Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 18, csütörtök, Frigyes napja van. Holnap Emília napja lesz.

Az EU-s tagállamok közül Szlovákia adta vissza a legtöbb uniós támogatást

E-mail Nyomtatás

A 2013-2016-os programidőszakra megítélt uniós támogatás közel 16 százalékát kérte vissza az EU Szlovákiától – tájékoztatott az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF). Az EU-s tagállamok közül a szlovákiai hivatalok leplezték le a legtöbb szabálytalanságot az ellenőrzéseik során.

Vladimír Maňka európai parlamenti képviselő az eredmények mögött az ellenőrző szervek hatékony működését látja, Richard Sulík viszont úgy gondolja, hogy a strukturális alapokból származó pénzek visszaadását az elterjedt korrupció okozta.

„Némely országban hatékonyabban működhet az ellenőrzés, ezáltal több problémát tárhat fel, és Szlovákia ebbe a kategóriába tartozhat. Ez azt is jelenti, hogy csúcsszigorú az ellenőrzésünk” – magyarázta Maňka.

Maňka állítása szerint a szlovákiai ellenőrző szervek és az OLAF leleplezései, melyek az uniós pénzek visszaadásához vezettek, hiányosságokkal, csalásokkal és szabálysértésekkel magyarázhatóak.

Richard Sulík, a pénzvisszaszolgáltatás okaként a csalásokat és a korrupciót említette. Emlékeztetett, hogy ő is több beadványt nyújtott be az OLAF-nak, melyek alapján vissza kellett adni a pénzeket.

Összesen 1360 esetben mutattak ki hiányosságokat

Az OLAF éves jelentésében számolt be arról, hogy Szlovákia az elmúlt három évben az uniós pénzügyi támogatások felhasználása során 1 360 esetben vétett. A szabálytalanságok nagyobb részét a hazai ellenőrző szervek észlelték, ezért Szlovákiának a strukturális pénzalapokból kapott támogatásai 13,14 százalékát vissza kellett adnia. Egyúttal az OLAF vizsgálatai során feltárt hiányosságok miatt, még további 2,55 százalékot kellett visszaadnia az országnak. Összességében valamennyi uniós tagország közül Szlovákia adta vissza a legtöbb támogatást.

Az OLAF tegnap arról is beszámolt, hogy 2016-ban 272 esetet zártak le, valamint 272 új eljárást indítottak. Összesen 346 ajánlást, vagy korrekciót adtak ki, melyeknek köszönhetőn az uniós költségvetésbe 631 millió eurót került vissza. Az esetek feltárásának átlagos időtartama 18,9 hónapra csökkent.

 

(TASR/Felvidék.ma)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség