Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. március 28, csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

P. Samir: nem sokat tesznek a Sínai-félszigetről menekülő keresztényekért

E-mail Nyomtatás

Egyiptomban folytatódik a keresztény családok exódusa a Sínai-félszigetről, miután hét keresztényt meggyilkoltak az ún. Iszlám Állam dzsihadistái az elmúlt három hétben. A kialakult helyzetről nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak P. Samir Khalil Samir egyiptomi jezsuita, a római Pápai Keleti Intézet iszlamisztika tanára.

Az elmúlt hónapokban megnövekedett a fanatikus csoportok által bármilyen indokkal keresztények ellen elkövetett támadások száma. A dzsihadisták a Sínai-félszigeten akarnak új területeket foglalni, mivel Szíriában és Irakban kezdik elveszíteni uralmukat, így a félszigeten keresnek menedéket, hogy folytassák küzdelmüket. Lévén, hogy kis egyiptomi keresztény közösség él a félszigeten, jó alkalom volt számukra, hogy két legyet üssenek egy csapásra: elfoglalni az egész Sínai-félszigetet és harcolni a keresztények ellen. Egyes fanatikusok gondolkodásában elméletileg a keresztényeknek teljes joguk van a muzulmánokkal együtt élni, de mivel nem rendelkeznek egyenlő jogokkal, elfogadva azt, hogy alárendelik őket az iszlám rendszernek és adót fizetnek számukra. A dzsihadisták tovább lépnek ennél az elképzelésnél és a keresztényeket ellenségnek tekintik.

A kormánynak már éppen elég nehézsége van a Sínai-félsziget terroristáival

Arra a kérdésre, hogy az egyiptomi kormány elegendő lépést tett-e a Sínai-félszigeten élő kopt keresztények védelmében, P. Samir elmondta: nem tettek különösebb lépéseket, mert a kormánynak már éppen elég nehézsége van a Sínai-félsziget terroristáival, hogy megvédje tőlük saját katonáit, akik közül rendszeresen elveszt tagokat. Kiemelte azonban a szép gesztust, hogy a Szuezi-csatornában azonban befogadták a menekülőket, nemcsak az új protestáns keresztények, de muzulmánok is. A kormány igyekszik segíteni őket, de mindent elvesztettek, amit az évek során építettek…

Nem szabad különbséget tenni állampolgárok között vallási alapon

A közelmúltban Kairóban, az al Azhar Egyetem által szervezett, a „Szabadság és állampolgárság” témáról megtartott konferencián a főimám elítélte a Sínai-félszigeten a keresztények elleni újabb erőszakhullámot. Ezzel kapcsolatban P. Samir hangsúlyozta: a főimámnak ezt kell mondania és szavai bizonyára őszinték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Sínai-félszigeten tud tenni valamit. A kairói konferenciára számos keresztényt is meghívtak, jelen voltak a közel-keleti pátriárkák is. Megfogalmaztak egy nagyon fontos alapelvet: nem szabad különbséget tenni állampolgárok között vallási alapon. Vagy mindenki állampolgár vagy nem létezik az ország. Ez egy hatalmas lépés előre, ha komolyan veszik. Az „állampolgár” elismert fogalom az Emberi Jogok Egyetemes Chartájában, amelyben nem tesznek különbséget vallási, nemi vagy más kritérium alapján. Jelenleg Egyiptomban különbséget tesznek pl. az örökösödés tekintetében: a muzulmán rendszerben a nő felét örökli annak, amit a férfi, fiú testvérei. A válás terén is: a férfinak mindig joga van elküldenie feleségét egy egyszerű döntéssel. Az egyiptomi elnök két hete kérte hivatalosan, hogy töröljék el ezt a szabályt. Sajnos az al Azhar elutasította, mondván: Ez a norma már a Próféta idején is létezett, nem lehet megváltoztatni.

 

(sv)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség