A magyar pálinka ügyében teljes az egyetértés

2008. március 19. szerda, 07:46
Nyomtatás
Az öt parlamenti párt és a kormány is egyetértett abban kedden az Országgyűlésben, hogy törvényt kell alkotni a pálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanács felállításáról. Az ötpárti törvényjavaslat célja, hogy védelmet nyújtson a minőségi hazai gyümölcspárlatoknak.2004 -ben az Európai Unió elfogadta, hogy Ausztria négy tartományán kívül, csak Magyarország használhatja a pálinka szót termékeire. Vagyis a pálinka azóta hivatalosan is hungaricum. Az érintettek 2004 óta szorgalmazzák, hogy a pálinka gyártását és forgalmazását, illetve a különböző tiltásokat törvényi szinten szabályozzák.

Pálinka-ügyben a stratégia a forgalmazás és a piackutatás a felállítandó Pálinka Nemzeti Tanácsra várna. A Pénzügyminisztériumban pedig létrehoznák a pálinka ellenőrző hatóságot.

A leendő törvényben rögzítenék a pálinka kritériumait, amelyeket eddig alacsonyabb jogszabály tartalmazott. Eszerint csak az nevezhető pálinkának, amelyet Magyarországon termett gyümölcsből Magyarországon készítenek lepárlással.

A javaslat hét pálinka fajtát nevez meg. Ezek: a kisüsti, az aszú-törköly, az érlelt pálinka, az ópálinka, a vegyes gyümölcspálinka, az ágyas pálinka és a mézes pálinka-likőr. A mézes termékeknél tehát az önálló pálinka elnevezést már nem lehet használni. A sűrítményből, aszalványból, szárítmányból készült termék sem nevezhető pálinkának. A pálinkák készítéséhez csak a törvényben megnevezett adalékanyagok és kezelőanyagok használhatók fel. Nem lehet például hígított alkoholt, aromaanyagot adni hozzá, de színezni, édesíteni sem. A pálinka felhasználásával készült italtermékeknél csak az összetevők felsorolásánál szabad feltűntetni a pálinka kifejezést.

A törvényjavaslatot az Országgyűlés azonban csak várhatóan néhány hónap múlva fogadhatja el, mert ahhoz meg kell szerezni az Európai Unió előzetes hozzájárulását is.