Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2020. január 22, szerda, Vince és Artúr napja van. Holnap Zelma és Rajmund napja lesz.

Az ugandai államminiszterrel tárgyalt az agrártárca nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára

E-mail Nyomtatás

Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Kitutu Kimono Mary Goretti ugandai víz- és környezetügyi államminiszter asszonnyal tárgyalt május 24-én, Budapesten. A helyettes államtitkár a tárgyaláson hangsúlyozta, hogy Magyarország partnerként tekint az afrikai kontinens egyes országaira, így a Déli Nyitás stratégiájával összhangban az agrártárca arra törekszik, hogy a mezőgazdaság területén tovább erősítse a két ország közötti kapcsolatot.

Tóth Katalin arról is szólt, hogy Magyarország garantálja partnereinek a hazai mezőgazdasági termelésből származó növényi alapanyagok, vetőmagok és szaporítóanyagok GMO-mentességét. Kiemelte, hogy hazánk stratégiai kérdésként kezeli a géntechnológiával módosított növényekkel összefüggő tevékenységek szabályozását és a magyar mezőgazdaság GMO-mentességének megőrzését.

Kitutu Kimono Mary Goretti elmondta, hogy Uganda a közeljövőben tervezi a géntechnológiával módosított növényekre vonatkozó szabályozás megalkotását, és jelezte, hogy örömmel vennék, ha az agrártárca megosztaná a GMO-mentes politika területén szerzett tapasztalatait.

Az államminiszter kitért arra is, hogy Uganda az erdőgazdálkodás területén célul tűzte ki, hogy 2020-ig 10%-ról 20%-ra növeli az ország erdős területeinek arányát. Mint mondta, ebben Magyarország komoly segítséget nyújthat, hiszen nagy tapasztalattal rendelkezik ezen a területen. Az erdősítés egy hosszú folyamat, de kifizetődő, hiszen hozzájárul a biológiai sokféleség növeléséhez, védelmet nyújt a lakosságnak, és a vízgazdálkodásnak is fontos részét képezi. Mindezek mellett az agro-erdőgazdálkodás Uganda élelmiszerbiztonsági kihívását is enyhíteni tudná.

Az FM helyettes államtitkára reagálva az ugandai fél felvetésére elmondta, hogy Magyarország nyitott a konkrét projektek megvalósítására és a szakértelem átadására.

Tóth Katalin az egyeztetés során beszámolt az FM és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által működtetett ösztöndíj programról is. A program keretében a fejlődő országokból származó egyetemi hallgatók magyarországi agrárképzésben vehetnek részt. A képzés költségeit (tandíj, kollégiumi elhelyezés, tankönyvek, egészségügyi ellátás), valamint a képzésben résztvevő hallgatók ösztöndíját az agrártárca biztosítja.

Az ugandai államminiszter érdeklődését fejezte ki az FM–FAO ösztöndíjjal kapcsolatban. Mint mondta, Uganda a jövőben is részt kíván venni a programban az ország mezőgazdasági termelésnek fejlesztése érdekében.

 

(FM Sajtóiroda)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség