Mintagyárak a negyedik ipari forradalomban

E-mail Nyomtatás

Innovációval és technológiai fejlesztéssel hatékonyabbak lesznek a kis- és közepes vállalkozások

Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkártól megtudtuk, hogy a Nemzetközi Szellemi Tulajdon Index rangsorában a világ 45 országából a 13. helyen állunk, megelőzve Kanadát, Izraelt és Lengyelországot. Ez is bizonyítja, hogy a magyarországi innovációs környezet támogató, és a vállalkozókra ösztönzőleg hat.

A szocialisták szerint, ha „az innováció jelképe a newtoni alma, akkor az orbáni rezsim szimbóluma mindenképpen a kőbalta kell, hogy legyen. A Fidesz ugyanis mindent visszaszorít, lenyom, betilt vagy megbüntet, ami egy kicsit is előremutató, amely lépést tart a technológia és így a világ fejlődésével.” Mi erről a véleménye, és mit mutatnak a hiteles nemzetközi adatok a magyar innovációval kapcsolatban?

– Én a tényeket tudom mondani. Az Amerikai Egyesült Államok kereskedelmi kamarája felmérést végzett, s az Innováció hajtóelemei című jelentésükben Magyarországot aktívan, sikeresen előrehaladó országként definiálták. A Nemzetközi Szellemi Tulajdon Index rangsorában a világ – abban szereplő – 45 országából a 13. helyen állunk, megelőzve Kanadát, Izraelt és Lengyelországot. Ez is bizonyítja, hogy a magyarországi innovációs környezet támogató és a magyar vállalkozókra ösztönzőleg hat. A minisztérium pedig az elmúlt időszakban megjelent pályázatainál mindenütt a hatékonyságnövelést, az innovációt, az újításra való törekvést hangsúlyozza és támogatja. A kormány azt kívánja ezeken a pályázatokon keresztül elérni, hogy a legkorszerűbb technikák hódítsanak teret. Ezeken a technológiákon keresztül növelhetjük a hatékonyságot, ami nagymértékben meghatározza az ország megújulását. A negyedik ipari forradalom világában élünk, ahol az internet földrészeket kapcsol össze, óriási adatok képződnek a különböző vállalatoknál. Annak érdekében, hogy a kisvállalatokat felkészítsük a negyedik ipari forradalom kihívásaira, idén mintagyár-programot indítunk. A mintagyárakban korszerű technológiákat alkalmaznak és mutatnak be a kkv-k számára, mert nemzetközi statisztikák szerint átlagosan 10%-kal lesznek hatékonyabbak a korszerű technológiákat alkalmazó vállalkozások. Egy másik tender keretén belül pedig a legkorszerűbb digitális gazdasághoz kapcsolódó eszközökre, megoldásokra tudnak a kis- és középvállalkozók pályázni. Az Ipar 4.0 pedig egy olyan koncepció, amely az új keletű forradalom kihívásaira ad válaszokat, mégpedig elsősorban az ipari folyamatok teljes digitalizációjával. Tehát a legkorszerűbb technikák, az Ipar 4.0 alkalmazása az Irinyi-terven belül is kiemelt szempontként jelennek meg.

Megnyíltak már a pályázatok a kis- és közepes vállalkozások számára?

– A kkv-k számára a legtöbb pályázat már megnyílt. Decemberben jelentettük be, hogy hét pályázatra januártól lehet pályázni. Ezek, az elsősorban a kapacitást növelő pályázataink kombináltak, ami azt jelenti, hogy vissza nem térítendő és visszatérítendő támogatást adunk. További pályázatok jelennek meg márciusban; ezek elsősorban ipari parkok, logisztikai szolgáltató központok kialakítását, az infrastruktúra fejlesztését teszik lehetővé. A szektor támogatására inkubációs területen is jelentős összegeket fordítunk.

Összegszerűségben mit jelentenek ezek a támogatások?

– A kis- és közepes vállalkozások versenyképességének növelését 70 milliárd forinttal támogatjuk, mégpedig hitelként. Ez a pályázat megnyílt, és a keretösszeg rendelkezésre áll. A kkv-k kapacitásbővítés beruházásának támogatására hitel- és vissza nem térítendő formában több mint 130 milliárd forintot szánunk – ez a pályázat is megjelent. A kisebb kkv-k termelési kapacitásának bővítésére 18 milliárd forint áll rendelkezésre. Szintén megjelent az élelmiszer-ipari termelési kapacitás bővítésére a kombinált programunk, amelynek keretében 50-50 milliárd forint jut visszatérítendő kedvezményes hitelfelvételre és vissza nem térítendő támogatásra. A központi régióban is megjelent a kkv-k versenyképességének növelését célzó hitelprogram 3,67 milliárd forint értékben. Tehát az elmúlt időszakban nagyon sokféle pályázat útján közvetlenül támogatjuk a kis- és közepes vállalkozásokat.

A hitelprogram azért is lehet jelentős, mert 2014-ben Varga Mihály miniszter úr azt nyilatkozta, hogy a magyar vállalkozások 80%-a hitel nélkül gazdálkodik, miközben a fejlett országokban 15-20% ez az arány. Tehát két-három év alatt sikerült ezen változtatni?

– Az erősödő vállalkozói szektort mutatja, hogy egyre több vállalkozás tud hitellel gazdálkodni. Emellett érezhető annak a hatása, hogy jelentős összegeket fordítunk a kkv-k pénzügyi tudásának növelésére, hogy kellő ismeretük legyen a hitelfelvételek módozatairól. Szintén jelentékeny forrást biztosítunk az úgynevezett mentorálásra, s azon is dolgozunk, hogy elősegítsük a kkv-k tőzsdére jutását. Hamarosan megnyílik a tőkealap-kezelő pályázatunk 8 milliárd forinttal, ami nem hitel, hanem tőke-hozzájárulás. Ez pedig egy „türelmes”, állami tőke, amely bizonyos szempontból még jobban működik, mint a hitel, hiszen a tőkehiányos kkv ezáltal tőkéhez jut.

Említette a pénzügyi ismeretek átadását. Kifejtené ezt bővebben?

– A vezetői képzés-programot azért indítottuk el, mert a kkv-k működésének egyik problémája a vezetői tudás hiányossága. Ezt az ismeretet kívánjuk szélesíteni, ezért pályázni lehet vezetői és idegen nyelvi képzésre.

Még mindig sokan panaszkodnak a pályázati rendszerre, azt hangoztatják bürokratikus, és a kiírások szövegének megértéséhez külön szótár szükséges. Lehet ezt a problémát orvosolni?

– Mentorálási programunk éppen azt szolgálja, hogy gyakorló vezetők bevonásával segítsük a kifejezések, a pályázati rendszer folyamatának megértését. Azt is ki kell hangsúlyozni, hogy tanultunk az elmúlt évek tapasztalataiból, és már a tavaly decembertől megjelenő pályázatainkban, mind a nyelvhasználatnál, mind a pályázati feltételeknél a jobb érthetőségre és az egyszerűsítésre törekedtünk.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség