Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2020. július 13, hétfő, Jenő napja van. Holnap Örs és Stella napja lesz.

A Vajdaságban nem lesznek szervezett etnikai incidensek a tartomány kormányfője szerint

E-mail Nyomtatás
A Vajdaságban nem lesznek szervezett etnikai alapú incidensek, amiért Magyarország és Horvátország elismerte Koszovó függetlenségét, jelentette ki a tartomány kormányfője. Bojan Pajtics szerint egyetlen titkosszolgálat sem rendelkezik ilyen információkkal.A demokrata párti politikus ezzel cáfolta a radikálisok soraiból érkező figyelmeztetéseket, hogy létezik egy forgatókönyv a vajdasági zavargások kirobbantására. "A Vajdaság biztonsága nem kerül veszélybe, ám ha lesznek elszigetelt incidensek, akkor tudni fogjuk, hogy mögöttük egyes pártok vagy politikai csoportok állnak" -fogalmazott a politikus. Hozzá tette: "még a 90-es években sem voltak etnikai összecsapások a Vajdaságban, pedig akkor térségünkben háborúk dúltak" hangoztatta a kormányfő, aki egyben a Demokrata Párt alelnöke is.

Borisz Tadics szerb államfő, a Demokrata Párt elnöke mielőbbi nyomozást követelt a már hetek óta tartó zombori soviniszta akció ügyében, hogy felkutassák az albán nemzetiségű pékek elleni bojkott szervezőit. Mint ismeretes, szerb nacionalisták egy csoportja igyekszik megakadályozni - még ingyenkenyér osztogatásával is -, hogy a zomboriak kenyeret vegyenek az albán tulajdonban levő pékségekben. "Minden szerbiai polgárnak nemzeti és vallási hovatartozásától függetlenül joga van, hogy békében éljen, dolgozzon, eltartsa családját, és ezt a jogot senki sem veheti el"- figyelmeztetett az elnök. Újvidéken is volt albánellenes incidens: megvertek egy idős embert, amiért nem tett eleget a felszólításnak, hogy ne vásároljon kenyeret az albán pékségben.

Újvidéken közben a bíróság egy éves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy húszéves fiatalembert, amiért gyűlöletkeltő falfirkákat festett a tartományi székvárosban. A vádirat fel is sorolja "műveit": "Magyarok, takarodjatok Szerbiából!", "Magyarokat a jég alá!", "Usztasákat a kés alá", "Halál a cigányokra", "Halál a zsidókra". A bíróság kötelezte az elítéltet, hogy rendszeresen eljárjon egy szociális intézmény tanácsadójába, ahol tolerancia-oktatáson kell részt vennie.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség