Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. március 28, csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Elkészült a nemzeti kastély- és várlánc arculata

E-mail Nyomtatás

Bevezetünk egy kastélykártya programot, amely kedvezményeket biztosít

Egyedileg fejlesztett, európai uniós forrással támogatott attrakciófejlesztés zajlik a többi V4 országban is, azonban ezek nem szerveződnek olyan módon projekt- és fenntartási láncba, mint hazánkban, ahol kiemelten jelentős az állami szerepvállalás az épített örökség megújításában – közölte lapunkkal a Miniszterelnökség Nemzeti Kastélyprogramért és Nemzeti Várprogramért felelős miniszteri biztosa. Dr. Virág Zsolt hozzátette: kormányhatározat született a közgyűjteményekben őrzött, állami tulajdonú kulturális javak felújított kulturális örökségi helyszíneken történő elhelyezését szolgáló műtárgyprogramról is.

A várakozásoknak megfelelően halad a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram?

– A tavaly decemberi 1773/2016. (XII.15.) számú kormányrendelet szabályozza a program működését, amelynek keretében 39 műemlék – 20 kastély és 19 vár – újul meg. Időarányosan tartjuk az előzetes terveket, folynak a levéltári adatokon alapuló kutatások, és az építészeti tervezésekben is ütemes előrehaladás történik. Hosszú távon fenntartható és működőképes modelleket szeretnénk létrehozni, modern, 21. századi attrakciókkal fűszerezve.

Ez a program mennyire unikális a V4 államokon belül?

– Egyedileg fejlesztett, európai uniós forrással támogatott attrakciófejlesztés zajlik a többi V4 országban is, azonban ezek nem szerveződnek olyan módon projekt- és fenntartási láncba, mint hazánkban, ahol kiemelten jelentős az állami szerepvállalás az épített örökség megújításában.

Miért fontos kidolgozni a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram arculatát?

– A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében megújuló helyszínek nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodnak, hogy – adottságaikhoz igazodó módon – megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek. Célunk egy olyan egységes, nyugat-európai színvonalú turisztikai csomag, amely valóban érdekli a látogatókat. A programban szereplő helyszínek mindegyikén egységes szolgáltatások várják a vendégeket, mint például az ajándékboltok, a kávézók. Az imázsfilmvetítő teremtől a különböző rendezvényekig, a kastélyparkok újszerű használatáig nagyon sok mindent magába foglal a program. Bevezetünk egy kastélykártya programot is, amely kedvezményeket biztosít majd, azaz minél több épületbe látogat el valaki, annál több kedvezményt kap, ezzel is ösztönözzük azt, hogy a látogatók minél több, akár mind a 39 helyszínt bejárják majd. Mindezek egy egységes kommunikáció keretein belül tovább erősítik a lánc arculatát, hosszú távon egy állandó, megszokott színvonalat biztosítva a vendégeknek. Egy ilyen nagyszabású program és lánc esetében különösen kiemelt szerepe van a jól azonosítható egyedi arculatnak, hogy a kívánt gazdasági eredmények is realizálódjanak. Emellett természetesen az egyes helyszínek különlegességére alapozott rendezvények is szerepelnek a tervek között, hiszen minden helyszín egyedi múlttal és történettel rendelkezik.

A felújított várakat, kastélyokat, azok szolgáltatásait meg is hirdetik?

– A már említett egységes kommunikáció keretein belül a felújított kastélyok sokrétű kínálata bemutatásra kerül már a nyitás előtt, emellett nagyszabású programokkal várják a látogatókat, amelyeket a helyi médiával szorosan együttműködve hirdetünk meg.

Becslések szerint hazánkban 900 kastély található, mi a többi sorsa?

– Egy sokrétű szakmai szempontrendszer alapján, számos egyeztetést követően alakult ki a program első ütemének végleges listája. Természetesen vannak olyan épületek, amelyek a második ütembe kerültek, ennek tervezése a mostani programmal párhuzamosan zajlik. Ugyanakkor számos kastély felújítása más európai uniós pályázatból (GINOP, TOP, Interreg) folyamatban van, tehát nem csak a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében zajlanak műemlék-felújítások.

Elindult a kastélyprogram mellett a műtárgyprogram is?

– Kormányhatározat született a közgyűjteményekben őrzött, állami tulajdonú kulturális javak felújított kulturális örökségi helyszíneken történő elhelyezését szolgáló Műtárgyprogramról is. Eszerint hazánk kulturális örökségének hiteles megőrzése, fenntartása és minél szélesebb körű bemutatása érdekében a nemzeti vagyon részét képező felújított kulturális örökségi helyszíneken – különösen a kastélyokban és várakban – eredeti környezetükben, a látogatók számára bemutatható módon helyeznék el a közgyűjteményekben őrzött, a helyszínhez, az adott korszakhoz, történelmi családhoz vagy személyhez köthető, a helyszín turisztikai vonzerejét növelő, állami tulajdonban lévő vagy állami tulajdonba kerülő kulturális javakat.

Európában különböző típusú együttműködések alakultak ki a kastélyok és a várak fenntartói között, mi bekapcsolódunk valamelyikbe?

– Ez könnyen elképzelhető, hiszen már a program mostani szakaszában is kialakult a kollégák közötti együttműködés például a National Trust vagy az English Heritage szakembereivel, zajlik a jó tapasztalatok megosztása e régóta működő műemlékláncokkal.

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség