Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 13, szombat, Jenő napja van. Holnap Örs és Stella napja lesz.

Az ukrán boltok mellett az éttermekben is hamisított szeszes italokat kínálnak

E-mail Nyomtatás

Ami a szeszes italok piacát illeti, az állam ma csak az adók beszedésében érdekelt, és sajnos, egyáltalán nem fordít figyelmet arra, hogy az illegális alkoholtartalmú termékek kiszorítják a legális termelőket a piacról – mondta el az UNN hírügynökségnek Makszim Neszmijanov, az Ukrajnai Fogyasztók Szövetsége országos civil szervezet ügyvezető igazgatója.

Közölte, a hamisítás méretei továbbra is folyamatosan nőnek.

„Az illegális piac ellen sokkal inkább az aktivisták küzdenek, mintsem a rendőrség – az utóbbiak gyakorlatilag semmit nem tesznek. Az állam emeli az árakat, de gyakorlatilag senki nem figyel arra, hogy eközben mi történik a piacon. Az sem érdekel senkit, hogy egyre zsugorodik a legális alkoholtartalmú italok piaca – közölte Neszmijanov.

Az igazgató arról beszélt, hogy bár a költségvetés feltöltése jó ügy, ám az államot egyáltalán nem érdekli, hogy miként alakul a helyzet piacon, s mit iszik a lakosság.

„Ellenőrzéseket végeztünk, s még az éttermekben is valamiféle hamisítványokat, olcsóbb szeszes italokat szolgálnak fel ahelyett, amit a vendég megrendel” – tette hozzá.

A szakember úgy vélte, aligha várható egyhamar, hogy azok, akik takarékosságból áttértek az illegális szeszes italok vásárlására, visszatérjenek a jobb minőségű, ám drágább termékekhez.

„Azért, mert az illegális szesz ára töredéke a legálisnak. Vagyis az a helyzet, hogy a piacot mindinkább az árnyék (az árnyékgazdaság – a szerk.) felé terelik. Az árnyékból azután nagyon nehéz kivezetni, és valószínűleg senki nem gondol arra, miként is történik majd ez” – fogalmazott.

Az UNN emlékeztet, hogy a kormány 11 százalékkal tervezi emelni a szeszes italok minimális fogyasztói árát. Az árak emelését a szeszes italokat terhelő jövedéki adó év eleji emelése is indokolja.

 

(unn.com.ua/Kárpátalja)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség