A Furmint Éve

2017. február 28. kedd, 17:39 Medveczky Attila
Nyomtatás

Ez a szőlőfajta egy új stratégiai elem lehet a piacépítésben

Célunk, hogy a lehető legnagyobb számban, mind határokon belül, mind pedig Magyarország határain kívül megismerjék termesztett szőlőfajtáinkat, amelyek kuriózumként szolgálnak a magyar szőlőtermelésben és borkészítésben és a világ szőlő- és borkultúrájában is – közölte érdeklődésünkre Dr. Kiss Eliza. Az agrártárca kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztosa szerint kiemelt cél, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben álljanak rendelkezésre oltványok, legyen lehetőség a kísérletezésre akár a fajták, akár a talajok tekintetében.

Milyen célzattal nyilvánította 2017-et a Furmint Évének a kormány?

– A Földművelésügyi Minisztérium számára kiemelten fontos, hogy a magyar borkultúrában a szőlőtermelés és a magyar szőlőfajták is megfelelő hangsúlyt kapjanak a borok és a különböző borvidékek mellett. Régóta megfogalmazódott már az az igény, amely szerint szőlőfajtáinkat kiemelten kell kezelni. A lassan négy éve elindult Nemzeti Borkiválóság Program egyik pillére a szőlőfajta-kiválóság volt, hiszen a bor a szőlőben kezdődik. Célunk, hogy a lehető legnagyobb számban, mind határokon belül, mind pedig Magyarország határain kívül megismerjék termesztett szőlőfajtáinkat, amelyek kuriózumként szolgálnak a magyar szőlőtermelésben és borkészítésben és a világ szőlő- és borkultúrájában is. Ezen felül pedig kiemelt célunk, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben álljanak rendelkezésre oltványok, legyen lehetőség a kísérletezésre akár a fajták, akár a talajok tekintetében.

Nagyon sok kiváló borfajtánk van, miért éppen a furmintra esett a választás?

– A furmint egy autentikus magyar szőlőfajta, amely kiválóan alkalmas arra, hogy bemutassa Magyarország és az adott borvidék – legyen az Tokaj, Somló vagy más terület – termőhelyi sajátosságait. Ezek a termőhelyi értékek azok, amelyek manapság kifejezetten segíthetik a piacra jutást és a lehető legjobb pozicionálást a világpiacon. Neves szakértők, például ifj. Szepsy István szerint is a furmint egy új stratégiai elem lehet a piacépítésben. Hiszünk benne, hogy a furmintból, az eddig kevésbé ismert szőlőfajtából lehet a világ új száraz fehérbora. Mindehhez nagyon szükséges, hogy olyan országokban is piacot nyerjen a furmint, ahol eddig nem ismerték ezt a bortípust. Európában nyilván hamarabb ismerték a tokaji bort, viszont el kellett kezdeni néhány éve egy olyan munkát, amely a tengeren túli országokban is megismerteti. Hiszen a furmintból olyan bort lehet készíteni, amely bemutatja a borvidék vagy akár az adott falu termőterületének a sajátosságait, elsősorban potenciáit, majd utána a fajta speciális aromáit bemutatva lehet Tokajt újra visszaemelni arra a presztízsre, amit korábban évszázadokon keresztül betöltött.

Csak Tokaj-Hegyalján, vagy más borvidéken is terem ez a fajta?

– Összesen több mint 4000 hektár területen található furmint Magyarországon, ennek legnagyobb része Tokajban és Somlón – a Balaton környékén, és szinte minden borvidékünkön megtalálható ez a fajta, így az egész ország viszonylatában foglalkozhatunk a furminttal.

A hazai és a nemzetközi piacon mennyire keresett a furmint?

– Az elmúlt évek adatai is alátámasztják, hogy a furmint egyre keresettebb és egyre ismertebb a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt.

Szükséges-e a fogyasztáshoz és a kivitelhez megfelelő marketing?

– Fontos, hogy a világ a különböző reklámfelületeken és a 2017-es Furmint Éven keresztül megismerkedhessen ezzel a csodálatos szőlőfajtával. Bízunk benne, hogy egyre jobban felkelti ez a fajta a világpiac érdeklődését.

2016 nyarán sikert arattak a tengerentúlon a magyar furmintok: dupla aranyérmet, több ezüstöt hozva haza a világ egyik legtekintélyesebb borversenyéről. Ezért is remélhetjük, hogy a furmint egyre keresettebb lesz az USA-ban?

– Valóban, 2016-ban a San Francisco International Wine Competition rendezvényén, amely az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb és legbefolyásosabb borversenye, taroltak a magyar furmintok. A 4618 tételből a magyar borok 100%-a érmet nyert. Ez mindenképpen felkeltette mind az USA, mind pedig a világpiac érdeklődését a furmint iránt.

2017 végére a furmint végre elfoglalja méltó helyét a világ nagy fajtái között?

– Bízunk benne, és minden esélyünk meg is van arra, hogy a furmint egyre ismertebbé és népszerűbbé váljon. Néhány évvel ezelőtt indult útnak a Földművelésügyi Minisztérium kezdeményezésére a harmadik országokban egy borpromóciós program, és mostanra jutottunk el odáig, hogy valóban szépen jönnek az eredmények. A furminttal kapcsolatban az USA és több szervezet is rendkívül aktív promóciót végez. Emellett pedig igen fontos, hogy a borversenyeken elért eredmények is alátámasztják, hogy érdemes a furminttal foglalkozni és reális cél, hogy a szőlőfajta egy új stratégiai elem lehessen a piacépítésben.

 

Medveczky Attila