Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. április 29, hétfő, Péter napja van. Holnap Katalin és Kitti napja lesz.

Kikérte az ügyészség Dávidot és Herényit

E-mail Nyomtatás


A Legfőbb Ügyészség Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztését kérte a házelnöktől, több bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt – értesült lapunk. Az információt a házelnök titkársága is megerősítette. Bár az ügyészségi levél tartalmát illető tájékoztatástól elzárkózott a parlament elnöki titkársága, úgy tudjuk, abban a lehallgatási ügyben kérte a politikusok kiadását, amelynek kapcsán Szilvásy György egykori titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli minisztert már meghallgatták gyanúsítottként.

Dávid Ibolya tavaly ősszel tárt a nyilvánosság elé egy lehallgatott telefonbeszélgetést, amely az UD Zrt.-t vezető Tóth János és az OTP-vezér Csányi Sándor között zajlott. A felvétel készítését követő körülmények máig tisztázatlanok, mert bár titkosszolgálati módszert alkalmaztak a rögzítéskor (erre nyomós indok alapján, megfelelő jogi követelmények fennállásakor van lehetőség), utána mégsem semmisítették meg a hanganyagot, holott bűncselekményre utaló információ nem hangzott el. A hanganyag kikerült a szolgálattól, és Dávid Ibolya kezébe jutott. Az MDF elnöke ezt a felvételt felhasználva lehetetlenítette el Almássy Kornél indulását a pártvezetői székért, mert – mint mondta – a beszélgetés tartalma arra enged következtetni, hogy a fiatal politikus a lejáratására törekedett.

Az ügy érintettjei jelentős érdeksérelmet okozó magántitok megsértése miatt, ismeretlen tettes ellen kezdeményeztek eljárást az ügyészségnél, és tudomásunk szerint az említett bűncselekmény gyanúja miatt kéri a hatóság Dávid Ibolya mentelmi jogának felfüggesztését. Herényi Károly kiadatását pedig zsarolás gyanúja miatt kérhetik a parlamenttől. Herényi volt ugyanis az, aki a lehallgatott beszélgetés leiratát bemutatva egy közvetítőn keresztül alkut ajánlott Almássynak: vagy visszalép a pártelnöki székért folytatott harctól, vagy nyilvánosságra kerül a dokumentum.

Mint ismeretes, a képviselői státusszal nem rendelkező, így mentelmi jogot sem élvező Szilvásy György hivatalos személyként különleges, személyes adattal való visszaélés miatt gyanúsított az ügyben. Az eset kirobbanása idején Szilvásy volt a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség