Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. március 28, csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Külföld

Durván támadják a székelyföldi románok a kórházi anyanyelvhasználatot

E-mail Nyomtatás

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma szerint az anyanyelvhasználatot az egészségügyi intézményekben lehetővé tevő, nemrég megszavazott törvénytervezet „durva, alkotmányellenes és diszkriminatív törvényhozási hiba", „fölösleges luxus", amely bürokratikus bonyodalmakat okoz, és indokolatlan költségekkel jár majd.

Bővebben...
 

Elítélték Nagy-Britanniában a bankautomatákat fosztogató románokat

E-mail Nyomtatás

Két romániai férfi mintegy 1,9 millió eurót rabolt ki nagy-britanniai bankautomatákból egy kifinomult informatikai vírus segítségével, ezért összesen hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélték őket – írja a Daily Mail portálja. A Mediafax hírügynökség által idézett szigetországi lap szerint a 30 éves Emanuel Leahu és a 32 éves Gheorghe Mîrzac egy kelet-európai bűnszervezet tagjai, és 2014 májusában 51 bankautomatát raboltak ki.

Bővebben...
 

Újabb kísérlet Párkányban

E-mail Nyomtatás

Nemrégiben arról adtunk hírt, hogy nem épül hulladékégető Párkányban. A turisztikai központnak számító város lakosai még fel sem lélegezhettek, már egy következő tervezet látott napvilágot. A környéken élők aggódnak környezetükért, a légszennyezettség már így is magas Párkányban és környékén, holott az ország egyik legjobb szőlőtermő és mezőgazdasági vidékéről van szó.

Bővebben...
 

Legyünk jövőnk csendes forradalmárai! – Ünnep Sepsiszentgyörgyön

E-mail Nyomtatás

Szoboravatással, majd az Erzsébet parkbeli emlékmű megkoszorúzásával kezdődött március 15. délután Sepsiszentgyörgy központi ünnepe. Több ezren várták az évről évre gyarapodó számú huszárok, lovasok bevonulását, megtelt a város főtere kokárdás gyermekekkel és felnőttekkel, még a nap is kibújt a felhők mögül, meleget, derűt lopva Háromszék megyeközpontjának ünnepébe, amely a szokott forgatókönyv szerint zajlott a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar és a sepsiszentgyörgyi egyesített kórusok közreműködésével, a művészetis diákok előadásával, helybeli és távolabbról érkezett szónokok beszédével.

Bővebben...
 

Erdély-zászlót vivő ünneplőket bírságolt meg a csendőrség Kolozsváron

E-mail Nyomtatás

Erdély-zászlót vivő ünneplőket emelt ki a csendőrség a kolozsvári március 15-i felvonulás tömegéből. A csendőrség Fancsali Ernőnél, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kolozsvári szervezetének elnökénél és négy másik felvonulónál kifogásolta az Erdély-címeres kék-piros-sárga lobogót.

Bővebben...
 

A román szenátus elutasította a diszkriminációellenes tanács felszámolását

E-mail Nyomtatás

A szenátus egyhangúlag elutasította a román diszkriminációellenes tanács felszámolását, amelyet egy szélsőségesen nacionalista román politikus kezdeményezett. Február végén a képviselőház hallgatólagosan, vagyis érdemi vita nélkül fogadta el a tervezetet, amelyet Bogdan Diaconu volt képviselő terjesztett be még a tavaly véget ért parlamenti ciklusban. Diaconu szélsőségesen nacionalista pártja nem jutott be a román parlamentbe a decemberi választáson.

Bővebben...
 

Fordításkritikát kér a bíró a Batthyáneum-perben

E-mail Nyomtatás

A gyulafehérvári táblabíróság arra kérte a Batthyáneum könyvtár tulajdonjogát tisztázó latin végrendelet román fordításainak a készítőit, hogy fűzzenek kritikai megjegyzéseket egymás fordításaihoz. A Batthyáneum restitúciós perének március 8-ai tárgyalásáról az Agerpres hírügynökség számolt be. A táblabíróságnak az ügyészség jelezte, hogy súlyos ellentmondások vannak a két szakértő történész: a román állam képviselői által felkért Ioan Aurel Pop, és a római katolikus egyház által felkért Buzogány Dezső fordítása között.

Bővebben...
 

Porosenko betiltaná a kettős állampolgárságot

E-mail Nyomtatás

Petro Porosenko ukrán elnök a kettős állampolgárságról szóló halaszthatatlan törvényjavaslatot nyújtott be hétfőn a Legfelsőbb Tanácshoz – közölte a pmg.ua hírportál március 13-án.

Bővebben...
 

Hárman a gömöri magyar evangélikusságért

E-mail Nyomtatás

Az emberek részéről napjainkra csökkent az igény az egyházi élet iránt, illetve az egyháznak nem mindig sikerül lépést tartania a korral és az igényekkel. Jelenleg Felvidéken a legoptimistább becslések szerint is mintegy tízezer magyar evangélikus él.

Bővebben...
 

Fico harcba száll a korrupció ellen

E-mail Nyomtatás

Robert Fico kormánya új törvényt készít elő, amellyel azokat szeretné megvédeni, akik korrupciós esetet jelentenek be. A törvénnyel az ilyen esetek nagyobb számú bejelentésére szeretnék ösztönözni az embereket.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség