Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. május 18, szombat, Erik és Alexandra napja van. Holnap Ivó és Milán napja lesz.

Álom, álom, édes Álomsziget - Moshe Safdie és Mordehaj Zisser mesés üzlete

E-mail Nyomtatás

2000-ben 7 milliárd forintra értékelte az ÁPV Rt. a Hajógyári Sziget Vagyonkezelő Kft. cca 70 százalékos állami tulajdonrészét. Az  Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. ennek ellenére  4,6 milliárd forintért adta el a 350 000 négyzetméternyi területet a Plaza Centersnek. Egy 35 hektáros területet 2 és fél milliárd forinttal olcsóbban eladni évekkel később gáláns ajándék, pláne, hogy még ezt először 2007-ben a Veres János vezette Pénzügyminisztérium megtoldotta egy 2032-ig tartó egy I. kategóriás kaszinó üzemeltetési joggal, majd 2009 februárjában a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak nyilvánította a terület déli részére tervezett „vígalmi negyedet”.

 A döntés mögött állítólag az húzódott, hogy az Álomsziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft. jövedelmezősége szívügye volt, mind a Gyurcsány, mind a Bajnai-kormánynak. A mintegy 500 milliárd forint összköltségvetésű komplexum megvalósításához szükséges engedélyek kikényszerítését úgy biztosították, hogy a kormány elsődleges prioritásúnak nyilvánította a beruházást. Az akkori indoklás kiemelte: Európa legnagyobb kaszinójának működtetéséhez szükséges koncessziós szerződés értelmében a komplexumnak legkésőbb 2012 júniusáig meg kell nyílnia, ezért különösen fontos az ügymenet felgyorsítása.(!) A befektető Álomsziget 2004 Kft., 43,5 %-ban az Elbit Imaging Ltd, tulajdonában van, melynek az elnöke Mordeháj Zisser, 43,5%-ban pedig a Magyar Külkereskedelmi Bank tulajdona. Három százalékot kisebb befektetők birtokolnak, illetve Sammy S. Smucha érdekeltségébe tartozik, csakúgy, mint sok vidéki és fővárosi bevásárlóközpont, mint a Duna Plaza vagy a Keleti pályaudvar melletti Arena Plaza, amelyet a Nemzeti Sírkert nyakára építettek. Van még egy titokzatos Dream Island nevű konzorcium is, mely a maradék 10%-ot birtokolja, s a konzorciumot ugyanaz a Mordeháj Zisser igazgatja, aki egyben az Elbit Imaging elnöke is. És a 43,5%+10%=53,5%.Ilyenformán a magyar kisebbségi tulajdonos legfeljebb a kukába  beszélhet bele. De talán ez is volt a cél.

A terveket bemutató fiatal izraeli építész legfeljebb egy órát töltött a területen.

A Dream Island konzorcium birtokában álló területen a tervek szerint a 200 asztalos amerikai stílusú kaszinón kívül felépítenének egy 3500 férőhelyes konferenciaközpontot, több, de összességében 3000 szállodai szobából álló luxusszálloda-láncolatot, 1000 apartmant, 1500 ülőhelyes és ezzel a főváros legnagyobbjának számító operaházat és egy 3500 székes színházat is. Lesz kikötő háromszáz hajónak, valamint 5500 parkolóhely; bevásárlóközpont, és római kori romok, Hadrianus császár egykori helytartói palotája közelében egy múzeum is. A tervek szerint megőrzik az egykori hajógyár műemléki épületeit, ám itt is komoly beépítést terveznek a terület jelenleg üresen álló részére, összesen 400 milliárd forint értékben. Állítólag 2007-ben befejeződtek a régészeti feltárások is a szigeten. A további régészeti kutatások egyébként a Hajógyári-sziget Nagy-Szigetnek nevezett részén, a keleti oldalon zajlottak, ahol hasonló munkát még sosem végeztek. A beruházó a fővárossal és a kerülettel arról állapodott meg, hogy mintegy 15 milliárd forint értékben valósít meg közcélú beruházásokat, főleg a környék közlekedési infrastruktúrájának fejlesztését. Ennek keretében szélesítik ki a szigetre vezető hidakat, majd a mélygarázsokhoz vezető, a Bogdáni úttól induló közúti alagút megépítése következik.

Az Álomsziget előzetes rendezési tervét a Casiopeia Group Kft. a Moshe Safdie építészirodával készítette. A Magyarországon 2001 óta működő iroda korábbi munkái között szerepel az Aréna Plaza, valamint az M3 Shopping Center, illetve több romániai, lengyel és ukrajnai bevásárlóközpont és több nagyméretű lakóprojekt. A Gyurcsány-Bajnai kormány  2008-ban visszavásárolta 1 milliárd forintért az eredetileg is kizárólagosan  állami tulajdonban levő Hadrianus-palotát, mely a római kori Pannónia egyik legjelentősebb építészeti emléke, s így a 7 milliárdos becsértékű 4,6 milliárdért elkótyavetyélt területhez az izraeli ingatlanfejlesztők csupán 3,6 milliárdért jutottak hozzá. A 2009-ben kiadott elvi építési engedély alapján a Casiopeia, Moshe Safdie építészirodával együttműködve készített vázlattervet. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal volt elnöke szerint a program meglehetősen túldimenzionált, és nem alkalmazkodik a meglévő épületállományhoz, ráadásul a terveket bemutató fiatal izraeli-amerikai építész alig egy órát töltött a terepen.

Az ipari csarnokokat üvegszerkezetekkel fedett, de nyitott gyalogos tengelyekkel kötnék össze, amelyek a különböző szórakoztató funkciók megközelíthetőségét biztosítják. A nagyobb épületbelsőkben galériákat, hozzájuk kapcsolódva teraszokat alakítanak ki, amiket összekötnek Velencéhez hasonlóan csatornákkal is. A háromhajós csarnokok középső tere lényegében sétatérként szolgálna; a funkciókat az oldalhajókban helyeznék el. A Műemléki Tervtanács elnöke szerint a tervezők csak részleteket mutattak be a létesítményről, ezért nem született végleges döntés.

A papír türelmes. De azért, ha valaki megnézi a skicceket, s elolvassa a mesekönyvet, amelyet a befektetők, ingatlanfejlesztők írtak, csak gyanakodni kezd.

Az új tervek szerint a területre Óbuda központja felől, az északi részen belépő látogatókat egy hatalmas szökőkút fogadná. Innen a területet kettéosztó öböl mellett kétfelé indulhatnak. A nyugati részre, a felújított és kiegészített hajógyár épületeibe elsősorban szabadidős funkciókat és szórakozóhelyeket szánnak, míg a szigetcsúcs keleti felén a javarészt újonnan épülő tömbökbe kerül be a kaszinó és a szálloda. A jogellenesen értékesített Hadrianus-palota, amely a hajógyártól északra fekszik, múzeummal és látogatóközponttal egészül ki, és ezen a területen épül a színház is. Az öböl partján széles gyalogossétány vezetne körbe. A szállodai épületek a tervek szerint alacsony, zöldtetős tömbök lesznek, amelyek nem nyúlnak túl a sziget fáin. Helyet kapna azonban néhány kiemelkedő, nagyobb méretű épület is a szigeten, a kaszinóhoz kapcsolódva, illetve a kulturális funkciók számára. A Hajógyári-sziget déli csücskén pedig 112 méter magas óriáskereket építenének, amely csak 23 méterrel lesz kisebb, mint a London Eye. A beruházás a legutóbbi tervek szerint 2013-15 között valósulhat meg.

Ellenben a tervek nem tennék láthatóvá a 2009-ben feltárt XIII-XVI. században épített birtokközpontot, egy Árpád-kori falut, valamint számos őskori és római korban emelt épületet.

A Budai Gyula kezébe került dokumentumok szerint a tel-avivi magyar nagykövet befektetőkkel való tárgyalásának eredményeként született feljegyzésben kifogásolta, hogy a magyar bürokrácia tesze-fosza, lassan adja az engedélyeket. A nagykövetnek nincs igaza. Ment itt minden, mint az ágybavizelés. A gyorsított hatósági eljáráshoz a garanciát a Gyurcsány–Bajnai-kormány a hajógyári projektnek megadta, pont úgy, mint a sukorói vízpartra vágyóknak, vagy a lágymányosi Duna-partot megszerzőknek.

 

czyla

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség