Javaslat a „visegrádi termék” bevezetésére

E-mail Nyomtatás

Kassán hangolták össze a jövőt a régió fiataljai

A Fidelitas harmadszorra rendezte meg a Visegrádi Nemzetközi Ifjúsági Konferenciát, ezúttal a felvidéki magyar Via Nova és a szlovák KDMS (Szlovákiai Kereszténydemokrata Fiatalok) szervezettel közösen. A november 17. és 20. közt zajló rendezvény helyszíne Kassa városa volt. Varró Zsolttól, a Fidelitas Nemzetpolitikai Kabinet vezetőjétől megtudtuk, hogy a tanácskozás a közép-kelet-európai fiatalságot érintő főbb kérdések, továbbá a migráció és a visegrádi országok gazdasági együttműködésének témája köré csoportosult.

2014-ben milyen céllal döntöttek a konferencia szervezése mellett?

– A Visegrád+ elnevezésű együttműködést két éve, szimbolikus módon Visegrádon indítottuk, tavaly pedig Kolozsvárott, a MIÉRT-tel, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ifjúsági szervezetével közösen tartottuk a konferenciát. A „kincses város” 2015-ben Európa Ifjúsági Fővárosa volt, ezért esett rá a választásunk, most pedig Szlovákia EU Tanácsban betöltött soros elnökségi tisztje miatt döntöttünk Kassa mellett. Két évvel ezelőtt azért határoztuk el a konferencia megtartását, mert látszott, hogy a visegrádi négyek szerepe egyre jobban felértékelődik, ahogy az is, hogy az Európai Néppárton belül a különböző régiók érdekei eltérőek. Ezért lényeges volt, hogy az Európai Néppárt ifjúsági szervezetén, a YEPP-en (Youth of the European People’s Party) belül kialakítsunk egy olyan blokkot, mellyel saját régiónk érdekeit erősebben képviselhetjük. Tehát egy olyan platformot hoztunk létre, ahol a V4-ek ifjúsági szervezetei együtt dolgozhatnak. Mivel az Európai Néppárt mellett tevékenykedő ifjúsági szervezetekről beszélünk, ahol inkább a közép-kelet-európai blokk jelenik meg kellő hangsúllyal, ezért döntöttünk a Visegrád 4+ Nemzetközi Ifjúsági Konferencia megszervezése mellett, ahová a V4 országokon kívül Romániából, Ukrajnából, Szerbiából, Horvátországból, Szlovéniából és Ausztriából is meghívtuk az érintett szervezeteket.

Ukrajna és Szerbia sem EU-tagállam.

– Ezen országok esetében a jobboldali, konzervatív, kereszténydemokrata értékeket valló pártok ifjúsági szervezeteit hívtuk meg. Folytatva az előbbi gondolatsort: el akartuk érni, hogy minél többször kommunikáljanak egymással a határon túli magyar ifjúsági szervezetek a többségi nemzethez tartozó partner-szervezeteinkkel. Örömmel tapasztaltuk, hogy már első alkalommal, Visegrádon a román és erdélyi ifjúsági szervezetek küldöttei között megindult a kommunikáció. Ugyanez igaz volt a szlovák és felvidéki szervezetekkel kapcsolatban is. Délvidéken kedvezőbb a helyzet, mert a VMSZ és a kormányzó SNS között optimális a kapcsolat, így a két ifjúsági szervezet képviselői is jól működnek együtt. Bízunk benne, hogy ezek a fiatalok, amennyiben idővel döntéshozó helyzetbe kerülnek, jobban megtalálják a közös hangot egymással, és így könnyebben orvosolják a többség és kisebbség között esetlegesen felmerülő problémákat. Ezt azért is reméljük, mert a régió fiataljai hisznek a visegrádi együttműködésben.

Igaz, hogy a 2016-os, november 17-ei dátumnak szimbolikus jelentősége van?

– Az elmúlt években is novemberben tartottuk meg a konferenciát, de most kifejezetten Gubík László, a Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke javasolta ezt a szimbolikus időpontot, mert november 17. a csehszlovákiai bársonyos forradalom kezdetének napja, amikor az ottani diákok jelképesen kicsengettek a kommunista diktatúrának.

Olyan témák is napirenden szerepeltek, mint a migráció és az autonómia kérdése?

– A nemzeti kisebbségeket érintő kérdésekkel, a tematika szerint, tavaly foglalkoztunk. Minden évben készítünk egy közös nyilatkozatot, melynek pontjait előzetesen dolgozzuk ki. Ezenkívül természetesen a helyszínen is lehet még további témákat javasolni, melyeket ott dolgozunk ki közösen. Idén például az Ukrán helyzettel kapcsolatos ponthoz javasoltak további kiegészítéseket az érintett delegáltak. A dokumentumot csak akkor fogadjuk el, ha azzal az összes megjelent szervezet képviselője egyetért. 2015-ben konkrétan az autonómia kérdése nem szerepelt a zárónyilatkozatban, ellenben megfogalmaztuk annak fontosságát, hogy az adott országok tiszteletben tartsák a nemzeti kisebbségek jogait. A migráció kérdése idén is felvetődött, ami azért volt érdekes, mert lengyel partnerszervezetünk alapvetően kvótapárti, de sikerült közös álláspontra jutnunk a jelenlegi kötelező kvótarendszer elutasításában, és a zárónyilatkozatban felkértük az Európai Bizottságot egy új alternatíva kidolgozására, amely figyelembe veszi a tagországok gazdasági és szociális lehetőségeit is. Abban is konszenzusra jutottunk, hogy a migránsoknak tiszteletben kell tartaniuk a fogadó országok kultúráját, tradícióit, normáit. Azokat a bevándorlókat, akik nem képesek együttműködni a többségi társadalommal, és nem tartják be a fogadó állam törvényeit, azonnali hatállyal ki kell utasítani az EU területéről.

A gazdasági együttműködés is felvetődött?

– Fontosnak tarjuk a visegrádi országok közti gazdasági együttműködések erősítését – ennek a zárónyilatkozatban is nyomatékot adtunk. Idén a mezőgazdaság is fókuszba került, sőt Iván Tamás a Via Nova alelnöke a „Magyar Termék” mintájára visegrádi márka bevezetését javasolta melynek főbb kritériumai, hogy a termékek alapanyagainak legalább 75%-át a V4-ek területén termesszék, és a gyártás minden folyamata a V4-ek területén valósuljon meg.

Jövőre hol lesz a konferencia helyszíne?

– Még zajlanak az egyeztetési folyamatok, de valószínűleg Prágában rendezzük meg a negyedik konferenciánkat.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség