Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. április 24, szerda, György napja van. Holnap Márk napja lesz.

Külföld

Rászorultaknak épített szociális lakásokat a nyárádtői gyülekezet

E-mail Nyomtatás

Nyolc lakásban húsz személynek nyújt lakhatási segítséget a Nyárádtői Református Egyházközség, amely a régi kántori lakásnak új funkciót adott, ezzel is támogatva a nyárádtői közösségben élő rászorultakat. A 230 lelkes gyülekezet május 7-én adott hálát Istennek, hogy támogatóik révén sikerült hét év alatt a közösség javára fordítani a használaton kívüli épületet, és egy új házat felépíteni.

Bővebben...
 

A 450 évvel ezelőtti kérés jegyében tartják az idei pünkösdi zarándoklatot Csíksomlyón

E-mail Nyomtatás

A 450 évvel ezelőtti kérés jegyében tartják az idei pünkösdi zarándoklatot Csíksomlyón – áll a ferences rend szerdán közzétett búcsúi tájékoztatójában. A június 3-án tartandó búcsú mottója: „Tarts meg minket őseink szent hitében!" A csíksomlyói hegynyeregben helyi idő szerint 12.30-tól (közép-európai idő: 11.30) tartandó szentmisét – melyet a Duna tévécsatorna ezúttal is élőben közvetít – Miguel Maury Buendía, a Vatikán bukaresti nagykövete, Románia apostoli nunciusa mutatja be, a szentbeszédet Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mondja. A szentmisén jelen lesz Michael Anthony Perry, a ferences rend legfőbb elöljárója, Assisi Szent Ferenc 121. utódja a rend élén.

Bővebben...
 

Isten gyermekeiként – Tudáspróba Kolozsváron

E-mail Nyomtatás

Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten gyermekei – ezzel a római levélből (8,14) vett mottóval rendezik a magyar nyelvű római katolikus országos hittanolimpiát Kolozsváron április 26–28. között. Az esemény különlegességét az adja, hogy első ízben szerepel a megmérettetés a tanügyminisztérium által elismert tantárgyolimpiaként. A korábban főegyházmegyei tantárgyversenyként ismert, majd 2016 óta országos tantárgyversenyként szervezett megmérettetés közel húszéves múltra tekint vissza. A 2016/2017-es tanévben a rendezvény a négy, többségében magyarajkú római katolikus egyházmegye püspökének kérésére és Nagy Gabriella minisztériumi tanácsos hathatós közbenjárására megkapta a minisztériumi jóváhagyást.

Bővebben...
 

Gyűlöletkeltés felsőfokon

E-mail Nyomtatás

Gondolhattuk volna, hogy legalább két kampány között, amikor még távol vannak a következő választások, valamelyest csitulnak a magyarellenes indulok, ritkulnak az ellehetetlenítésünket célzó rendelkezések, kezdeményezések. Reméltük, a 2018. végi nagy évforduló előtt, legalább idén kicsit nyugtunk lesz, jövőre tartogatják puskaporukat a nagy nemzetféltők. Ám nem így történik, majdnem naponta szembesülünk egy-egy újabb megalázó húzással, és még riasztóbb kép feslik fel, amikor valamelyik nemzetközi emberijog-védő szervezet vagy fórum számba veszi az elmúlt esztendő jogsérelmeit. Nem fogynak, sőt, mintha szaporodnának, és évről évre kiegészülnek újabbakkal.

Bővebben...
 

A kereszténység krízise és következményei

E-mail Nyomtatás

Modern korunk utóbbi fázisait a nagy krízisek jellemzik. A 18-ik század vége felé az amerikai függetlenségi háború, a francia forradalom, majd a napóleoni korszak krízisei után a Szent Szövetség uralma, a 19-ik század közepén kitört forradalmak, majd a polgáriasodás s ezzel egy időben a kapitalista társadalmi rendszer kibontakozása okoztak válságokat.

A 20. század még nagyobb kríziseket hozott: az első és a második világháború, koncentrációs és haláltáborokat, genocídiumokat, forradalmakat, diktatúrákat, rossz békéket, meghasonlottságot, új útkereséseket és Európát kettészelő vasfüggönyt, szögesdrót kerítést, őrtornyokat és betonfalakat.

Bővebben...
 

Sem büntetések, sem ellenőrzések nem térítenek le az autonómia útjáról

E-mail Nyomtatás

Az Országos Adó- és Pénzügyi Hivatal csalás elleni ügyosztálya az elmúlt hetekben ismét ellenőrizte a Siculitas Egyesületet és a vele együttműködő Sepsireform Egyesület pénzügyi ügyvitelét. Előbbinek a vezetője Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, az utóbbinak pedig Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke. Székelyföld határkivilágítása után, amelynek mindkét egyesület szervezője volt 2015-ben, hasonló pénzügyi ellenőrzést végzett ugyanaz a hatósági szerv.

Bővebben...
 

Trianon 100

E-mail Nyomtatás

A magyar kormány „románellenes" propaganda-főosztályaként állították be a bukaresti médiában a magyarországi Trianon 100 nevű kutatócsoportot, amely a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Lendület nevű, fiatal kutatók számára kiírt pályázatán nyert harmincmillió forintos támogatást a békeszerződéssel kapcsolatos ismeretek kiegészítését, összegzését és közzétételét célzó ötéves projektre. A Trianon 100 vezetője szerint a kutatócsoport nem kormányzati intézmény, hanem kizárólagosan tudományos célok mentén, a nyilvánosság előtt működő kezdeményezés.

Bővebben...
 

Idén is lesz zarándokvonat a Csíksomlyóra

E-mail Nyomtatás

Idén is megy össznemzeti zarándokvonat Csíksomlyóra – számolt be az M1 aktuális csatorna vasárnap. Mező Tibor, a Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetője elmondta: a Csíksomlyó Expressz nyolcadik, a Székely Gyors idén tizedik alkalommal indul útnak. A Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indul, összegyűjtve a Felvidék és a Dunántúl zarándokait. A Székely Gyors Budapesten, a Keleti pályaudvaron várja az expresszt. Innen összekapcsolva indul a több mint 400 méter hosszú vonat 1150 utassal.

Bővebben...
 

Ezentúl a romániai tanárok is büntethetők korrupciós ügyek miatt

E-mail Nyomtatás

A romániai állami iskolák tanárai köztisztviselőknek minősülnek, következésképpen büntethetők korrupciós bűncselekmények miatt. A Legfőbb Semmítő– és Ítélőszék erre vonatkozó döntése a Hivatalos Közlönyben is megjelent, így hatályba lépett.

Bővebben...
 

A román politikában az új típusú ember győzedelmeskedett

E-mail Nyomtatás

Melyik új? Hát az a régi fajta. Amelyik még mindig nem halt ki.

Bárki új emberré válik, aki hatalomra kerül. Múlttalan ember lesz belőle. Erről próbálnak meggyőzni minket azok a politikusok, akik dicshimnuszokat zengtek a hajdani diktátorról, vagy azok, akik – könyvekben – dicsőítették a kommunista politikákat. Magyarázkodásaikkal még jobban elássák magukat. Amikor arra hivatkoznak, hogy ilyenek voltak az akkori idők és nem bújhattak ki a kommunizmus dicséretének kötelezettsége alól, azt bizonyítják, hogy számukra mindig van lehetőség a kibúvóra, ha elvekről van szó. Tökéletesen tudatában voltak annak, hogy mit írnak, a kétszínűség pedig soha nem vész majd ki belőlük, amíg világ a világ. Amikor azzal érvelnek, hogy azért zengtek dicshimnuszokat a hajdani rezsimről, mert különben nem juthattak volna előre szakmailag, ráébredsz, hogy saját érdekeik érvényesítéséhez nem haboznak majd akár hullákon is átgázolni.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség