A gépek modernek, viszont kevés a képzett szakember

E-mail Nyomtatás

Sok esetben hiányzik a diákokból a szakmai érdeklődés

Hiányoznak a mezőgazdaságigép-kezelők az agráriumból, a szakmai szövetség szerint pedig ez hosszú távon komoly következményekkel járhat. Medina Viktor, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének igazgatója: lényeges a mezőgépész utánpótlás biztosítása és a vidéki foglalkoztatottság javítása. Ezáltal elérjük a hazai mezőgazdasági termelés versenyképességének megőrzését, illetve növelését.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a gazdálkodók négyötöde csupán gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezik, felsőfokú mezőgépész végzettsége 3 százalékuknak, középfokú 7 százalékuknak van. Két évvel ezelőtt lapunknak azt nyilatkozta, hogy a Földművelésügyi Minisztérium és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége közös beiskolázási kampányba kezdett a mezőgazdasági gépész szakmák népszerűsítése érdekében. Akkor ez a kampány sikertelen volt?

– Ezt nem jelenthetjük ki, mert a beiskolázási kampány eredményét leghamarabb 3-5 év múlva lehet értékelni. Másrészt a keretszámok határozzák meg, hogy mennyi diák kerül be a képzésekbe. Kampányunk során nem elsősorban a létszámot szerettük volna megnövelni, hanem a bekerülő fiatalok motiváltságát, és hogy érdeklődő ifjak kerüljenek be a mezőgazdasági gépész szakmákba. Az FM fenntartása alá tartozó mindegyik iskolát felkerestük, amelyik mezőgazdászképzéssel foglalkozik, és több programot valósítottunk meg. Az iskolákban a nyílt napokon munkagépeket, eszközöket viszünk be, hogy a fiatalok megismerjék az új és komoly technológiát – amelyhez már informatikai terület is kapcsolódik. Tehát már számítógéppel diagnosztizálható a probléma. Ha például egy gép leáll, a kapott információból tudjuk, hogyan kell azt megszerelni, és azonnal munkába állítani. Azt is tudni kell, hogy ennek a munkának van egy kétkezi, mondhatni „olajos” része, de egyre gyakrabban már egy laptop segítségével tudjuk kezelni a problémákat. Sőt kollégáink előadásokat is tartanak, hogy bebizonyítsák, a cégek igénylik az ő tudásukat, ismereteiket, és szeretnék őket foglalkoztatni. A kormányhivatalok pályaorientációs napjain több szakközépiskola jelenik meg, több szakma képviseletében. Mi azt támogatjuk, hogy a mezőgépész szakmákkal foglalkozó iskolák nagyobb hangsúllyal jelenjenek meg, s oda is viszünk gépeket. Emellett az iskolákkal is együttműködést kötöttünk, hogy a már felvett diákokat is egyre jobban motiváljuk a különböző általunk szervezett kurzusokkal. A tanároknak is adunk tanácsokat, segítjük őket. A diákok számára szervezünk olyan alkalmakat, hogy cégeknél ismerjék meg azokat a modern technológiákat, melyek a termelőknek kínálhatók. A nagy értékű járművek és gépek kezeléséhez komolyan képzett szakemberekre, mezőgépészekre lenne szükség.

De mégis mi lehet az oka, hogy az összes mezőgépész végzettségű szakember – hozzávetőlegesen 43 ezer fő – közül csupán 4000 dolgozik a mezőgazdaságban?

– Az egyik oka, hogy a fiatalok nem tudatosan választják ezt a szakmát, hanem az iskolakötelezettségnek tesznek eleget. Sajnos jellemző, hogy emiatt sokan hagyják el ezt a szakmát. A másik: hogy külföldön is szakemberhiány van, és magasabb fizetéssel csábítják magukhoz a munkaerőt. Ezeket a problémákat konkrét programokkal kívánjuk orvosolni. Ezért lényeges a hallgatóság számának növelése, és a motiváltság. Ezért kértük a szakma hiányszakmává minősítését, ami havi 30 ezer forintos ösztöndíjat jelent, melyet a „Legyél Te is mezőgépész!” programunk kapcsán teljesítmény függvényében akár további havi 50 ezer forintos speciális ösztöndíjjal is ki tudunk egészíteni. Ez egy szakmunkás, illetve szakközépiskolás tanuló számára már motiváló lehet. Emellett mi egy olyan lehetőséget, egy olyan szakmát kínálunk, amelynek mindig is volt, van és lesz is jövője. A fizetések sem csapnivalóak, a kezdő gépkezelő körülbelül nettó 150 ezer forintot kap, ami a tapasztalatok megszerzése által az évek során meghaladhatja a 300 ezer forintot is.

Mi lesz a következménye, ha képtelenek az agrártárcával együttműködve orvosolni ezt a súlyos problémát? Kidolgoztak egy válságkezelést?

– Minden egyes programunk arra irányul, hogy elkerüljük a válságot. Ha viszont nem tudjuk orvosolni ezt a súlyosbodó problémát, akkor a gazdálkodásban rendszeres termeléskiesés következhet be. Ezért lényeges a mezőgépész utánpótlás biztosítása és a vidéki foglalkoztatottság javítása, ami emellett még a hazai mezőgazdasági termelés versenyképességének megőrzésében, illetve növelésében is fontos szerepet játszik.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség