Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. május 18, szombat, Erik és Alexandra napja van. Holnap Ivó és Milán napja lesz.

Ingatlan- és közműpanama Törökbálinton?

E-mail Nyomtatás

 

A Pest Megyei Főügyészség hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt nyomozást rendelt el a törökbálinti önkormányzatnál az elmúlt években történt ingatlanértékesítés és közműberuházás miatt. A korábban, értékére tekintettel „családi ezüstnek” mondott ingatlant, közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül úgy értékesítette az önkormányzat 520 millió forint+áfáért, hogy a szerződésben vállalt kötelezettség megvalósításának ára meghaladta az egymilliárd forintot. A vállalás magában foglalta a teljes közmű és útépítés munkálatait, valamint a terület régészeti feltárását. A szerződés tartalmazta azt is, hogy amennyiben záros határideig nem készül el a munka, úgy az önkormányzat a vételár 10%-ának erejéig kötbért fizet a vevőnek.

 A szerződés nyolc hektár földterületre vonatkozott, és további nyolc hektárra pedig a vevő elővásárlási jogát kötötték ki. A 6500 forintos négyzetméter ár kirívóan alacsony, ugyanis a településen 20-40 ezer forint négyzetméter ár alatt nem lehet építési telket kapni. A helyi szocialista pénzügyér azzal érvelt, hogy a vevő nagyon erős adóerőképességgel bír, és majd busásan megtérül a kirívóan magas értékkülönbözet.

A vevő az a Pannon telefontársaság, mely jelenleg épp átalakulóban van, és a gazdasági nehézségek miatt létszámleépítést és adótoronyértékesítést tervez. A sugalmazással ellentétben csak megosztott telephellyel jelentkezett be, és munkahelyet sem kínált a tárgyalások alkalmával az ott élőknek. Mára már elővásárlási jogával sem kíván élni.

 

A másik eset a település Anna-hegy nevű részén történt, ahol a közművesítésre kiírt közbeszerzési eljárás nyertes ajánlata 395 millió forint volt, ellenben a szerződést már 456 millió forintra kötötték meg. A pályázat nyertese egy szigetszentmiklósi szocialista önkormányzati képviselő és apja volt. Az a Balla Dániel, aki a volt országgyűlési képviselőnek, Székely Zoltánnak egy parkolóban több millió forintot adott át egy sporttáskában, minek okán a volt képviselőt súlyos börtönbüntetéssel sújtották.

A szerződésben rögzített összeget semmi nem indokolta, de még ez sem volt elég, mert a kivitelezés alkalmával azt három részre bontották, és az így kiállított számla a már egyébként is felturbózott díjat további tízmilliókkal meghaladta.

Példátlan mennyiségű – ezret meghaladó – forgalomirányító-táblakihelyezést, védőkorlát-állítást, valamint a pusztazámori földlerakóba történő földszállítást jeleztek elvégzett munkaként.

Az ügy pikantériája, hogy a föld a településen maradt és a téli csapadékos időjárás miatt bekövetkezett csúszásveszély elhárításáért azt az önkormányzatnak kellett elszállíttatni. A költség közel tízmillió nagyságrendű volt.

Sándor Péter, az önkormányzat volt MIÉP-es képviselője állampolgári jogával élve, hűen képviselői esküjéhez, bejelentéssel élt a Központi Nyomozó Főügyészséghez, amely az ügyben illetékes társszerv útján elrendelte a nyomozást.

Az ingatlan értékesítésekor a volt üvegzsebű államtitkár, Keller László a település polgármestere volt, a közművesítés alkalmával pedig mint a választókörzet országgyűlési képviselője folyt bele az ügyletekbe.

2010. május 14-ével megszűnik mentelmi joga, így semmi akadálya nincs, hogy akár gyanúsítottként meghallgassa őt a nyomozást végző Pest Megyei Rendőrfőkapitányság. Elérkezett az idő, hogy feleljenek tetteikért.

 

szerk.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség