A migrációs tematika megjelent az uniós vidékfejlesztési politikában

E-mail Nyomtatás

Hiba, ha mezőgazdasági forrásokból demográfiai jellegű programokat támogatunk

Az Andrieu-jelentés ellentétes Magyarország nemzeti politikájával. Bár több pozitívumot is tartalmaz, de nem engedhetjük, hogy a vidékfejlesztési forrásokból fedezzük a migrációs válság kezelését – szögezte le Erdős Norbert néppárti EP-képviselő, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság tagja.

Miért utasították el néppárti magyar képviselők a Közös Agrárpolitika és a munkahelyteremtés kapcsolatáról szóló Andri eu-jelentést?

– Mielőtt válaszolnék a kérdésre, megköszönöm lapjuk szerkesztőségének, hogy felfigyeltek a sajtóközleményre, és annak fontosságára. Csak két és fél éve vagyok európai parlamenti képviselő, de úgy látom, hogy az agrárium területén ennek a jelentésnek a tartalma a legnagyobb olyan változtatás, ami teljes mértékben ellentétes Magyarország nemzeti és a V4-ek politikájával. Azt veszem észre, hogy a visegrádiak politikája, igaz lassan, de egyre nagyobb területet nyer. Andrieu – egy francia szocialista politikus – jelentésében – azon túl, hogy több pozitívumot is tartalmaz a mezőgazdaságra nézve, ilyen a vidéken élők helyzetének megsegítése – a problémát két paragrafus, a 21-es és 74-es jelenti. Ezekben Andrieu a szocialista politikát próbálja a tagállamokra kényszeríteni; ezek szerint a vidékfejlesztési pénzeket a migráció kezelésére, szociálpolitikára is lehet fordítani. Eddig a mezőgazdaság területén ez a téma sem a jogalkotásban, sem jelentésben nem jelent meg. De most mégis tárgyalta az Európai Parlament. A jelentés 21. és 74. paragrafusai arra tesznek javaslatot, hogy a mezőgazdasági forrásokból szociális és demográfiai jellegű projekteket is támogassunk. A 74-es paragrafus esetében a munkacsoport ülésén a Néppártot magam mellé tudtam állítani. Így kisebb vereséget szenvedtünk el a baloldali többségű parlamentben. A 21-es paragrafusnál 491 ellenében csak 94-en nyomtunk nem gombot, 26 tartózkodással.

Ez azt jelenti, hogy a magyarországi baloldaliak támogatták a jelentést?

– A végső szavazásnál a magyarok közül a magyar néppárti delegáció egységesen elutasította a jelentést. A többiek azonban többnyire támogatták. A jobbikos Balczó és Kovács támogatta a jelentést. A baloldali pártok magyar képviselői közül a DK-s Niedermüller és Molnár Csaba, az MSZP-s Szanyi, az LMP-s Meszerics mind igennel szavazott. Sajnos a 21-es paragrafusnál még a külföldi néppártosok is elfogadták a jelentést. A lengyelek ezt a migrációs pontot azért szavazták meg, mert ők migráció alatt, szerintem tévesen, az ukrán munkaerő beáramlását értik. Ukrajna nem EU-tag, és a lengyel mezőgazdaságban nélkülözhetetlen az ukrán munkaerő. Ezt megértem, de amikor migrációról beszélünk, senki sem gondol az ukrán munkavállalókra. Mivel kisebbségben maradtunk, ezért kijelenthetjük, hogy a migrációs tematika megjelent az uniós vidékfejlesztési politikában. Tovább kell lépnünk az ún. omnibusz-jelentésre, ami már egy jogalkotási javaslat, ami az Európai Bizottság részéről indult, amiben már világosan leírják, hogy a strukturális alapok – beleértve a vidékfejlesztési alapot – forrásaiból a tagállamok önkéntes alapon migrációs, demográfiai jellegű projekteket támogathassanak. Félő, hogyha valami lehetőségként felvetődik, később kötelező érvényű lesz. Ezt a jelentést, amit még tárgyalnak, mi ellenezzük, és valószínűleg az egész néppárti frakció is, de nem vagyok benne biztos, hogy a baloldali többségű Európai Parlament elutasítaná. A Közös Agrárpolitika forrásait a mezőgazdasági termelőknek és az élelmiszer-előállítóknak kell ténylegesen kapniuk, különben az EU képtelen biztosítani a kontinens megfelelő élelmiszer-ellátását, nem tud jelentősen hozzájárulni a világ élelmezés-biztonságának növeléséhez és az éhezés elleni küzdelemhez. Ami különben az Egyesült Nemzetek Szervezetének az egyik kiemelt célja is.

Végezetül egy másik téma, ami szintén az agráriumhoz tartozik. Az Európai Parlament október 26-án több költségvetési vonatkozású témában fogalmazta meg álláspontját. Csökkentek, vagy növekedtek a mezőgazdasági források?

– Meg tudtuk védeni a mezőgazdasági forrásokat, hiszen érkezett egy javaslat annak csökkentésére. Azzal viszont kalkulálni kell, hogy Nagy-Britannia – mely az EU költségvetésének 7-8%-át biztosította – kiválásával ez a pénz rövid időn belül hiányként jelenik meg, és arányosan a mezőgazdaságra is kevesebb forrás jut.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség