Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. május 2, csütörtök, Zsigmond napja van. Holnap Tímea és Irma napja lesz.

Az Antall-i örökség

E-mail Nyomtatás


Dr. Bíró Zoltán 20 évvel ezelőtt gondolta volna-e, hogy ide jut egykori pártja?

 

– Nem hiszem, hogy közülünk, akik annak idején elindultunk ezen az úton, valaki is gondolta volna ezt, mert ha gondoltuk volna, rögtön abbahagyjuk az egészet. Ez egy képtelenség, ami történt, az ember azt sem tudja, hogy sírjon vagy nevessen az egészen, tragikomédia.

 

– Teljes megsemmisítése az eredeti gondolatnak Dávid Ibolya vezetése alatt.

 

– Én ezt egy folyamatnak látom, az előzményei megvoltak, de amit Dávid Ibolya beteljesített, valóban egy pártnak a teljes politikai és erkölcsi lezüllesztése.

 

– Hogyan kerül a csizma az asztalra, a Demokrata Fórum élére miniszterelnök- jelöltként Bokros Lajos?

 

– Valakik, akik az MDF-et pénzzel is és egyebekkel támogatják, azok úgy látják jónak, hogy Bokros Lajost újból fölfuttassák a politikai színpadon.

 – És ezzel megmenekül az MDF?

 

– Az MDF szerintem már semmitől sem menekül meg. Debreczeni Józsefet, Roszik Gábort vagy másokat hiába csalogatnak elő a süllyesztőből.

 

– Még a Nemzetbiztonsági Hivatal hivatalos partnere a Political Capital tulajdonosa, Somogyi Zoltán is jó lehet?

 

– Kilóg a lóláb, teljesen nyilvánvaló, hogy kik mozgatják ezt az egészet. Dávid Ibolyát magát is bizonyos mértékig. Azt mondják némelyek, hogy az SZDSZ pótlására alakulna az MDF. Én meg azt hiszem, hogy ez az alakulat az SZDSZ-nél is rosszabb, annyiban feltétlen, hogy az SZDSZ aránylag „tiszta” képlet volt. Borzasztó sokat romboltak, de lehetett tudni, hogy kik ők, és mit akarnak. Az MDF egy egészen abszurd formációvá fajult.

 

– Boross Péter egy ideig masszívan ott állt Dávid Ibolya mögött, csakhogy Boross Péter kiszállt a sorból. Lehet, hogy ez is színjáték?

 

– Gondoljunk azért Dávid Ibolya amerikai kapcsolataira például, vagy arra, hogy már hány éve irányítja az MDF-et a Political Capital.

 

– Ez a fészkelődés azt a célt szolgálja, hogy több helyet szorítsanak maguknak a politikában, ez vezethet eredményre?

 

– Nehéz megjósolni, hogy most akár sok pénz bedobásával, akár egyéb módon megmozgatva a teljesen elszegényedett rétegeket – akik nem is figyelik a politikát, tájékozatlanok, – sikerül-e szavazóikká tenni. Én szerintem nem fognak bekerülni a parlamentbe.

 

– Azok a körök, akik a Bokrosra húznak, rendelkeznek azért olyan eszközökkel, hogy pénzt mozgósítsanak.

 

– Feltétlenül. E mögött a politikai elemző cég mögött is egész biztos, hogy komoly gazdasági tényezők álltak eddig is, most is.

 

– Sokat áldoznak, előre dolgoznak. Már megiratták Debreczeni Józseffel a kampánykönyvét Orbán Viktorról. A fő kifogás Orbán Viktor ellen, hogy nem „kékvérű”, mint Antall volt. Az is kiderül, hogy a nép egyszerű gyermekét, ha becsületes, paraszti munkát is végző családból származik, azt ki nem állja Debreczeni, de azok sem, akik szponzorálták a könyvet. Mert a sült proli Gyurcsány természetesen kedves neki. És a legszebb kifogás, éppen most Bokrossal a pártja élén, hogy irányt váltott Orbán.

 

– Más ruhát ölteni. Más álarcot fölvenni, csak nekik szabad. Amúgy megértem, hogy más díszletek közé kívánkoznak, mert az előzők összedőltek.

 

– Röhögőgörcsöt kapok. Bokros Lajos nemzeti színbe öltözik?

 

– Az szép lesz nagyon. De hiába, ő sosem lesz a nemzet első embere. Kizártnak tartom.

 

– Be tudnak keverni a nemzeti oldal választási dolgaiba?

 

– Valamennyire biztos be tudnak keverni, hiszen azért az MSZP is mellettük lesz nyilván. Lesznek eszközeik, pénzeszköz és más is bőven, hogy megkavarják egy kicsit a közvéleményt. Nyilván mindenféle rágalom elhangzik majd, ennek az előszele volt ez a Debreczeni-könyv, ami sokat nem jelent szerintem, mert nem hiszem, hogy sokan fogják elolvasni.

 

– A könyvbemutatón jelen volt Kuncze Gábor. Képes és beül az MDF-be?

 

– Elképzelhető, legalábbis tett egy komoly gesztust ebbe az irányba, Debreczeni könyvét méltatta. Biztos megéri nekik Dávid Ibolyával együtt, mert ne feledjük, receszszió van, és pénzbe kerül az a kis luxuskocsi is a sofőrrel, amivel a pártelnöknő járkál, ahogy láttam a tévében.

 

– Az egykori két ádáz ellenség, az MDF és az SZDSZ, milyen szépen egymás nyakába borult.

 

– Azért ennek is vannak hagyományai, ne feledjük, Antall József szívesebben tárgyalt mindig az SZDSZ-szel, mint a saját pártjával.

 

– Ez az Antall-i örökség?

 

– Igen, húsz év alatt tökéletesen ki is gömbölyödött ez az ügy.

 

Győri Béla

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség