Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. május 18, szombat, Erik és Alexandra napja van. Holnap Ivó és Milán napja lesz.

A globális felmelegedés mítosz

E-mail Nyomtatás

 

Ma már mindenki hallott a globális felmelegedésről és az üvegházhatásról. Az egyetemeken, főiskolákon is tanított elmélet szerint a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből (szén, olaj, fa) felszabaduló szén-dioxid a légkörbe jutva megakadályozza a földről visszaverődő napsugárzás egy részének távozását a légkörből. Így a szén-dioxid kibocsátása a föld általános felmelegedését okozza. A felmelegedés hatására a sarkköri jégtakaró megolvad, ezzel a tengerszint megemelkedik. Az alacsonyan fekvő területeket elönti a víz. Ráadásul a növekvő hőmérséklet óriási viharokat, elsivatagosodást, hurrikánokat és szökőárt okoz. Katasztrófa, amerre nézek.

Csakhogy ez a széles körben elterjesztett és politikai szintre emelt elmélet korántsem  biztos, hogy igaz. Ugyanis semmilyen tudományos igényű bizonyíték sincs a fosszilis tüzelőanyagok elégetése következtében a légkörbe kerülő szén-dioxid és a felmelegedés közötti összefüggés alátámasztására. Sőt.

 A szén-dioxid az üvegházhatású elegyek és gázok közül nem  a legjelentősebb. A légkörben található vízpára lényegesen nagyobb mértékben felel a nap erejének csapdába ejtéséért. Így erősen kétséges, hogy a légkör 383 térfogat-milliomod részét kitevő szén-dioxid valóban képes kiváltani a rettegett felmelegedést.

Tudósok egy csoportja határozottan állítja, hogy az egész felmelegedési mizéria és az üvegházhatás közötti összefüggés egy nagy humbug. Sőt, statisztikákra hivatkoznak, melyek szerint 1940-től a 70-es évek végéig – tehát a szén-dioxid-kibocsátás legnagyobb ütemű növekedésének időszakában – az átlaghőmérséklet határozottan csökkent. A nyolcvanas évektől bekövetkezett hőmérsékletnövekedés pedig a föld normális változásának az eredménye.

A legismertebb ellenelmélet a kozmikus sugárzással magyarázza a felmelegedést. Fangqun Yu, a New York-i Állami Egyetem geofizikusa szerint az egyenetlen hőeloszláshoz közük van a felhőknek. A magaslégköri felhők visszaverik a napfényt, míg az alacsony felhők a felszín közelében tartják a hőenergiát. Yu szerint a becsapódó töltött részecskék (kozmikus sugárzás) ionokat termelnek, amely végső soron sok alacsonyan szálló iont és felhőket eredményez. „A globális felhőtakaró összefüggő változása megváltoztatja a légkör hőtérképét is. Más szóval: a kozmikus sugárzás okozta felhősödés lehet az összefüggés a Nap aktivitása és bolygónk légköri változásai között” – magyarázta Yu a BBC-nek.

A Földet érő kozmikus sugárzás mennyisége pedig a napszél erejétől függ. Yu rámutatott, hogy a huszadik század során tapasztalt felmelegedés egybeesett a napszéltevékenység gyengülésével. A tudós elméleteit látszik igazolni továbbá az a műholdas adat, amely szerint a napszél intenzitása és az alacsony felhőkben gazdag területek némi korrelációt mutatnak.

Ráadásul több tekintélyes tudós – köztük  a nemzetközi sarkvidéki kutatóközpont igazgatójának a véleménye, hogy a sarkvidékről leszakadó óriási jéghegyek nem a globális felmelegedés következményei, hanem egy évszázadok óta megfigyelt jelenség részei. A sarki jégtakaró változik és jellemzően a tavaszi időszakban olvad, majd télen visszafagy.

A globális felmelegedés ma már inkább politikai állásfoglalás kérdése. Kicsit a holokauszthoz hasonlít. Politikailag nem korrekt kétségbe vonni a holokausztot, sőt ma már büntetendő. Bár egyelőre a globális felmelegedés megkérdőjelezése nem bűncselekmény, mindenesetre komoly támadásra számíthat az a tudós, akinek kétségei vannak és azoknak hangot is ad. Az új vallás inkvizítorai szorgalmasan építik az öko-máglyát.

Ennek megfelelően intézményesült is a rendszer: A globális felmelegedés problémáját felismerő Világmeteorológiai Szervezet (WMO) az Egyesült Nemzetek Környezeti Programjával (UNEP) közösen 1988-ban létrehozta az IPCC-t, amely nyitva áll minden ENSZ és WMO tag előtt.

Az IPCC feladata, hogy tudományos, szakmai és társadalmi-gazdasági információk biztosításával segítsen egy átfogó, objektív és átlátható képet alkotni az emberi faj okozta klímaváltozás kockázatairól, annak lehetséges hatásairól, illetve az alkalmazkodás és megfékezés lehetőségeiről. Az IPCC nem folytat kutatásokat és nem kíséri figyelemmel az éghajlatra vonatkozó adatokat, vagy más idetartozó paramétereket. Összefoglaló megállapításait főleg a már publikált tudományos szakirodalom alapján készíti. Legalábbis a propaganda szerint.

Valójában több tudós is panaszkodott, hogy az IPCC jelentések tele vannak tudománytalan, sőt kimondottan valótlan megállapításokkal. Sőt, olyan tudósok nevét használják fel, akik hozzá sem járultak a közléshez, esetleg homlokegyenest ellenkező a véleményük. A kétségtelenül nagy problémát jelentő ökológiai torzulások, a környezetszennyezés komolyan veendő kérdéseket vetnek fel, de mint szinte minden, ez is propagandaeszközzé vált. A zöldpártokat ellenfeleik némileg jogosan a görögdinnyéhez hasonlították. Kívül zöld, belül piros. Ráadásul a zöldmozgalmak ma már tízezrek megélhetését jelentik. Annak elismerése, hogy esetleg fogalmunk sincs mitől változik a klíma, nem kis hitelvesztést és akár megélhetési gondokat is jelenthetne az aktivisták egy részének. Most a magyar Országgyűlésbe is bejutott egy zöldjellegű párt. Az LMP szándékai egyelőre nem derültek ki, de érdemes figyelemmel kísérni, hogy mikor, milyen zöldséggel akarnak megetetni.

 

cz

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség