Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. május 19, vasárnap, Ivó és Milán napja van. Holnap Bernát és Felícia napja lesz.

Az MSZP kész az önálló kormányzásra

E-mail Nyomtatás
Az MSZP vállalja az önálló, baloldali szocialista kormányzás felelősségét és meg is kezdte a felkészülést - jelentette ki Nyakó István a párt szóvivője kedden este az MSZP elnökségének rendkívüli ülése után. A Független Hírügynökség kérdésére Nyakó elmondta: az MSZP szerint csak abban az esetben maradhat együtt az MSZP-SZDSZ koalíció, ha a kisebbik kormánypárt április végi küldöttgyűlése nem szavazza meg a koalíciós szerződés felbontását. Arra a kérdésre ugyanakkor, hogy hogyan biztosítják majd a parlamenti többséget, Nyakó Kóka Jánost az SZDSZ elnökét idézte, miszerint a liberálisok támogatnak minden, az egyensúlyi helyzet fenntartását célzó intézkedést. Az MSZP szóvivője leszögezte: a kedd délutáni koalíciós egyeztetésen az is nyilvánvalóvá vált, hogy az SZDSZ nem személyi okok - tehát Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége - miatt döntött a koalícióból való kilépés mellett, hanem mert az MSZP az elmúlt hónapokban több, az SZDSZ számára fontos döntésnél is szembehelyezkedett a kisebbik kormánypárttal. Nyakó István szavai szerint Kóka János az ingatlanadó bevezetését, a vasúti szárnyvonalak megszüntetését és az egészségbiztosítási törvényt nevezte ilyen ellentétes pontoknak.

Az MSZP szóvivője hozzátette: az elnökség felkérte Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnököt, hogy készítse elő a kormányprogram tartalmának megújítását, illetve az MSZP megkezdi a következő egy év jogalkotási és a következő időszak politikai menetrendjének elkészítését is.
Nyakó István hangsúlyozta: az önálló kormányzás nagyobb felelősség, de nagyobb lehetőség is az MSZP számára.

Nyakó István a keddi elnökségi ülést követően elmondta még: Kiss Péter kancelláriaminiszter és Ficsor Ádám, a miniszterelnök kabinetfőnöke vezetésével megkezdődik a liberális minisztériumokban az átadás-átvétel is. Az MSZP szóvivője ugyanakkor leszögezte: a szocialisták egyelőre nem foglalkoznak az utódlások kérdésével, hiszen a tárcákat még SZDSZ-es politikusok vezetik.

Az MSZP elnöksége azután tartott rendkívüli ülést, hogy az SZDSZ elnöke hétfőn bejelentette: a kisebbik kormánypárt frakciója és Ügyvivői Testülete a liberális miniszterek és államtitkárok visszahívását kezdeményezi április 30-i hatállyal, miután Gyurcsány Ferenc hétfőn reggel felmentette Horváth Ágnes egészségügyi minisztert. A koalícióból való kilépésről a végső döntést azonban az SZDSZ alapszabálya szerint csak a küldöttgyűlés hozhatja meg. A keddi koalíciós egyeztetés után azonban már mindkét párt képviselői az önálló MSZP kisebbségi kormányzást tartották a legvalószínűbb eredménynek.

A 386 fős parlamentben az SZDSZ-nek 20, az MSZP-nek pedig 190 képviselője van, azonban Horn Gyula és Toller László is egészségügyi állapotuk miatt nem gyakorolják képviselői jogaikat. A feles törvények elfogadásához legalább 194 egyforma szavazatra van szükség.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség