Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. május 18, szombat, Erik és Alexandra napja van. Holnap Ivó és Milán napja lesz.

96 ezren jelentkeztek egyetemre, főiskolára

E-mail Nyomtatás
A 2008/2009-es tanévre összesen 96 ezer 302-en jelentkeztek a felsőoktatásba. Ez 12 ezerrel kevesebb, mint a tavalyi szám, ami azt jelenti, hogy folytatódott 2004-ben kezdődött csökkenés, az üteme azonban mérséklődött - közölte Hiller István hétfői sajtótájékoztatóján. A tárca vezetője jelezte, a február 15-ig jelentkezők számát ezentúl március 25. és április 5. között nyilvánosságra hozzák azért, hogy elkerüljék a "véletlen félreértéseket, illetve a tudatos félremagyarázásokat". Tavaly valamivel több mint 108 ezren akartak bejutni valamelyik felsőoktatási intézménybe, 2006-ban pedig 129 ezren. A csökkenés oka részben az, hogy 2004-ben elindult a világnyelv program nevű ötéves gimnáziumi képzés. Ebben jelenleg 13 ezer középiskolás vesz részt, akik csak jövőre fognak érettségizni. További 10 ezer diák valamilyen felsőfokú szakképzést, illetve egyéb továbbtanulási módot választott (ez 13 százalékkal több mint tavaly), becslések szerint 3-600 érettségiző pedig külföldön folytatja a tanulmányait - közölte Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár a tájékoztatón. A 96 ezer felvételizőből egyébként 5200-an a diplomások számára meghirdetett mesterképzésekre jelentkeztek. A 3500 államilag finanszírozott helyre 12 ezer 300 jelentkezés érkezett, vagyis egy pályázó több szakot is bejelölt - mondta a szakállamtitkár.

A tájékoztatón elhangzott az is: a nyári érettségire összesen 125 ezer diák jelentkezett. A 96 ezer felvételizőből 42 ezer 200-an akarják idén letenni a vizsgát, a többi 53 ezer fiatal valószínűleg már korábban leérettségizett.

Az érettségi eredmény, a nyelvvizsga bizonyítványok és egyéb dokumentumok másolatát legkésőbb július 10-ig pótolhatják a felvételiző diákok. Eddig az időpontig egyébként egyszeri alkalommal még módosíthatják a jelentkezés sorrendjét, utána viszont már nem lehet. Ha a jelentkezési lapon ezt kérték, a diákokat SMS-ben értesítik majd az éppen aktuális felvételi információkról és persze az eredményekről is, a ponthatárok meghúzásának napján. Ez idén július 24-én lesz.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség