Jelentős az ország árvízi és belvízi veszélyeztetettsége

E-mail Nyomtatás

Az OMSZ legfontosabb feladatai élet- és vagyonvédelmi célokat szolgálnak

Petteri Taalas a Meteorológiai Világszervezet főtitkára és Dr. Nagy István tárgyalása során a földművelésügyi miniszterhelyettes közölte, hogy az a céljuk, hogy a vízről is úgy beszéljenek, mint a legfontosabb, ugyanakkor az egyik legveszélyeztetettebb erőforrásról. Miniszterhelyettes úrtól megtudtuk, hogy a Meteorológiai Világszervezet genfi központjában sok évtized után újra magyar meteorológus dolgozhat.

Milyen témákban egyeztettek a főtitkár úrral?

– Főtitkár úr áttekintette a hazai meteorológiával foglalkozó szervezetek és vállalkozások tevékenységét, személyes találkozó keretében egyeztetett az állami érdekeltségű szervezetek vezetőivel. Hangsúlyozta a meteorológiai tevékenység nélkülözhetetlen szerepét, s kiemelte, hogy napjaink infokommunikációs társadalma egyre inkább kitett a szélsőséges időjárás hatásainak. Ennek figyelembevételével kijelentette, hogy minden meteorológiába befektetett összeg hatszorosan térül meg. Felhívta a figyelmet arra is, hogy veszélyes időjárási helyzetekre való figyelmeztetést kizárólag állami szereplő adhat ki, s ezt Magyarországon haladéktalanul szabályozni kell. Ezzel összefüggésben szorgalmazta a hazai meteorológiai tevékenység törvényi szintű szabályozását is. Egyetértettünk a mezőgazdasági tevékenység és az időjárás kapcsolatának fontosságában, valamint a Meteorológiai Szolgálat tevékenységének kulcsszerepében a gazdák életében. Szóba került az éghajlatváltozás hatása, amely Magyarországon egyre szélsőségesebb időjárási eseményeket (villámárvizek, de ugyanakkor pár hónapos különbséggel szárazság, aszály) produkál. A főtitkár úr részletesen kitért arra, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásában az energia-, és közlekedési szektor szerepe jóval nagyobb, mint a mezőgazdaságé.

Napirenden szerepeltek a fenntartható vízgazdálkodás legjelentősebb kérdései is?

– A globális éghajlatváltozás következtében napjaink egyik legfontosabb kihívásává vált a megfelelő mennyiségű, és minőségű ivóvíz biztosítása. Ezért a Meteorológiai Világszervezet (WMO) is kiemelten foglalkozik nem csupán a klímaváltozás következményeinek becslésével és az ahhoz történő alkalmazkodás lehetőségeivel, hanem a hatékony és fenntartható vízgazdálkodás kérdéskörével is. Főtitkár úr hangsúlyozta, hogy a probléma megoldása kizárólag globális összefogással lehetséges, mely azonban nem működhet a határozott, elkötelezett, egységes és halasztást nem tűrő nemzeti és regionális szintű problémakezelés nélkül. A megbeszélés során természetesen szóba kerültek a hazai vízgazdálkodás feladatai. Elmondtam, hogy a magyar vízgazdálkodás helyzete speciális, mivel magas az ország árvízi és belvízi veszélyeztetettsége, mindemellett jelentős aszályos időszakokkal kell számolnunk. Fontos a szemléletváltás a vízgazdálkodásban, az, hogy az országba érkező víztöbbletet megfelelő tározókba lehessen gyűjteni annak érdekében, hogy a száraz időszakban öntözési célra hasznosíthassák a gazdálkodók. A Meteorológiai Világszervezet Főtitkára egyetértett azzal, hogy az öntözés korszerűsítése és a víztöbblet kihasználása az egyik legfontosabb feladat, amelyhez a Világszervezet mezőgazdaság számára tett ajánlásai is iránymutatást adhatnak.

Mit lehet tudni a magyar meteorológiai szolgálat élet- és vagyonvédelemben betöltött szerepéről?

– A légköri hatásoknak kitett társadalom, gazdaság és infrastruktúra alapvető önvédelmi érdeke az időjárás megfigyelési, előrejelzési és veszélyjelzési feladatok maradéktalan ellátása. Az OMSZ legfontosabb feladatai így nemzetvédelmi, életvédelmi és vagyonvédelmi célokat szolgálnak. Nélkülözhetetlen szerepet tölt be az időjárási katasztrófa-előrejelzés, a tavi viharjelzés, a vegyi és nukleáris szennyeződések terjedésére vonatkozó veszélyjelzések kiadása és a repülésbiztonság területein. Látható tehát, hogy az OMSZ szervezetének alaptevékenysége és többletfeladatai nemzetvédelmi tevékenységként azonosíthatók.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkáján keresztül milyen nemzetközi adatokhoz juthatunk hozzá, és ezek az adatok mennyire megbízhatóak?

– A nemzeti meteorológiai szolgálatunk kiemelkedő munkájának köszönhetően minden, a Meteorológiai Világszervezet felügyelete alatt mért, megfigyelt meteorológiai adathoz hozzájutunk, származzon az a földfelszín és légkör bármely pontjáról. A méréstechnika jelentős fejlődésen ment át az elmúlt években, így napjainkban már nem csupán a hagyományos értelemben vett meteorológiai paraméterek állnak rendelkezésünkre, hanem műholdas, távérzékelési (időjárási radarok, villámlokali zációs rendszerek, felhőalapmérők stb.), magas légköri, levegőminőségi stb. információk széles repertoárja is. Az OMSZ biztosítja az Európai Középtávú Előrejelző Központ, az ECMWF előrejelzéseihez való hozzáférést, amely szervezet globális időjárás-előrejelző modellje a világon a legmegbízhatóbb. Ezeken az adatokon alapulnak a 3-10 napos előrejelzések, de peremfeltételként a rövidebb távú prognózisok készítéséhez is hozzájárulnak. A WMO adatrendszerében a Föld minden pontjáról megjelenő légköri paraméterek mérése szigorú és egységes előírások szerint történik szerte a világon, így a WMO égisze alatt mért és megfigyelt meteorológiai adatok pontosak, hitelesek, reprezentatívak és teljes mértékben megbízhatók.

Van rá remény, hogy a WMO titkárságán magyar munkatárs is dolgozzon?

– Igen, van remény. A WMO főtitkára támogatásáról biztosított, ezzel kapcsolatban. Így a Meteorológiai Világszervezet genfi központjában sok évtized után újra magyar meteorológus dolgozhat.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség