Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. június 17, hétfő, Laura, Alida és Alina napja van. Holnap Arnold és Levente napja lesz.

Bosznia-Hercegovinában megszentségtelenítettek egy keresztet és egy oltárt

E-mail Nyomtatás

Vandálok megszentségtelenítettek egy keresztet és egy imaoltárt obszcén feliratokkal Stolac városának közelében a Krizevac-dombon. A település Bosznia-Hercegovina délkeleti részén található 5 km-re a szerb határtól. A hírt Rajko Markovic atya, Stolac plébánosa tette közzé, aki egyben értesítette a rendőrséget és a helyi hatóságokat.

A keresztre egy kék U betűt festettek az „usztasa” szóra utalva, ami a II. világháború idején a náci szimpatizáns horvát nacionalista mozgalom volt. A kereszt alatt pedig a 111-es szám látható, amely a Hágai Bíróságon elítéltek számára emlékeztet. A kereszt másik oldalán az „UZP” felirat olvasható, amelynek jelentése közös bűnügyi vállalkozás. Az oltárra pedig azt írták fel, hogy „Vétkesek vagytok”. Az ügyön dolgozik a helyi ügyészség.

„Nem az első eset, hogy vandál támadás éri a Via Crucis állomásait és a keresztet Stolacban. Az egyházmegye mindig elítélte ezeket a cselekményeket, mint ember- és vallásellenes megnyilvánulásokat” – állapított meg Zeljko Majic atya, a mostari egyházmegye általános helynöke. „A korábbi tapasztalatok alapján félünk, hogy ez alkalommal is büntetés nélkül maradnak a tettesek, akiket vagy ismeretlennek, vagy kiskorúnak vagy mentális problémákkal rendelkezőknek neveznek majd” – tette hozzá.

A stolaci kereszt és emlékmű nemzeti jelentőségű kulturális örökség. Azokról az időkről tanúskodik, amikor az ottomán uralom idején sok horvát a stolaci óváros börtönében végezte életét, mert nem akarták megtagadni hitüket.

„A stolaci és a közeli települések katolikus hívei mindig is támogatták a közös életet a város minden állampolgárával és más vallású képviselőivel Hercegovinában.” Az általános helynök határozottan elítéli a vallási jelképek tiszteletben tartásának hiányát és a nemzeti identitás megsértését. Arra hívja a stolaci katolikusokat, hogy ne bátortalanodjanak el a katolikus ellenes cselekedetek láttán és a rosszra ne válaszoljanak rosszal, hanem kövessék a keresztre feszített Jézus példáját.

 

(sv)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség