A diákzsaruk példamutatása

E-mail Nyomtatás

Már a kisdiákokat is a helyes közlekedésre neveljük

A program célja, hogy az általános iskolás diákok a balesetek megelőzése érdekében megismerkedjenek a rendőri karjelzésekkel, elsajátítsák a gyalogos közlekedés szabályait – főleg a kijelölt gyalogos átkelőhelyeken történő átkelést –, így példát mutathatnak társaiknak – közölte szerkesztőségünkkel Orosz Zoltán rendőr százados, a Szolnoki Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság közleményéből arra következtethetünk, hogy már egy meglévő program folytatásáról van szó. Mikor és milyen céllal indították el a szolnoki Diák-Zsaru programot?

– Szolnok városában, a Szolnoki Rendőrkapitányság illetékességi területén – kisebb-nagyobb megszakításokkal – több mint 15 éve működik ez a program, ami konkrétan egy adott tanévre szól. A célja, hogy az általános iskolás diákok a balesetek megelőzése érdekében megismerkedjenek a rendőri karjelzésekkel, elsajátítsák a gyalogos közlekedés szabályait – főleg a kijelölt gyalogos átkelőhelyeken történő átkelést –, így példát mutathatnak társaiknak. Azzal, hogy rendőr mellett segítik a gyalogosok átkelését, felhívják a többi közlekedő figyelmét a gyalogátkelőhelyek biztonságára is. Reggelente, 7 és 8 óra között – heti váltásban – kisdiák zsaruk állnak az iskolák környékén, illetve az iskolákhoz vezető kijelölt gyalogátkelőhelyen. Fényvisszaverő mellényben, jelzőtárcsával a kezükben segítik a rendőrök munkáját a közlekedők biztonsága érdekében.

Ennek következtében 15 év alatt csökkent a közlekedési balesetek száma?

– Szolnokon évről évre folyamatosan csökken a gyermekeket ért közlekedési balesetek száma. Azt viszont, mivel erről nem vezetünk statisztikát, nem jelenhetem ki, hogy mindez csak a Diák-Zsaru programnak köszönhető. De természetesen azokon a helyeken is kevesebb a baleset, ahol ez a program megvalósult.

Miként választják ki az iskolákat, és azon belül a gyerekeket?

– Az iskolákkal együttműködést köt a rendőrség. Amelyik iskola vállalja, hogy tanulóit kiállítsa a gyalogosátkelő helyek mellé, hogy ezáltal is hozzájáruljon a közlekedés biztonságához, az csatlakozik a programunkhoz. A diákok pedig önként jelentkeznek. Idén folyamatban van a Fiumei Úti Általános Iskolával történő kapcsolatfelvétel, de ők és a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola tavaly is részt vettek a programban.

A diákzsaruk, mielőtt „szolgálatba” állnak, eligazításon is részt vesznek?

– Mielőtt a kis diákzsaruk, ahogy ön is fogalmazott, szolgálatba állnak, elméleti és gyakorlati oktatásban részesülnek. A projektben részt vevő diákok részére a rendőrkapitányság baleset-megelőzési előadója, kolléganőm, felkészítő órákat tart, amelyen átbeszélik a legfontosabb szabályokat és a rendőri karjelzéseket.

Mindig is lesznek örökös késők, akik az iskolába rohanva sokszor nem veszik figyelembe a közlekedési szabályokat. A programmal azt is el lehet érni, hogy a diákzsaruk figyelmeztessék társaikat?

– Ez az egyik célunk, hogy ne csak a programban résztvevő 10-12 diák ismerkedjen meg az elméleti és gyakorlati ismeretanyaggal, hanem arra kérjük őket, hogy adják tovább a megszerzett ismereteiket, neveljék a helyes közlekedésre a többi tanulót. Ezáltal társaik is jobban odafigyelnek a közlekedési szabályok betartására.

A város és a lakosság támogatja ezt a programot?

– Programunkkal kapcsolatban a város és a lakosság részéről csak pozitív visszajelzést kaptunk. Kritikákat szerintem nem is kaphatunk, hiszen a kisdiákok helyes közlekedésre nevelésével a balesetek megelőzése a fő cél.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség