Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. június 26, szerda, János és Pál napja van. Holnap László napja lesz.

Csorja Gergely: Magyarország is lehetne Ciprus

E-mail Nyomtatás

Amennyiben 2010-ben Bajnai Gordon marad a miniszterelnök. A kijelentés némi magyarázatra szorul.

Ciprus, miután a 1974-ben kettészakadt, lényegében két külön államra oszlik. A többnyire görögök lakta Dél-Ciprusra, melyet ma Ciprusi Köztársaságként ismerünk, és az északi török fennhatóság alatt álló Észak-Ciprusi Török Köztársaságra. Utóbbit Törökországon kívül senki sem ismeri el, előbbi viszont az EU tagja, sőt az Eurót is bevezették 2008-ban. Jogilag a török rész is az EU tagja, csak éppen a tagságot felfüggesztették, amíg a két rész nem egyesül. Pontosabban, amíg a török részt nem lehet meggyőzni, hogy valahogyan integrálódjon.

Ciprus valódi jelentősége központi fekvésében van. Három kontinens és négy nagy civilizáció között fekszik az amúgy mesés sziget.

 

Ciprus egyaránt fontos a Nyugatnak, Oroszországnak, a muzulmán világnak és Izraelnek. Utóbbi jelentős beruházásokat hajtott végre, és az üzleti és katonai együttműködés is sikeres. Cipruson jelentős angol, sőt orosz befolyás is tapasztalható. Előbbi érthető, hiszen a sziget angol koronagyarmat volt, egészen 1959-ig. Az oroszok Ciprus iránti vonzalma pedig már inkább Oroszország geostratrégiai céljait szolgálja.

Ciprus iránt az igazi érdeklődést az elmúlt húsz évben elsősorban adórendszere keltette. Ciprus off-shore paradicsomnak számított. A ciprusi pénzügyi rendszer lényege, hogy az eltitkolt jövedelmeket, illetve a szimplán csak kilopott pénzeket Cipruson alapított off-shore cégeken keresztül lehetett tisztára mosni.

Ha már Bajnaival kezdtünk, akkor itt érdemes megjegyezni, hogy a Hajdú-BÉT-et és ezzel számtalan libatenyésztőt padlóra küldő társaság a ciprusi bejegyzésű Vitonas Investment ltd nevezetű off-shore céggel huncutkodott. A libatenyésztők pénzét elnyelte a szerelem szigete, vagy Bajnai Gordon akkori kézbesítési megbízott, ezt nem tudhatjuk. Mindenesetre a magyarországi off-shore lovagok többsége Cipruson parkoltatta a pénzét. Többek között a nemrég leköszönő MNB elnök, Simor András is ott tartotta azt a 800 milliót, amit kénytelen volt a lebukás után hazahoni.

Ciprus pénzügyi paradicsomnak számított, így izraeli, magyar, angol, görög, valamint olasz pénzügyi körök mozgatták az alig egymillió lakosú országocskát. Csakhogy akárcsak a világ többi pontján, ahol ezeket a patkányokat szabadon engedik garázdálkodni,  épkézláb gazdaságnak még csak esélye sincs.

Miközben a magyar kormány nap, nap után kapja a kritikákat gazdaságpolitikája miatt, addig a nyilvánvaló csalásra és harácsolásra berendezkedett rendszerek pusztítását a nagy nemzetközi pénzügyi szervezetek, például az állami pénzekből okoskodó IMF, vagy az Európai Központi Bank jóváhagyólag tudomásul vette. Sőt kimondottan támogatta.

A ciprusi off-shore rendszer nem csak Ciprust tette tönkre, de a görög válságban is jelentős szerepet játszott. A Görög állam – többek között – azért volt képtelen fenntartani magát, mert a görög jövedelmek jelentős része Cipruson landolt, természetesen adómentesen.

A ciprusi pénzügyi rendszer, a hatalmas mennyiségű ott tárolt fekete- és szürkepénzzel csalogatta a Felcsúti Péter típusú nyerészkedőket. Ciprusnak is akadt egy ilyen Fel-csútija, aki elintézte, hogy a bankok irdatlan mennyiségű és gátlástalan profitot termelő pénzt helyezzenek ki. Az ilyen hitelléggömbök képzésére szakosodott csoportok mérhetetlen hasznot tömnek a zsebükbe, miközben borítékolható a bukás. A mostani ciprusi bukás egy kicsit durvábbra sikeredett, mint a többi. Az ottani bajnaiékat, felcsútikat nem sikerül időben félreállítani.

És ha egy ország egyszer legyengül, a pénzügyi vérszívók addig élősködnek rajta, amíg ki nem múlik, vagy át nem adja önként minden javát. Cipruson bezártak a bankok, és az IMF diktátumának megfelelően a bankbetétekre adót akartak kivetni, azaz einstandolnák az emberek pénzének 10 százalékát. 100 ezer euró alatt állítólag csak hatot.

Magyarországon 2010-ben szerencsére politikai földindulás történt. A kétharmados győzelem lehetővé tette, hogy a parazitákat visszaszorítsuk. De a végérvényes fertőtlenítés nem történt meg. Most, igaz parlamenten kívül, de újra szervezkednek. Bajnai Gordon ártatlan arccal, és amolyan szerencsétlen jógyerek fizimiskával próbálja a magyarság szervezetét egyszer már végletesen legyengítő társaságot visszacsempészni a hatalomba. Kitalálták az Együtt 2014-et, mely lényegében bármilyen kompromisszumra hajlandó lenne az ellenzéki pártokkal, csak egyre nem. Az Orbán-kormány helyére szánt új kormány névsorán lényegileg nem hajlandóak változtatni. Bajnai Gordon a miniszterelnök, Oszkó Péter pénzügyminiszter, Felcsúti a gazdasági és Balázs Péter a külügyminiszter. Hogy ezt honnan tudom? Az ATV-ből. Aki szerencséjére nem nézi ezt a nagyszerű csatornát, annak mondom, hogy Havas Henriknek műsora van az ATV-n. Ott hangzottak el az alábbiak:

***

Zentai Péter: …kívülről nézve és még bizonyos tekintetben itthonról nézve is egyre plauzibilisabb lesz az orbáni narratíva, amit külföldön képvisel. Magyarországon vagy az lesz, hogy lesz egy fasiszta hatalomátvétel, mondja a nyugati partnereinek négyszemközt, vagy pedig egy baloldali hatalomátvétel, ami anarchiához vezet, mert ezek teljesen alkalmatlanok, egymást fogják fölfalni, az ország káoszba kerül. Vagy pedig a stabilitás, válasszatok. Én tudom garantálni a stabilitást ebben az országban. S az események, amellett hogy nekik egy komoly médiagépezet rájátszik erre, de mintha ezt a narratívát, amit ő külföldön képvisel, nem idehaza mondja ezt, igenis alátámasztják a fejlemények. Ez amit látunk, ívek stb, ez körülbelül olyan, mint amikor a Kádár-rendszer idején néhány ellenzéki aláírogatott valamit.

Váradi Júlia: Sokan aláírogattak, és egyszer csak megdőlt a rendszer.

Havas: Az Reykjavikban dőlt el. Mucika, én erről neked mesélhetnék.

Váradi Júlia: Én is neked.

Havas: Édesem, te olyan naiv vagy.

Róna Péter: Én egyetértek Zentai Péterrel. Ez a dolog lényege. És egyetértek Szilágyi Ákos nagyon fontos interjújának mondanivalójával, ugyanis itt valójában a rendszerváltó elit, a rendszerváltás megbukott. És nem sikerült az elmúlt három évben ennek helyébe, nevezzük baloldalinak vagy ellenzékinek egy olyan értékrendet, politikai értékrendet, politikai jövőképet megalkotni, ami meggyőző lenne. Most ugye nekem az a vitám az Együtt 2014-gyel, hogy én értem, hogy nagyon fontos lenne az Orbán-kormányt megbuktatni és nem megválasztani újra, teljesen egyetértek ezzel, azt is értem, hogy ehhez szükséges összefogás, nekem az nem tetszik, hogy ők ugyanúgy, mint Orbán annak idején, alapjában véve egy a zászló elméletet próbálnak itt kialakítani.

Váradi Júlia: Ez nem így van, szerintem ezt rosszul látja. Csak addig kell egy a zászló, amíg Orbánt nem kell megválasztani.

Róna Péter: Azután már nem kell. Az egészséges demokráciának a lényege a sokféleség iránti tisztelet.

Havas: Én a Julit védem most, Önnek elviekben abszolút igaza van, de a választójogi törvény logikája nem ezt diktálja. Mondjon ellent, mert mi így gondoljuk.

Róna Péter: Az teljesen rendben van, hogy eljön majd egy olyan pillanat, amikor kell egy közös listát kell összeállítani.

Váradi Júlia: Erről van szó.

Róna Péter: De nem erről van szó. Arról van szó, hogy a közös lista élén a Haza és haladás szerepeljen. Arról van szó, hogy egy bizonyos már…

Váradi Júlia: Azt nem tudjuk, hogy ki fog szerepelni.

Róna Péter: De tudjuk. A szándékot tudjuk.

Havas: Ebben viszont Róna Péterrel egyetértek. Sőt, egész durva dolgot mondok. Tudod, hogy még mit hallani? Hogy akár inkább az Orbán maradjon, csak nehogy a szocialisták.

Váradi Júlia: Jaj, ne.

Havas: De.

Váradi Júlia: Ha ilyen hülyeséget hallasz, az nem biztos, hogy így van.

Róna Péter: Ettől eltekintve a Haza és haladás felállított egy kész csapatot. Nyilvánvaló, hogy Oszkó Péter lesz a pénzügyminiszter, Felcsúti Péter lesz a gazdasági miniszter, Balázs Péter lesz a külügyminiszter és Bajnai lesz a miniszterelnök.

Váradi Júlia: Elképzelés szerint. De nem azt mondják, hogy ha nem így lesz, akkor nem vesznek ebben részt?

Havas: De nem érted, hogy van, aki szerint annyira beleélték magukat, hogy annyira akarják, hogy már azt se bánnák, ha nem ők, maradjon Orbán. Én kinézem belőlük.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség