Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. április 20, szombat, Tivadar napja van. Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.

Publicisztika

MNB, infláció, alapkamat, avagy a Nemzeti Bank átvette a Munkaügyi Minisztérium feladatait 1.

E-mail Nyomtatás

Az elmúlt néhány hét gazdasági híreinek egyik meghatározója a jegybank újabb kamatemelése. Elöljáróban azt kell leszögezni, hogy a kamatemelés nincs összefüggésben a gazdaság tényleges folyamataival, ezt még maga a Monetáris Tanács is elismeri: "A monetáris politika késleltetve fejti ki hatását az inflációra. A legerőteljesebb hatás 5-8 negyedéves késéssel jelentkezik. Emiatt a 2007-es inflációs folya-matokat leginkább a Monetáris Tanács 2005 második felében és 2006 során meghozott döntései befolyásolták."1
 Ez a felismerés vezetett oda, hogy a tanács nem foglalkozik napi ügyekkel, így nem vesz tudomást a forint árfolyamáról (elsősorban a forint -euró árfolyamról). Nem számít, hogy az árfolyam 270 vagy csak 240 forint/euró szinten van. A Nemzeti Bankot nem befolyásolják az állampapírpiacon tapasztalt események sem, úgy tesz, mintha tudomása se lenne arról, hogy az állampapír-vásárlók milyen hozam- és kamatszinteket állítanak be. (Megjegyzem, az 5 éves állampapírok kamata közel 9 %.)
Bővebben...
 

Csak egy könyv?

E-mail Nyomtatás

Mi, európai keresztények adósai vagyunk a könyveknek: nélkülük nem lennénk sem keresztények, sem európaiak. Gyanítom, hogy a néhány napos könyvünnep, amit minden nyár elején nagy hajcihő mellett megtartunk, részben a hála, részben a rossz lelkiismeret szülte  társadalmi pótcselekvés. A könyvek könyve, a Biblia adta etikánkat, általa tudjuk mi jó, mi rossz, merre van a fenn, merre a lenn, általa tudjuk mi piszkos, mi tiszta, mit szabad, mi tilos, hogy honnan jövünk, s mit várhatunk ott, amerre haladunk.
Bővebben...
 

Pedofilok a világhálón

E-mail Nyomtatás

Ártatlan angyalok a neve annak a civil kezdeményezésnek, amely a pedofília elleni védekezés, illetve az áldozatok megsegítése céljából jött létre. Ugyanez a címe annak a könyvnek is, amely Malota László író és Vári András informatikus közös munkájaként az interneten kezdeményezett, elkövetett pedofil bűncselekményeket tár az olvasók elé.
Bővebben...
 

A magyarság esete Szabó Dezsővel

E-mail Nyomtatás

A magyarság és Szabó Dezső valahogy soha nem tudott találkozni egymással. Imádott, tágabb hazája megtűrte ugyan azután is, hogy szűkebb hazája, Erdély 1928-at követően kitagadta, de jegyezni, igazából sohasem jegyezte. Kezdetben a kölcsönös bizalmatlanság, később az idegenérdekű nemzeti középosztály - amely Szabó Dezső "igazságfanatizmusában" nagy veszélyt szimatolt háborítatlan zsákmányszerző életformájára nézve - egyre eredményesebb aknamunkája nehezítette az életét, és akadályozta meg, hogy a magyarság és írója találkozhasson.
Bővebben...
 

Amiről nem beszélnek: a gondoskodó állam

E-mail Nyomtatás


Belém ivódott szokás a rádióhallgatás autózás közben is. Egy gyermek vagy tinédzser erkölcsi forrongásával űzöm ezt, visszabeszélek a műsornak. Ha az atmoszféra vonzó, a példa meggyőző, a szebb élet varázsát lopja belém. Szeretni való műsort Kondor Katalin megszüntetett szombat délelőttje óta nem találtam magamnak, de Szikra Zsuzsa Történetét hangszerelve most meghallgattam, s benne Stumpf Istvánt, akinek rádiós és tévés megszólalásai érdekelnek, mert vele kapcsolatban nincs az az érzésem, hogy valamelyik kampányguru bedumálta neki az új frizurát vagy a trendi szlogent.

Bővebben...
 

Száguld a forint!

E-mail Nyomtatás

A rendszerváltás lelkes áltavaszán - nem volt olyan messze, hogy ne emlékezhessünk tisztán -, amikor még senki sem sejtette közülünk, hogy a nemzetgyilkos, szürke semmibe való masírozásunkat kezdjük el általa, a legvisszatérőbb varázsige a piac volt. Vigyázó szemeinket vessük Nyugatra, és láthatjuk, hogy a piac minden gondot önkorrekciós leleménnyel megold: a hiányt bőség váltja fel, az igényeket kínálatok várják, és az egymással versengő szolgáltatók az olcsóbbnál is olcsóbb áraikkal keresik majd kegyeinket - mesélték a liberális közgazdászok.
Bővebben...
 

A rendőrterror áldozata

E-mail Nyomtatás

Több mint 10 éve egyik újságíró kollégámnak, az azóta sajnos már elhunyt Szüle Zsoltnak köszönhetően ismertem meg Restár Sándor költőt. Zsolt és Sándor gyermekkori barátok, mindketten Budapest XVIII. kerületében nőttek fel, és osztálytársak voltak a gimnáziumban.
Egyaránt írónak készültek, ám tehetségük kibontakoztatásának komoly akadályát képezte az önkényuralmi rendszer, amivel mindketten elutasították az együttműködést.
Bővebben...
 

Hiller Kuno és az ő érett(len)ségizői

E-mail Nyomtatás

Valami okból nagyon siettették, már ápri-lisban lezavarták a ballagásokat, hogy május első hetében elkezdődhessenek az érettségi vizsgák a maguk teljes színválasztékában: előre hozott érettségi, emeltszíntű érettségi, középszintű érettségi, alulérlelt, előérlelt és utóérlelt érettségi stb. Az idén ugyan - (eddig) - még nem volt napirenden semmi olyan botrány, amelyhez a Gyurcsány-kormányzat alatt hozzászokhattak tanárok és nebulók egyaránt - tétellopások, internetes megoldási javaslatok, pénzért árult tételek, idő előtt felbontott borítékok, netán megoldhatatlan matematikai feladatok -, csupán egy lebegtetett közlekedési bérsztrájk nehezítheti meg esetleg az ifjak iskolába jutását, de ezt majd megoldja Hiller Kuno. (Ah, ezer bocsánat, tudom, hogy Hiller nem Kuno, de újabban keverem őt egykori elődjével, Klebelsberg gróffal, merthogy olyan eredményes ő is. Sőt...)
Bővebben...
 

Díjbeszedés mindenáron

E-mail Nyomtatás


Nincs könnyű dolguk manapság az autósoknak, ha ragaszkodnak járművük rendszeres használatához. A ma-gyar jövedelmekhez képest rendkívül magas, háromszáz forint feletti benzinár mellett számos anyagi teher, kisebb-nagyobb kellemetlenség keseríti meg a gépkocsi-tulajdonosok életét.

Bővebben...
 

A gordiuszi csomó üzenete

E-mail Nyomtatás
Köztudott ugyan, mégis röviden összefoglalom. Krisztus előtt 333-ban, az akkor 23 éves Alexandrosz, ismertebb nevén Nagy Sándor, három kontinensre kiterjedő birodalom ura, a frígiai Gordionba érkezett. E város nevezetessége volt a legendás Gordiosz királytól rájuk hagyományozott felbonthatatlan csomó. A rendkívül összebogozódott kötélhalmaz egy szekérhez volt rögzítve, azon gördítették Nagy Sándor elé. A hatalmas csomóval kapcsolatos helyi legenda valójában egy jóslatot tartalmazott: az lesz a világ ura, aki képes szétbontani. Ezt hallva, a macedon hadvezér nem sokat habozott, előrántotta kardját és néhány erőteljes ütéssel széttrancsírozta Gordion város kibogozhatatlanságáról elhíresült kötélcsomóját.
Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség