Különös másság

E-mail Nyomtatás

Van egy szűk szavazóréteg, mely azért akar az LMP-re voksolni, mert ők még nem voltak hatalmon, ők „tényleg mások”, mint a többiek, és nem is állnak össze senkivel. Az elmúlt napok eseményei azonban erősen megingathatták ezt a szavazóbázist: Szél Bernadett afgán(!) szakértője megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, Hadházy Ákos pedig a Simicska családdal és a Jobbikkal kezdett nyilvános szövetségkötésbe.

Egy afgán

Szél Bernadett nem akármilyen külsős szakértő munkatársat jelölt a nemzetbiztonsági bizottságba, ugyanis az illető átvilágítása során problémák kerültek elő. Janan Mirwais nem akárki: Kabulban született, illetve az egyik leginkább bevándorláspárti Soros-szervezet, a Migráns Szolidaritás alkalmazottja volt. Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) megállapította, hogy a fiatalember nemzetbiztonsági kockázatot jelent, az alkalmazását ezért elutasította. Szél Bernadett a döntés ellen fellebbezést nyújtott be a belügyminiszterhez, aki azonban helyben hagyta az AH döntését.

Érdekes, hogy amikor hétfőn este az Echo TV-ben az LMP-s Ungár Pétert kezdték kérdezni Mirwaisról, akkor egy szóval sem cáfolta munkatársuk múltját, hanem nekiesett a műsorvezetőnek. Felelősségre vonta, hogy miért akart annak idején munkát vállalni Simicska Lajosnál, mire a műsorvezető helyre tette a dolgot és elárulta, hogy ez fordítva történt: Simicskáék keresték meg őt.

Mirwais egyébként négy évesen került Magyarországra, édesapja 1990-ben kapott egyetemi ösztöndíjat hazánkban, azóta él itt. Magyar állampolgár, ugyanakkor kétes múltja és afgán származása miatt valóban megdöbbentő, hogy a nemzetbiztonsági bizottságba akarták beültetni. Mert nem szabad általánosítani, de a terrorizmus korában, amikor másod-, illetve harmadgenerációsok követnek el merényleteket, akkor nem árt az óvatosság. És azért azt tegyük hozzá, hogy azért, mert valaki nem ülhet ebbe a bizottságba, azért még nincs kitiltva az országból, nincs kitéve semmilyen üldöztetésnek.

Két Simicska

Az afgán szakértő ügye mellett más érdekességeket is találni az LMP háza táján. Szél Bernadett határozottan állította, hogy soha nem találkozott Simicska Lajossal, illetve annak fiával, az LMP pedig az „egyetlen oligarchamentes párt Magyarországon”. Hasonlókat mondott Ungár Péter is: „Az LMP-nek semmilyen szinten nincs köze Simicska Lajoshoz”. A Hadházy Ákos és Simicska Lajos találkozóiról szóló kérdésre reagálva úgy fogalmazott, egy párt társelnökénél nem tud elképzelni magánjellegű találkozót. Ungár Péter további válaszaiban nem tartotta elképzelhetőnek, hogy az LMP a választások után együttműködést kössön a Jobbikkal.

Mi történik erre? Egyre több fényképet hoz nyilvánosságra a Ripost, amelyik azt bizonyítja, hogy péntek éjjel egy dunai hajón, a Szent István park közelében találkozott Schlecht Csaba, a Magyar Nemzet főszerkesztője és Faragó Csaba, Simicska Lajos legfőbb bizalmasa hatalmas titokban Hadházy Ákossal, az LMP képviselőjével és Vona Gáborral, a Jobbik elnökével. A megbeszélések témája minden bizonnyal az volt, hogyan vehetné át Simicska Lajos a Jobbikhoz hasonlóan az LMP irányítását.

Egyébként maga, Hadházy Ákos is elismerte, hogy hosszabb ideje egyeztet már Simicska Lajossal és fiával. Az Origo írta meg, hogy Hadházy egy divatos étteremben találkozgat a milliárdos legidősebb fiával, Simicska Ádámmal. Erre a zöldpárti politikus valamiért úgy érezte, hogy nem elég, ha a fiút bevallja, az apát is be kell. Így aztán a szintén Simicska oldalvizén ügyködő Indexnek adta elő, hogyan nyert bebocsátást a családhoz. Majd néhány órával később lefotózták, ahogy Simicska Lajos házi rendezvényéről, a Magyar Nemzet Szalonról távozik, nyomában Vona Gáborral.

A fejlemények megdöbbentették az LMP-tagságot is, ami nem csoda. De mit gondolhatnak akkor szavazóik?

Összeállnak

Vona Gábort is megkérdezték egy sajtótájékoztatón, hogy találkozott-e a közelmúltban Hadházy Ákossal, az LMP társelnökével. Igennel válaszolt arra, hogy pénteken mindketten részt vettek-e a Magyar Nemzet rendezvényén, az összefogást firtató kérdésre pedig megerősítette, hogy pártja egyedül indul mind a 106 egyéni választókörzetben. Ha a választások után olyan történelmi helyzet alakul ki, hogy a Jobbiknak koalíciós tárgyalásokat kell kezdenie, az LMP-vel és a Momentummal le is ülne tárgyalni.

És ott lesz az asztalnál Simicska Lajos is. Amióta létezik az LMP, azóta azzal büszkélkedik, hogy független és „oligarchamentes” párt. Úgy látszik csak az volt. Vagy végre kibújt a szög a zsákból.

De lehet itt még teljes az ellenzéki összefogás. A mindenkinél függetlenebb Szél Bernadett és Hadházy Ákos javára lép vissza az Együtt, és e párt arra kér minden demokratikus ellenzéki pártot és civil szervezetet, hogy a Fidesz ellen induló egyetlen jelöltként támogassák Szél Bernadettet és Hadházy Ákost. Úgy vélik, le lehet, és le is kell győzni a Fideszt 2018-ban, és ehhez minden egyéni választókerületben a legesélyesebb demokratikus ellenzéki jelöltnek kell indulnia.

Az MSZMP-utódpártokkal párhuzamosan a „21. századi” pártok között is alakul a szövetség. Innen már csak egy lépés a teljes összeborulás.

Úgy tűnik – bár csak kevesebb mint 90 nap van hátra a választásokig –, az ellenzék egyre több önellentmondásba fog keveredni. Néhány mandátumért a lelküket is eladnák.

 

Széplaky

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség