Macedóniában roma ösztöndíjas programot indít a magyar kormány

E-mail Nyomtatás

Melynek nemzetközi fejlesztési célterületei a civil társadalom, az esélyegyenlőség, a jó kormányzás és az intézményi kapacitásépítés

Kovács Ádám Zoltán a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára: „Magyarország a kezdetektől aktívan együttműködik a nyugat-balkáni migrációs útvonal érintett országaival, így Macedóniával is. A macedón határzárat elsősorban Magyarország technikai segítségnyújtása teszi lehetővé.”

Miért döntött úgy a kormány, hogy támogatási szerződést ír alá Kocani város önkormányzatával, egy 2017 májusáig tartó roma ösztöndíjas és felzárkóztatási projekt támogatására?

– A nyugat-balkáni régió Magyarország, és a magyar nemzetközi fejlesztési együttműködés (NEFE) számára is kiemelt terület, ezen belül Macedónia pedig kiemelt NEFE partnerországunk, így az ehhez hasonló projektek elindítása prioritásaink között szerepel. A támogatási szerződés alapján Magyarország Szkopjei Nagykövetsége öt roma fiatal számára biztosítandó ösztöndíjat, illetve költségtérítést az önkormányzat részére átad, ezzel támogatva a roma felzárkóztatást az érintett településen. A projekt nemzetközi fejlesztési célterületei a civil társadalom, az esélyegyenlőség, a jó kormányzás és az intézményi kapacitásépítés.

Miért éppen Kocanira esett a választásuk?

– Magyarország Szkopjei Nagykövetsége javaslata alapján olyan települések közül választottunk a pilot projekt helyszínéül, amelyek testvérvárosai magyar településeknek – ezzel is erősítve a bilaterális kapcsolatokat –, illetve amelyek területén jelentős roma közösség él.

Ez a pilot projekt azt jelenti, hogy a magyar tapasztalatok alapján segítjük a macedón város felzárkóztatási programját?

– Hazánk fiatal donorország, így a szakpolitika intézményi és jogi kereteinek kialakításában frissek a tapasztalataink, de tekintettel arra, hogy elsősorban fenntartható programok finanszírozását tekintjük célunknak, ezért a programnak valóban az az egyik tervezett pozitív eredménye, hogy hozzájáruljunk Kocani felzárkózásához is. Nagykövetségünk szoros kapcsolatot ápol a testvárosi önkormányzatok vezetőivel, valamint a macedón romaügyi miniszterrel is, és erre további szakmai konzultációk építhetők fel, például érintett polgármesterekkel folytatandó kerekasztal-megbeszélések szervezése és egyéb irányú szakmai kooperáció.

Nem tartja érdekesnek, abszurdnak, hogy míg a magyarországi ellenzék állandóan kritizálja a kormány romákkal kapcsolatos intézkedéseit, addig a macedónok elismerik a mi programjainkat?

– A Külgazdasági és Külügyminisztérium jelen projekt elbírálása esetében a nemzetközi fejlesztési szakpolitika szempontjait figyelembe véve alakította ki álláspontját. A hazai vonatkozású politikai véleménynyilvánítások szakmai szempontból nem befolyásolják sem a bilaterális alapon történő NEFE-tevékenységet, sem az ezzel kapcsolatos döntéshozatalt.

930 ezer forint elegendő ehhez a projekthez?

– A projekt pilot (próba) jellegű. A költségvetés tervezése a kocani önkormányzat számításai alapján történt. Az önkormányzat vállalta, hogy a Magyarország által nyújtott pénzügyi forrásból képzett roma fiatalok számára önkéntes, ösztöndíjas munkalehetőséget biztosít az önkormányzaton belül 6 hónapos időtartamra. Az önkormányzat ennek keretében pályázatot hirdetett, melyre négy középfokú végzettségű, illetve egy negyedéves egyetemi hallgató helyi roma fiatal jelentkezését fogadták el.

Magyarországi szakértők utaznak ki a macedón városba?

–Magyarországi szakértők kiutazását nem tervezzük. A koca ni önkormányzat a támogatási szerződés aláírásával vállalta, hogy megfelelő munkakörülményeket, valamint mentort biztosít. Ezenfelül munkatervet állít össze a roma munkavállalók részére, melynek végrehajtásáról, illetve az ösztöndíjasok foglalkoztatásának tapasztalatairól jelentést készít.

Milyen tapasztalatokat szerezhetnek az ottani romák a programon belül?

– Alapvetően munkatapasztalatot szerezhetnek az önkormányzati, igazgatási munkában, és ezzel a többi potenciális roma munkavállalóra is pozitív hatással lehetnek. A nagyfokú helyi-, különösen roma munkanélküliségre is tekintettel, ez nem elhanyagolandó. A programmal továbbá hozzájárulunk a macedóniai etnikai közösségek közötti bizalomépítés ösztönzéséhez, ezzel az etnikumközi viszonyok javításához.

Más balkáni országokkal is terveznek ilyen együttműködést?

– A pilot projekt végén, illetve eredményei és tapasztalatai alapján megvizsgáljuk a projekt folytatásának, további megvalósításának lehetőségeit a régióban.

Maradjunk a nyugat-balkáni régiónál. Miért lényeges hazánk számára, hogy Macedónia minél hamarabb EU- és NATO-taggá váljon?

– Magyarország következetesen támogatja Macedónia euroatlanti integrációját, amely, többek között, az egész térség gazdasági növekedése, stabilitása és biztonsága szempontjából is fontos. Hazánk általánosságban is az EU bővítésének pártolója, továbbá kifejezetten a nyugat-balkáni integráció feltétlen híve és szorgalmazója. A nyugat-balkáni EU-integráció Magyarország gazdasági érdekét is szolgálja, hiszen a térség országai fontos kereskedelmi és gazdasági partnerek. A NATO-integrációs perspektíva jegyében változatlanul készek vagyunk gyakorlati támogatást nyújtani az ország felkészüléséhez. Az EU csatlakozás érdekében pedig további segítséget szeretnénk nyújtani mind politikai, mind szakértői szinten.

Balkán és a migráció- megkerülhetetlen téma. Miként teljesítenek szolgálatot a magyar rendőrök a macedón határnál?

– Magyarország a kezdetektől aktívan együttműködik a nyugat-balkáni migrációs útvonal érintett országaival, így Macedóniával is. A macedón határzárat elsősorban Magyarország technikai segítségnyújtása teszi lehetővé. A határ ellenőrzésében 2016. január 4. és február 4., március 16. és április 16., május 23. és június 21., továbbá július 25. és augusztus 24. között magyar rendőri kontingens segítette a létszámgondokkal küzdő macedón határőrséget. Macedón kérésre a magyar kormány úgy döntött, hogy december 31-ig folyamatosan, havi váltásban biztosít Macedónia számára magyar rendőröket. Az immáron hatodik magyar kontingens október 3-án érkezett meg Macedóniába. Pintér Sándor belügyminiszter döntése értelmében a 2012-ben létrehozott nyugat-balkáni belügyi attasé állomáshelye – a kül- és Európa-politikai szempontokra, az illegális migrációs útvonalra és a biztonsági kihívásokra való figyelemmel – ideiglenesen Zágrábból Szkopjéba kerül át.

Sikeresen meg tudják fékezni a migránsok áradatát?

– Macedónia kulcsszerepet tölt be a nyugat-balkáni migrációs útvonalon, amelyen a becslések szerint 2015-ben mintegy 1 millió migráns haladt át. Macedónia 2016. március 8–9-től – összhangban Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Ausztria lépésével – csak az érvényes útlevéllel és vízummal rendelkező migránsok számára engedélyezi a belépést az ország területére, amivel gyakorlatilag lezárta határait. Magyarország technikai és rendőri segítségnyújtása ehhez nagymértékben hozzájárul.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség