Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. május 5, vasárnap, Györgyi napja van. Holnap Ivett és Frida napja lesz.

Lehetne jobban is

E-mail Nyomtatás


– Komárom-Esztergom megye az egyik leghátrányosabb helyzetű megye, ami a foglakoztatást illeti. Annak idején nagy és erős ipar jellemezte, mostanra  az üzemek  nagy része bezárt,  a bányák már régebben, s akik fölvásárolták a valamikori nagy cégeket,  most  sorra becsődöltek. Csak a mi régiónkban, Dorog-Esztergom környékén 2-3 ezer munkanélküli lett az utóbbi 2-3 hónapban. A Suzuki csökkentett létszámmal vegetál, a Sanyo teljesen bezárt. Családokról van szó, ismerek olyan házaspárt, melynek mindkét tagja a Suzukinál dolgozott és  megszűnt a munkahelyük. Ha 300 ezer forintja volt a családnak egy hónapban, az most lecsökkent 70 ezerre, ebből fizetik a részleteiket a házra, autóra, élniük kell, gyerekeik vannak.  A fő probléma, hogy semmiféle alternatíva nincs, munkanélkülisegélyen tengődnek az emberek. Az SZDSZ-es belügyér Kuncze által meghonosított  megélhetési bűnözés nagyon lábra kapott, és az a baj, hogy a közbiztonság a nullával egyenlő –panaszolja Szabó Zsolt, a MIÉP tokodaltárói önkormányzati képviselője.

– Mi a helyzet az önkormányzatban?
– Ugyanaz a helyzet nálunk is, mint országosan, a  kormányon lévők célja, hogy lebontsák az önkormányzatokat. Jövőre már az iparűzési adót sem az önkormányzatok szedik, hanem a hivatalok. Valamennyit kap belőle az önkormányzat, de a nagy  részét benn tartják.
– Bajnaiék folyton pályázatokról fecsegnek.
– A pályázatoknál  azt látom, hogy meg kell írni száz pályázatot, hogy kettővel nyerjenek, és ez nem a pályázatíró hibája. Megígérték a nagy uniós pénzeket, ami mese végül is. Egy kiírt pályázatra százszámra jelentkeznek, s legfeljebb  10 kifizetés történik.  Az, hogy milyen alapon döntik el, csak sejtem, a korrupciót bizonyítani nem tudom. A másik probléma az, hogy megszűnt a közigazgatási hivatalok felügyeleti hatásköre a kistelepülések polgármesteri hivatalai fölött, úgyhogy sorozatos törvénytelenségek történnek, a képviselői jogokat vastagon megnyirbálják, a közigazgatási hivatal csak véleményezhet, hogyha  a képviselő bármilyen problémát észlel, csak  polgári peres út marad a számára. Csak példákat mondok: Ha a képviselő nem kapja meg a neki járó hozzászólási lehetőséget, vagy, ha  kéri a név szerinti szavazást és ezt szavazásra sem bocsátják – nem fog bírósághoz fordulni, és az a helyzet, hogy a képviselői munkát nagyon akadályozzák ezek a dolgok.
– És a kistérség mint olyan, működik?
– Dehogy. Hát hiszen  a kistérségek tönkretételén munkálkodnak már lassan 7–8 éve. A vasúti forgalom leépítve, az iskolákat összevonták, az önkormányzatok kezéből sorra csúsztak ki az intézményei, a kötelező ellátások.  Át kellett adnunk – hogy mást ne mondjak – az idősellátást, az iskolánk 3 településre összevontan, társulásban működik, az önkormányzati jogkörök és hatáskörök folyamatosan megnyirbálva, ha ez így megy tovább, a vége az lesz, hogy nincs miért polgármestert és képviselőtestületet választani.
– A megyében  jobboldali testület van?
– A képviselőtestületben Komárom megyében jobboldali fölény látszik, amivel abszolút nem tudnak élni. Az MSZP és az SZDSZ frakcióvitáiba fullad bele az egész. A járhatatlan utakon a legdrágább a csatorna, mi fizetjük a legmagasabb szemétdíjat a régióban és senki nem foglalkozik ezzel. A hatalomért megy a küzdelem és az állandó kampányolás. Hogy kifelé mi látszik, ez a legfőbb. 12 képviselőből ketten jutottunk be MIÉP-színekben és 1 tagunk jutott be függetlenként. Ez kb. 3-4 hónapig tartott és különböző pozíciókkal, bizottsági elnöki címekkel kivásároltak mindenkit, úgyhogy momentán azért, amiért mi bejutottunk, és amit szerettünk volna, én csinálom egyedül. Állandóan átcsábítani, megvásárolni. Sajnos erről szól most az önkormányzat,  lesujtó, de pusztán piti  hatalmi harcokról szól minden. Az előző képviselőtestület sem tette igazán azt, amit tehetett volna. Nem akarom a szakember szót használni, mert azt az MSZP már elcsépelte, de pl. annak idején a külsős bizottsági tagok segítségével sok olyat tudtunk megoldani, ami tényleg a településfejlesztést és a vagyongyarapítást tűzte ki célul. Nyertünk komoly pályázatokat – bár akkor én még nem voltam önkormányzati képviselő, csak mint helyi MIÉP-vezető tárgyalási jogom volt –, épült egy komoly sportcsarnok,  játszótérfelújítás történt uniós elvárásnak megfelelően, járdaépítések voltak. Ez most teljesen megszűnt. Már szétosztani való sincs, de még ragaszkodnak a hatalomhoz. Ugyanaz a helyzet, mint a Parlamentben, igénybe vesznek 87 ezer forint nettó elszámolás nélküli költségtérítést, ha mindent öszszeadunk,  még mindig  megéri a polgármesterség, pláne ott, ahol semmi egyéb lehetőség nincs. Szóval vidéken is a megélhetési politizálás került előtérbe. Tokodaltáró költsége 30–40 milliós hiánnyal küzd folyamatosan. 
– Van elképzelésed, mit lehetne tenni ?
– A térség fellendítésére a recept ugyanaz, mint országosan.  5 évig egy multicégnek nem kell iparűzési adót fizetnie, egy magyar kisvállalkozónak kell. Ötévente megváltozik a cég neve – erre nem egy példa van a környéken –, papíron tulajdonost váltanak, és onnan újra indul az ötéves periódus. Ez komoly öszszeg, ezzel  lehetne a bevételt növelni. A kis- vállalkozókat nem kellene ellehetetleníteni. Mert ők itt adóznak, szemben a multival. 10 kilométeres körzetben tudom, hogy beengedtek 10–15 darab nagy bevásárló láncolathoz tartozó  üzletet, ami 10 embert alkalmaz, de tönkretesz mellette 15 családot, a  zöldségesét, a hentesét, három kisboltosét, a  ruhásüzletét. Egy darab sok adóforintunkból  megteremtett munkahely 3  család jövedelemkiesését jelenti. Én nem engedném, hogy egymás nyakára épüljenek a multicégek, joga az önkormányzatoknak nem kiadni a működési engedélyeket. Én nem  a mezőgazdasági vállalkozó nyakára járnék, hanem lehetővé tenném, hogy a jó minőségű magyar áru előnyben  részesüljön a Kínából és még ki tudja, honnan származó és milyen minőségű áruval szemben. Addig, amíg egy országban nincs egy erős kis- és középvállalói réteg – hazai magyar vál-
lalkozókról beszélek –, addig semmi nem fog működni.
– Tokodaltárón vagy képviselő. Hallhatnánk valamit az önkormányzatban végzett munkádról?
– Három évvel ezelőtt a fűtéskorszerűsítési beruházási tervnél felvetették, hogy 80 milliós svájci frank alapú hitelt vesz fel az önkormányzat. Ezt az én szavazatom akadályozta meg. Közöltem a testülettel: ilyen bizonytalan gazdasági helyzetben nem előnyös a frank alapú hitel felvétele. A közelmúlt gazdasági eseményei igazolták akkori felvetésemet. Mostanában kezdeményeztem a művelődési házzal kapcsolatos beruházások vizsgálatát, mert felvetődött, hogy nem a teljesítésigazolásban leírtak lettek elvégezve.2007 elejéig a Pénzügyi Bizottság elnöke voltam, de lemondtam, mert nem akartam részt venni átláthatatlan pénzügyi manőverekben. Szeretném elérni, hogy a törvénytelenségek szűnjenek meg.

Ma-Czi

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség