A mentőállomások felújításával gyorsabban kivonulunk a beteghez

E-mail Nyomtatás

Az utolsó nyári hétvége nyugodtan telt az Országos Mentőszolgálatnál

A tavalyi átlagosan 26,5%-os béremelkedés után idén várhatóan 12%-kal, jövőre pedig előbb 10%-kal, majd újabb 8%-kal nő a mentők bére, ami azt jelenti, hogy 2018 végére a 2016 elejeihez képest átlagosan legalább 67%-kal több lesz a mentődolgozók fizetése- közölte lapunkkal Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője.

A nyári hőségben többen rosszul voltak, mentőket kellett hívni hozzájuk, és a nagy rendezvényeket, mint a vizes vb-t is biztosítaniuk kellett. Bírták erővel a kollegák? Kellett ehhez külön logisztika?

–A nyári időszak nagyrendezvényei, a vizes világbajnokság, a Forma 1 futam, a Sziget fesztivál, és más rendezvények egészségügyi biztosítása többletfeladatot rótt a mentőkre, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) számára azonban fontos szempont volt, hogy az alaptevékenységet, vagyis a lakosság mentőellátását a legkisebb mértékben sem gyengítheti a rendezvénybiztosítással járó munka. Mivel az Országos Mentőszolgálat alaptevékenységét a rendezvénybiztosítás nem befolyásolhatja, azt plusz mentőegységek, plusz emberek végezték, nem csak a fővárosi, hanem a vidéki mentőállomások állományába tartozó mentőápolók, gépkocsivezetők és mentőtisztek is lehetőséget kaptak arra, hogy szabadidejükben plusz jövedelemért szerepet vállaljanak a budapesti mentőfeladatok ellátásában. A szolgálati beosztások készítői a várható szükségletekkel arányos mentőerők biztosítása mellett maradéktalanul figyelembe vették a dolgozók pihenőidejére és szabadságolására vonatkozó szabályokat is. A zavartalan és folyamatos mentőellátás tehát a nyári rendezvények, így a vizes világbajnokság és a Forma 1 idején is biztosított volt Magyarország egész területén, feladataikat az Országos Mentőszolgálat dolgozói példamutatóan teljesítették. Az utolsó nyári hétvége azonban nyugodtan telt. Pénteken és szombaton a hőséggel összefüggésben több rosszulléthez riasztották őket, számos szív-, és érrendszeri beteget kellett ellátniuk. Vasárnap viszont az országot elérte a hidegfront, amely enyhébb esetekben az arra érzékenyeknél ingerlékenységet, illetve fejfájást vált ki. Ez az időszak az idegrendszeri betegekre van hatással, nagyobb számban fordulnak elő például epilepsziás rohamok, de a hidegfront jellegzetessége az is, hogy gyakoribbak a szülések

Mikor érkezik a mentőszolgálathoz a 10 százalékos béremelés?

–A tavalyi átlagosan 26,5%-os béremelkedés után idén várhatóan 12%-kal, jövőre pedig előbb 10%-kal, majd újabb 8%-kal nő a mentők bére, ami azt jelenti, hogy 2018 végére a 2016 elejeihez képest átlagosan legalább 67%-kal több lesz a mentődolgozók fizetése.

Hogyan haladnak a mentőállomások felújításai?

–Az OMSZ jelenleg 253 mentőállomással látja el a mentési feladatokat. Az elmúlt években 22 új mentőállomást építettünk, a régebbi építésű mentőállomások közel felét a közelmúltban felújítottuk –104 darab jelentősebb mentőállomás felújítás történt–, melyek közül 60 állomást a TIOP 2.2.1. keretében dinamizáltunk. A dinamizálás célja a kivonulási idő csökkentése és egyben a fenntarthatóság javítása volt. Mindez többek között motorizált garázskapuk beépítésével, az épületek energetikai korszerűsítésével valósult meg. A helyszínre érkezési idő csökkentése mellett a projekt fejlesztéseinek célja, hogy az állomások eddigi funkcióikat a korábbinál jobban, hatékonyabban betölthessék. A tervezés során további cél volt az üzemeltetési költségek csökkentése; ennek érdekében sor került a nyílászárók részleges cseréjére, hőszigetelést kaptak az épületek, a fűtési- és melegvíz rendszer pedig napkollektorral egészült ki. Sokat tettünk, de még nem végeztünk, nem végezhettünk el minden feladatot, a felújítások terveink szerint folytatódnak a következő időszakban is.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség