Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 15, hétfő, Henrik és Roland napja van. Holnap Valter napja lesz.

Egyre többen szereznek egyre magasabb fokú végzettséget

E-mail Nyomtatás

Egyre többen szereznek egyre magasabb fokú végzettséget Magyarországon - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatón.Rétvári Bence, aki a 2011-es általános és a 2016-os kis népszámlálása adataira hivatkozott, kiemelte: örvendetesen csökkent a nyolc általános iskolai végzettséggel sem rendelkezők aránya, míg 2011-ben ez 4,9 százalék volt, addig most 3,2 százalék.

Kitért arra is, hogy az elmúlt öt évben az érettségivel rendelkezők aránya átlépte az ötven százalékot Magyarországon. 2011-ben ez a szám 49 százalék volt, most 54, 6 százalék.

Mint mondta, a jövőre nézve is pozitívak a kilátások, prognosztizálható a növekedés.

A beiratkozási adatok alapján az mondható, hogy az érettségit adó képzésekre járók aránya a fiúknál 2,7 százalék, a lányokkal 2,5 százalékkal nőtt 2012 és 2016 között. Hozzátette: az idei tanévtől a változások nyomán, 32. 689 olyan diák jár olyan típusú szakközépiskolába, ahol a szakma mellett két éven mellett érettségit is lehet szerezni.

A diplomások aránya is magasabb lett, 19 százalékról 22,8 százalékra nőtt - mutatott rá a parlamenti államtitkár. Kitért arra is, hogy a diplomások között egyre több a nő, a végzettek 53,4 százaléka nő, 46,6 százaléka férfi.

Rétvári Bence értékelése szerint egyre többen szereznek egyre magasabb fokú végzettséget Magyarországon. Úgy látta, hogy a növekedéshez hozzájárultak a felzárkózási programok, illetve az ösztönzők. Kitért a tanoda programra, amely segít az iskola után a diákok a felzárkózásban, hogy ne hulljanak ki, nem morzsolódjanak le. Jelezte: 280 tanoda fog működni az év második felétől, azaz 170 új tanoda nyílik, így közel 7 ezer diáknak tudnak majd segíteni.

Szólt az Útravaló programokról, amelyek az oktatási rendszer minden szintjét érintik. Ezek 13 270 diák számára nyújtott és nyújt lehetőséget - közölte.

Fontos intézkedés még a családi pótlék iskoláztatáshoz kötése, illetve a gyermekétkeztetés, ingyenes tankönyvellátás kiterjesztése - sorolta.

Rétvári Bence kiemelte: azért is motivált talán mindenki jobban a végzettség megszerzésére, mert munkát is kaphat Magyarországon, szükség lesz rá, ha megfelelően tanul, megfelelő végzettséget szerez, akkor lesz perspektívája. A 700 ezerrel több foglalkoztatott azt mutatja, hogy megéri tanulni, jobb eséllyel és jobb fizetéssel lehet munkába állni, mint 7-8 éve.

A parlamenti államtitkár úgy fogalmazott: az ellenzék időről-időről azzal vádolja a kormányt, hogy egyre kevesebben szereznek magasabb fokú végzettséget, holott a tények és a számok azt egyértelműen cáfolják.

 

(MTI)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség