„Képzelheti, hogy nem kaptam röhögőgörcsöt, de…”

E-mail Nyomtatás

Széles Sándor nem hagyja magát padlóra küldeni

Néhány hét leforgása alatt nagyot fordult a világ az egyik legeredményesebb magyar úszóedzővel, Széles Sándorral. Előbb olimpiai-, világ- és Európa-bajnok tanítványa, Gyurta Dániel jelentette be, hogy tizenhét év után edzőt vált és a továbbiakban nem vele, hanem Nagy Józseffel kíván felkészülni, majd pedig klubja, az Újpesti TE szüntette meg a mesteredző munkaviszonyát. Széles Sándort az események hátteréről és jövőbeni terveiről kérdeztük meg.

– Néhány nappal vagyunk azon bejelentés után, miszerint az Újpesti TE úszószakosztálya megszünteti a munkaviszonyát. Váratlanul érte a dolog, vagy sejtette, hogy ez bekövetkezik?

– Amikor behívtak az Újpest székházába, ott Őze István klubelnök, valamint a szakosztály elnöke, Gyurta Tamás vártak. Rövid úton közölték, hogy a továbbiakban nem kívánnak foglalkoztatni, magyarán megszűnik a munkaviszonyom a klubnál. Miután felajánlottam, hogy ingyen és bérmentve is szívesen foglalkozom a versenyzőkkel a továbbiakban, közölték, hogy erre sem tartanak igényt. Ez alapján számomra egyértelműnek tűnik, hogy a személyemet akarták ellehetetleníteni, és azt elérni, hogy ne dolgozhassak.

– Miért lehet ez így?

– Nézze, ez nem új keletű történet, már több mint egy évtizede zajlik. Csupán csak arról van szó, hogy az eltakarításomra tett kísérletek újabb fejezetéhez érkeztünk. A dolog még 2005-ben kezdődött. Gyurta Dani az athéni olimpián szerzett ezüstérmével robbant be a világ úszóelitjébe, ami után azonban bekövetkezett egy visszaesés, és a hazai rendezésű Eb-n a döntőbe sem került be. Ezután Gyurta Daninak egyértelműen azt tanácsolták, hogy hagyjon ott engem. Szó szerint azt mondták neki, hogy mindegy kivel folytatja a felkészülését, csak az ne én legyek. Dani mindezek ellenére mellettem tette le a voksát, és azt hiszem elmondható, hogy jól döntött. Olimpiai aranyérmes lett Londonban, háromszor nyert világbajnokságot, kétszer Európa-bajnok lett. Aki nyomon követte pályafutását, emlékezhet: mindezek ellenére is rendre terítékre került, hogy miért velem dolgozik, miért nem vált edzőt. Rólam mindent elmondtak, alkoholistának neveztek, csakhogy ellehetetlenítsenek, lerontsák a hitelemet. Ennek a tendenciának a része a mostani újpesti döntés is.

– Amennyiben valóban tendenciáról beszélünk, még inkább adja magát az előző kérdés: miért lehet ez így?

– Ennek pontos okát én is találgatom, de talán Széchy Tamáshoz fűződő kollegiális kapcsolatom lehet a magyarázat. A magyar úszósport egyik legnagyobb egyénisége Széchy Tamás volt. Sok más emberhez hasonlóan én is az ő neveltje voltam, ám később talán több is lettem ennél. Egyrészt amikor megszereztem a szakedzői diplomát, ő hívott maga mellé edzőnek, másrészt – és ezt még nem meséltem el senkinek – kevéssel halála előtt rám bízta utolsó felfedezettjét, Gyurta Dánielt és a saját örökségének továbbvitelét. Azt hiszem, nem vallottam szégyent e feladat elvégzésével. Akik már Széchy Tamást sem szerették és őt sem ismerték el, azoknak csípem a szemét én is.

– Gyurta Dániel bejelentését sem lehetett könnyű megélnie…

– Képzelheti, hogy nem kaptam röhögőgörcsöt, amikor megtudtam, hogy Dani hogyan döntött… Tizenhét évet dolgoztunk végig együtt, és úgy érzem, méltatlan módon ért véget ez a közös időszak… Azonban nincs bennem harag, pláne ellenséges érzés Dani iránt, nemrégen összefutottunk az uszodában, kezet fogtunk, és sok sikert kívántam neki. Lezártam ezt a dolgot, és igyekszem előre tekinteni, a jövőn gondolkodni.

– Milyen céljai vannak a jövőre nézve? Folytatja a munkát?

– Mindenképpen szeretnék dolgozni. Hála Istennek, egészségileg túl vagyok a problémákon, orvosi papírom van arról, hogy teljes értékű munkát végezhetek. Megpróbálok előnyt kovácsolni ebből a helyzetből, nem hagyom magam padlóra küldeni! Hála a Jóistennek, anyagilag megvan a hátterem, így nem vagyok abban a helyzetben, hogy a megélhetésért fel kelljen adni az elveimet, meg kellene hunyászkodnom. Ugyanaz lehetek, aki eddig is voltam, aki bebizonyította, hogy képes kinevelni olimpiai és világbajnok úszókat. Mert Gyurta Dani mellett a kezem alatt élte legsikeresebb korszakát Verrasztó Evelyn és Verrasztó Dávid is, és stábommal komoly részünk volt Risztov Évi londoni aranyérmében is, hiszen Éva az akkori szövetségi kapitány kérésére a közvetlen olimpiai felkészülést az én edzésterveim alapján végezte. Ennek segítségével szerezte meg előbb a kvótát, majd Londonban az aranyérmet is. Ha én dönthetnék a saját jövőmről, akkor nevelni szeretnék. A saját, már bizonyítottan eredményes módszereimet továbbvíve újabb bajnokokat szeretnék kinevelni a magyar úszósportnak. Ebben a magyar is lényeges, mert bármennyire ellenszélben kell is dolgoznom, bármennyire igyekeznek is némelyek ellehetetleníteni, nekem nagyon fontos a magyarságom, szaktudásommal mindenképpen a saját hazámat szeretném szolgálni!

Kovács Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség