját ünneplő focilegenda, Raduly József, akivel labdarúgó-karrierje felidézésén túl József Attiláról, a Gulag táborainak sportéletéről, napjaink magyar labdarúgásáról, a miniszterelnöki megbecsülésről, valamint az Isten gondviselő szeretetéről is szót váltottunk.

Bővebben...
 

Brüsszel veszélyezteti az adócsökkentés politikáját

E-mail Nyomtatás

A szocialisták Botkával ugyanott folytatnák, ahol abbahagyták

A baloldal migránspárti, ezért nem akarja, hogy az emberek véleményt mondjanak Brüsszel bevándorláspolitikájáról. A nemzeti összefogással, a nemzeti konzultációval meg kell állítanunk Brüsszelt. A kormány azért bírálja az Európai Uniót, mert szeretné kiküszöbölni a fennálló hibákat – szögezte le Dr. Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára.

Miért érdeke Brüsszelnek, hogy beleszóljon a magyar adópolitikába?

– Brüsszel nem csak a bevándorláspolitikában akar több hatáskört magának, hanem az adópolitikában is a nemzeti hatáskör szűkítésére készül. Ez a magyar családok és a vállalkozások számára semmi jót nem jelentene, hiszen Brüsszel az elmúlt években soha nem az emberek oldalára állt, hanem a multikéra.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség