A bukott SZDSZ mindenkitől beszedné az ingatlanadót

E-mail Nyomtatás

Az SZDSZ nemcsak a 30 millió feletti, hanem minden ingatlant megadóztatna - beleértve a vállalkozások tulajdonában álló épületeket is. Kóka János szerint így lenne csak igazságos a rendszer. A KDNP szerint a 2010-es adócsomag csak tűzoltásra jó, adókönnyítésről szó sincs. Kóka János ismét az egykulcsos adó bevezetése mellett érvelt, egyebek mellett Szlovákiára, Csehországra és Romániára hivatkozott, ezekben az államokban szerinte az adórendszer egyszerűsítése után indult meg a gazdasági növekedés. Itthon csak úgy lehet adót csökkenteni, ha azok is fizetnek, akik eddig nem, és emellett új típusú terheket is bevezetnek, itt a vagyon- illetve az ingatlanadóra gondolt - tette hozzá.

A vagyonadó tervezetéről azt mondta, hogy szükség van erre a teherre, mert míg az OECD-országokban 2, nálunk 0, 8 százaléknyi részt képviselnek a tulajdonra kivetett adók a költségvetés bevételein belül.

Az SZDSZ minden ingatlanra kiterjesztené az új adót, a vállalkozások ingatlanjaira is, lineárisan vagy sávosan, a mostaninál alacsonyabb értékhatárral. A vagyonadót vagy annak egy részét magánszemélyek esetében a személyi jövedelemadóból, vállalkozásoknál az iparűzési adóból tennék leírhatóvá. Javasolják még, hogy ha egy tulajdonos kezében több, egyenként 30 millió forint alatti ingatlan van, azokat valamilyen módon „számítsák össze”, vagy adózzon az egyik ingatlanuk.

A liberálisok javaslata szerint adójóváírás helyett 0 forintos kulcsot vezetnének be az szja-nál 60 ezer forintos jövedelemig. A különböző járulékokat pedig összevonnák, de úgy, hogy a nyugdíj- valamint a tb-járulék megmaradna önállóan.

„Adókönnyítésről szó nincs”

A KDNP-s Hargitai János vezérszónoki felszólalásában arról beszélt, hogy a kormány tervei alapján úgy tűnik: lenne átrendeződés jövőre az adórendszerben, annak mértéke jelentős, de a közteherviselés átrendezésében szerinte nincs előrelépés. Úgy fogalmazott: aki nyomorog, ezután is fog, legfeljebb azoknak nehezebb egy kicsit az életük, akik offshore cégekbe tették a pénzüket.

Az ellenzéki politikus bírálta a tervezetet azért is, mert a kormány a kiadások szűkítésére ott keres lehetőséget, ahol kicsi az ellenállás, vagyis a családoknál - és nem keres ott, ahol nem érdeke: a bankoknál. Hargitai János ismét szorgalmazta a jegybanki alapkamat csökkentését: szerinte már egy százalékpontos kamatvágás is óriási mozgásteret adhatna a költségvetésnek.

A 2010-es adócsomag egészéről pedig azt mondta: a pillanat szorító gondjait valamelyest csökkentik a tervek, de a válság kezelésére mindez kevés, a kormány nem alkalmas a gazdaság motorjainak újraindítására. Úgy vélte: adókönnyítésről szó nincs, az áfa, a jövedéki adó növekedése és más terhek miatt a tervezett szja-csökkenés elolvad, és az sem lehetetlen, hogy végül növekednek az emberek terhei.

Fidesz: perek tízezrei indulhatnak

Mádi László, a Fidesz képviselője szintén bírálta az ingatlanadó tervezetét, egyebek mellett azért, mert nem tudni, hogyan állapítanák meg egy-egy ingatlan valós értékét, valamint nem gondolnak a céges tulajdonban lévő épületek megadóztatására.

Ráadásul egy egyébként is sokkos állapotban lévő ingatlanpiacra tennének újabb terhet, illetve perek tízezrei indulhatnak majd az eltérő ingatlanértékek miatt – tette hozzá. Mádi László emlékeztetett pártja korábbi ígéretére: kezdeményezik az ingatlanadó eltörlését, ha jövőre ők kerülnek kormányra.

(FH)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség