Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. május 18, szombat, Erik és Alexandra napja van. Holnap Ivó és Milán napja lesz.

Másfél milliárd forint kár érte az UD Zrt.-t

E-mail Nyomtatás


Az emlékezetes lehallgatási botrány kapcsán gyanúba kevert és jogtalanul tönkretett UD Zrt. most másfél milliárd forintra pereli az államot. A Nemzeti Nyomozó Iroda mondvacsinált indokokkal tartott házkutatást a cégnél és lefoglalta annak számítógépeit. Ezzel lényegében tönkre is tették a jelentős forgalmat lebonyolító társaságot. A céget ért tényleges kár 508 millió forint, a zrt. cégértéke pedig – amennyiért el lehetett volna adni az adatgyűjtési botrány kirobbanása előtt – 1,5 milliárd forint, ami a botrány után nullára esett vissza – mondta Bakondi György, a céget képviselő ügyvéd a keddi sajtótájékoztatón. Keresetüket igazságügyi szakértővel előzetesen értékelték, mivel tételes kimutatás szükséges a tényleges kárról. Ezért megvárták – és beépítették a keresetbe – a cég 2009-es mérlegét is. A jog szerint aki másnak kárt okoz, köteles azt megtéríteni.

 Elmondta azt is, hogy – mivel a céget és vezetőit személyiségi jogi sérelem érte és ez az üzleti életben való boldogulásukat hátráltatja – személyiségi jogi pereket is indítottak. Jelenleg nyolc ilyen személyiségi jogi per van folyamatban, amelyeket a cég két vezetője, Tóth János és Horváth József indított, napi- és hetilapok, valamint kiadók, illetve Laborc Sándor, az NBH volt főigazgatója, Szilvásy György volt titokminiszter és Dávid Ibolya, az MDF elnöke ellen. Ezekben a személyiségi jogi perekben részben született elsőfokú döntés, részben már tartottak tárgyalást, és a perek egy részében a jövőben kezdődik a tárgyalás. Horváth József, a cég vezetője jelezte: amennyiben a személyiségi jogi perekben nyernek, a pénzt jótékonysági célra fordítják. Tóth Jánost, a cég egyik vezetőjét a Budapesti Nyomozó Ügyészségi hivatal visszaélés kapcsán felbujtóként gyanúsította meg, illetve folyik még a hétrendbeli, haditechnikai termékkel és szolgáltatással, illetőleg kettős felhasználású termékkel visszaélés miatt indult büntetőügy. Ez utóbbiban a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerint a cég telephelyén olyan eszközöket – például szélessávú detektort, lézeres kamerakeresőt – foglaltak le, amelyekhez nem volt engedély. A gyanúsítások megalapozatlannak tűnnek. Az UD Zrt.-ügy büntetőügyeivel kapcsolatban mindenképpen elgondolkodtató, hogy az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságában a múlt héten elhangzott Kovács Tamás legfőbb ügyész Laborc Sándorral kapcsolatos közlése, miszerint „a Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatta a Budapesti Katonai Ügyészséget, hogy felmerül a gyanúja szolgálattal összefüggő bűncselekményeknek”.

Továbbá Szilvásy György volt titokminiszterrel szemben eljárás folyik különleges személyes adattal visszaélés gyanúja miatt. Dávid Ibolyával és Herényi Károllyal szemben jelenleg függőben van az eljárás, amíg a képviselőket védi mentelmi joguk. Horváth József szerint elképzelhető, hogy az ügy alapját jelentő telefonbeszélgetéseket nem is a lehallgatásra jogosult Nemzetbiztonsági Szakszolgálat hallgatta le, szerinte erre utalnak a leiratban található elhallások, hibák is. A Dávid Ibolyához került CD-ről szólva Futó Barnabás leszögezte: az egyértelműen „vágott” felvétel, erre utal szerinte, hogy például egy mondat a közepétől kezdődik. Hozzátette, hogy a Legfőbb Ügyészség úgy tudja, Dávid Ibolya birtokában több hangfelvétel is van, erről vagy az NBH-tól van információja az ügyészségnek, vagy az MDF-frakció tagjaitól, akiknek a hírek szerint Dávid Ibolya beszélt arról, hogy több hangfelvétele is van. Horváth József szerint az adatgyűjtési ügy pikantériája, hogy Somogyi Zoltán cége – aki a CD-eljuttatási ügyben segédkezett az elnök asszonynak –, a Political Capital 2006- tól az NBH tanácsadója volt. Furcsa bukét ad az ügynek, hogy az NBH sok tízmillió forinttal támogatja Somogyi cégét, aki tanácsot ad az NBH-nak és az MDF-nek is. Fantázia kérdése, hogy ezt a kört felvázolja valaki.

 

Sz.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség