Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. március 28, csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Légi kitoloncolás

E-mail Nyomtatás

A kísérést végző rendőrök szakmailag mindenre felkészültek

A légitolonc-kísérők feladata, hogy hazájukba juttassanak vissza az országból kitoloncolt embereket. Rajtuk múlik, hogy a repülőn semmilyen atrocitás ne történhessen. Borsa Csaba az ORFK Rendészeti Főigazgatóság idegenrendészeti osztályának vezetője: azokat a harmadik országbeli állampolgárokat kísérjük vissza hazájukba, akiket az idegenrendészeti eljárás során a bíróság vagy az idegenrendészeti hatóság kiutasít, ám önként nem hajlandóak távozni, és távozásuk csak rendőri kísérettel valósulhat meg.

Mi a gyors reagálású egység célja?

–Az Európai Unió illegális migráció elleni hatékonyabb fellépése érdekében sor került egy gyors reagálású visszatérési egység létrehozására. Az egység feladata, hogy szükség esetén bármely tagállam részére rövid időn belül segítséget nyújtson a nagyobb létszámú kitoloncoláshoz szükséges kísérői állomány biztosításához.

Mi történik a harmadik országbeli állampolgárokkal?

–Az idegenrendészeti eljárás alatt álló, rendszerint őrizetben, őrzött szálláson elhelyezett kiutasított harmadik országbeli állampolgároknak a légi úton történő kitoloncolást elrendelő határozatot az idegenrendészeti hatóság tolmács közreműködésével hirdeti ki. Végrehajtására sor kerülhet szárazföldi és légi úton. A légi úton történő végrehajtás elrendelésére akkor kerül sor, ha a visszafogadáshoz hozzájáruló országba történő szárazföldi kiutaztatás a nagy távolság vagy egyéb objektív körülmény miatt nem megvalósítható vagy célszerűtlen. A légi úton történő kitoloncolás megszervezése a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) hatáskörébe tartozik, a szükséges a hatósági kíséretet a rendőrség a speciálisan kiképzett visszatérési szakértői állományból biztosítja. A kitoloncolás megkezdéséhez a harmadik országbeli állampolgárokat az őrzött szállásokról speciális kényszerszállító járművekkel a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságra szállítják, ahol a Légitolonc Alosztály szakértői veszik át a személyeket, majd ezt követően a kijelölt légi járműhöz kísérik. A kitoloncolás előtt a harmadik országbeli állampolgárok kötelező orvosi vizsgálaton vesznek részt, melynek célja annak megállapítása, hogy a személyek repülésre alkalmas állapotban vannak-e. A folyamatos egészségügyi ellátást igénylő személy kitoloncolása esetén az idegenrendészeti hatóság gondoskodik egészségügyi személyzet biztosításáról, akik indokolt esetben a kitoloncolt személlyel együtt utaznak.

Hová szállítják a kitoloncoltakat?

–A kitoloncoltakat a származási vagy a visszafogadásra kötelezett egyéb országba szállítják. Mivel köztük vannak olyanok is, akik erőszakos bűncselekményt követtek el, és a szabadságvesztésen felül mellékbüntetésként szabták ki rájuk a kiutasítást, fontos, hogy a kísérést végző rendőrök szakmailag mindenre fel legyenek készülve.

Mit tesznek akkor, ha a visszatoloncolt ember megpróbál magában vagy a rendőrökben kárt tenni, illetve viselkedésével szabotálni a gépre szállását?

–A kitoloncolási művelet során az ellenszegülő, agresszívan fellépő, rendbontó személyekkel szemben a visszatérési szakértői állomány a rendőrségnél rendszeresített kényszerítő eszközöket alkalmazhatja, azonban a légi járművön kizárólag testi kényszert, valamint bilincset alkalmaznak. Ha a személy súlyosan veszélyezteti a repülés biztonságát, abban az esetben a kitoloncolás végrehajtására nem kerül sor.

Erre a feladatra külön kiképzik a rendőröket?

–Igen. A felkérés teljesítéséhez szükséges létszámú állomány biztosítása érdekében a rendőrség a Frontex – Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség – támogatásával visszatérési szakértők képzését végzi.

Honnan tudják előre, hogy a kitoloncolt éppen agresszív vagy nyugodt?

–Viselkedésüket az őrzött szállásokon fokozottan ellenőrzik a rendbontás, valamint az esetleges önkárosító magatartás megelőzése érdekében. Magatartásukról a kitoloncolás megkezdése előtt az őrzött szállás vezetője tájékoztatja a műveletet végrehajtó szakértői állomány parancsnokát, aki ennek megfelelően már eleve felkészül a fokozott biztonsági kockázatot jelentő személyek érkezésére, a lehetséges rendkívüli események kezelésére.

Mennyibe kerül ez a művelet?

–A több tagállamot érintő, közös visszatérési műveletek költségeit a Frontex visszatéríti a tagállamoknak. A légi úton történő kitoloncolási műveletek költségeiről a rendőrség nem rendelkezik pontos információkkal, hanem a BMH.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség