Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. április 18, csütörtök, Andrea és Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.

Meg kell becsülni az ápolókat

E-mail Nyomtatás

Az egészségügyben összességében 21 százalékkal nőttek a keresetek

Erkölcsileg és anyagilag is meg kell becsülni az ápolók munkáját, ezért döntött úgy a kormány, hogy 2019-re 65 százalékkal emelik a bérüket – hangsúlyozta az EMMI parlamenti államtitkára. Rétvári Bencét arról is faggattuk: hogyan lehet az utánpótlást biztosítani?

2014 óta ünneplik február 19-én az ápolók napját, idén pedig a 200. évfordulója van annak, hogy Kossuth Zsuzsanna, a magyar ápolásügy úttörője született. 2010-től mit tettek az egészségügyi ápolók anyagi és erkölcsi megbecsülése érdekében?

– 79 ezer ápoló dolgozik ma Magyarországon, és a munkájukért érzett köszönetnek meg kell nyilvánulnia szimbolikus gesztusokban és anyagi elismerésben is a kormány részéről. Az ápolók az élet minden szakaszában ott vannak, amikor egészségügyi segítségre van szükség, a beteg mellett állnak éjjel-nappal. A béremeléssel régi adósságot törleszt a kormány. Tavaly is emelkedtek már a fizetések, idén újabb 12 százalékkal nőnek majd a bérek, 2018-ban és 2019-ben pedig 8-8 százalékos emelés várható.

Többet keresnek azok, akik hiányterületeken dolgoznak?

–A reprezentatív szakszervezetekkel és a szakmai kamarákkal ágazati sztrájktárgyalás keretében folytatott egyeztetés eredményeként a 2016. június 8-ai tárgyaláson megállapodás született a bérfejlesztés ütemezésével és mértékével kapcsolatban. A béremelési megállapodás a fentiekben foglalt átlagos béremelési mérték elvei szerint történtek, tehát a megemelt fizetések mindenkire egyaránt vonatkoznak.

Tehát 2019-re megduplázódik a szakdolgozók bére a 2012-es állapothoz képest?

– Így van, 2019-re egy csaknem 100%-os béremelés valósul meg az ápolók körében.

Az MSZP szerint: „Arcátlanság, hogy a kormány 2019-re, saját ciklusa utánra ígérgeti a béremelést. Attól félünk, mire elérkezne az ígért béremelés, akkor már a dolgozók maradéka is feladja, elmegy, és nem lesz kinek megemelni a bérét.” Mi erről a véleménye?

– A pedagógus-béremelést is ciklusokon átívelően valósítottuk meg, ezt tervezzük az egészségügyben is. Az első emelésekre tavaly sor is került az orvosoknál és az ápolóknál. Magyarországon a bruttó átlagkereset tavaly novemberben 285 ezer 800 forint volt, ez 8,2 százalékkal magasabb a 2015-ös átlagkeresethez viszonyítva. Az egészségügyben összességében 21 százalékkal nőttek a keresetek, az oktatási területen dolgozók esetében pedig 11 százalékkal. A kormány célja, hogy Magyarország erősödését azok is érezzék, akik a gyermekekkel foglalkoznak, és a betegeket ápolják. Az egészségügyben szeptemberben indult a béremelési program, amely az orvosok, szakorvosok, szakgyógyszerészek számára két ütemben – előbb 107 ezer, majd 100 ezer forintos összegben – valósította meg a béremelkedést. A pedagógusoknak 2013 óta minden szeptemberben növekszik a bére. Az egészségügyben nemcsak az alapbérek emelkedtek, hanem az úgynevezett mozgó bérelemek is. A mozgó bér az orvosoknál a fizetésük 35 százalékát is kiteheti, míg az ápolóknál 23-24 százalékot. Az is lényeges, hogy 2010 óta folyamatosan növekednek a családokra fordított állami források, egyre több pénz marad a családok, a kisgyermekesek zsebében. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai alapján 2010-ben a csecsemőgondozási díj (CSED) kiadások 37,5 milliárd forintot tettek ki, hat évvel később pedig már 45,5 milliárd forinttal járult hozzá az állam a szülési szabadság időtartamára járó támogatáshoz. Ennek köszönhetően a csecsemőgondozási díj átlagos havi összege a 2010-es 115 200 forintról 143 457 forintra növekedett, vagyis közel 25 százalékkal több jut a kisgyermekeseknek.

Jelentős kérdés: hogyan lehet az utánpótlást biztosítani?

– Teljesen egyértelmű, hogy több embernek kell választania ezt a hivatást, az ápolóit, hiszen ma egy ápoló sokszor másfél-két ember munkáját végzi, így mindenképp fontos az utánpótlás biztosítása.

A szakma népszerűsítése érdekében ösztöndíjat biztosítunk annak eléréséhez, hogy háromezer középiskolát végzett diák OKJ-s ápolói képzettséget szerezhessen.

– Azért, hogy a szakdolgozók élet- és munkakörülményei tovább javulhassanak, a 2014–2020-as időszak uniós fejlesztési konstrukciói keretében több pályázat is kiírásra kerül. A „Felzárkóztató egészségügyi ápoló szakképzési program” című projekt keretében több mint 1,8 milliárd forint összegű támogatás jut a szakdolgozók továbbképzésére.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség