Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. március 28, csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Fico harcba száll a korrupció ellen

E-mail Nyomtatás

Robert Fico kormánya új törvényt készít elő, amellyel azokat szeretné megvédeni, akik korrupciós esetet jelentenek be. A törvénnyel az ilyen esetek nagyobb számú bejelentésére szeretnék ösztönözni az embereket.

A kormányfő azon a konferencián jelentette be a fenti hírt, amelyet a Kormányhivatal szervezett “A jogtudat növelése a korrupció megelőzése és a korrupció elleni küzdelem terén” címmel. Beszédében Fico elismerte, hogy a korrupció a közélet részévé vált, a megfelelő információk hiánya azonban gátolja a hatékonyabb büntetést. Törvény már most is létezik a társadalomellenes cselekedetek bejelentőinek védelmére, Fico szerint azonban az nem elegendő, ezért egy teljesen új törvényt készítenek elő a bűncselekmények bejelentéséről.

A kormányfő szerint igaza van a Legfőbb Ügyészségnek abban, hogy jó lenne, ha a törvény kizárólag a korrupció bejelentőire vonatkozna, azt azonban szerinte még el kell dönteni, hogy a korrupciós eseteket bejelentők anyagi jutalomban is részesüljenek-e, mindenekelőtt azonban védelmet kel nyújtani számukra és nemcsak munkajogi, hanem egyéb területen is.

Mint mondta, nyomást fog gyakorolni az alárendelt szervekre, beleértve a titkosszolgálatokat is, hogy a törvénynek megfelelően tegyék hatékonyabbá az információgyűjtést erről a bűncselekményről. „Mindenkinek éreznie kell, hogy ha nem viselkedik becsületesen a pénzelosztás vagy egyéb döntések során, akkor nagyon gyorsan meglepődhet, ha mondjuk, véletlenül pénzt kér valakitől, az meg mikrofonnal meg kamerával lesz felszerelkezve. Félniük kell” – fogalmazott Fico.

A korrupció bejelentésére a kormányfő a szóban forgó konferencián az államigazgatási szervek képviselőit is felkérte, mondván, ha bármilyen átláthatatlan viselkedésmóddal, olyan esettel találkoznak, amely korrupciós viselkedésre utal, jelentsék azt be. „Nem maradhatunk a passzív megfigyelők szerepében a körülöttünk történő dolgok esetében” – jelentette ki Fico hozzáfűzve, amennyiben így cselekednek, a kormányfő teljes védelmét élvezik, ami Szlovákia minden polgárára és intézményére vonatkozik.

Fico egyúttal az ellenzéket bírálta azért, mert az a viselkedésével szerinte rontja a korrupció megítélését a társadalomban, mivel csak arra használja fel azt, hogy a kormánykoalíciót bírálja bizonyítékok nélkül. A médiának meg azt vetette a szemére, hogy nem hozták le a nyílt levelét, amelyben a polgármesterekhez fordult azzal a kéréssel, hogy azok bármilyen átláthatatlan eljárást jelentsenek.

Čižnár szerint igenis van korrupció a legfelsőbb szinteken

A konferencián Jaromír Čižnár legfőbb ügyész is felszólalt, aki elmondta, nem tartja elégségesnek a bűnüldöző szervek eddigi eredményeit a korrupció elleni küzdelem terén. Čižnár beszédében szembeszállt Robert Kaliňák belügyminiszterrel is, aki nemrégiben kijelentette, Szlovákiában nem létezik korrupció a legfelsőbb szinteken. „Lehet, hogy valaki úgy gondolja, hogy azok az eredmények, amelyek a statisztikákban szerepelnek, elegendőek, én azonban ezt nem így látom. Ne tegyünk úgy, mintha a korrupció nem létezne a legfelsőbb helyeken is, mert létezik, s ha úgy teszünk, mintha sikeresek lennénk e téren, s hogy vannak eredményeink, én azt mondom, hogy nincsenek, s ha ülünk a babérjainkon, az nem nevezhető sikernek” – fogalmazott Čižnár.

 

(TASR/Felvidék.ma)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség