Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. május 18, szombat, Erik és Alexandra napja van. Holnap Ivó és Milán napja lesz.

Támadás Tadić ellen

E-mail Nyomtatás

 

Nem lényeges, tudott-e Boris Tadić róla, mit fog tenni Jeremić. Korábban ugyanis azt mondta, hogy ő határozza meg a külpolitikát, amelyet Jeremic hajt végre. Ezt a bírálatot tegnap hallhatták az újságírók a fél-ellenzéki Liberális Demokrata Párt elnökétől. Čedomir Jovanović, a szerb politika fenegyereke, aki annak idején Zoran Đinđić néhai szerb miniszterelnök egyik közeli munkatársa volt, most kemény támadást indított a legszűkebb szerb hatalmi struktúra, elsősorban a Tadić-féle Demokrata Párt (DS) ellen. Erre mutat az a követelése is, hogy a bosnyák nemzeti tanács körül gyűrűző botrány miatt mondjon le a DS kisebbségügyi minisztere Svetozar Čiplić.

 Nem mintha nem lenne igaza.

A szerb külügyminiszter igencsak melléfogott, amikor úgy döntött (vagy csak nyakába varrták a döntést), hogy Szerbia nem képviselteti magát a Nobel-békedíj átadásán. Mert azt, Liu Xiaobo a kínai demokráciáért harcoló jelenleg is börtönben sínylődő disszidens kapta. S mert Kína Szerbia stratégiai partnerének számít. A szerb hatalmi csúcson zajló öt napos nyűglődés után a polgárvédelmi ombudsman végül mégis megjelent Oslóban. Ő azonban már nem köszörülhette ki a csorbát. Marad a tény, hogy az emberi jogok kérdésében Szerbia hezitált.

Ami a kisebbségügyi minisztert illeti, az LDP elnökének itt is igaza van. A különbség annyi, hogy Szandzsák esetében a nyűglődés még tart.

Mindez nem lenne érdekes, ha időközben Szerbiának nem lennének bajai Mladić kiszolgáltatásával, s újabban a WikiLeaks hírportál kiszivárogtatása folytán Koszovó felosztásával kapcsolatban is.

Persze, az LDP elnöke nem az egyetlen, aki bírálja a hatalom csúcsait Szerbiában. De most nagyon érzékeny pontokat célzott meg. Különösen a kisebbségügyi miniszter leváltását illetően. Mert Čiplić aligha csak az ügyeletes bűnös. A nemzeti tanácsokról szóló törvény hibáiért ő valószínűleg csak részben felelős. Mindegy, valakinek el kell vinni a „balhét”.

A fél-ellenzéki Jovanović vagy így készíti elő a költségvetés megszavazását, vagy így jelzi, hogy az idén még a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) „árulása” esetén sem vállalja az ellenzékihez nem igen illő szerepet.

Van egy harmadik lehetséges ok is. A ljubljanai IFEMES (ez egy a Közel-Kelettel és a Balkánnal foglalkozó nemzetközi kutatóintézet) Szerbiai helyzetet elemző novemberi száma felteszi a kérdést, tévesen támogatja-e vajon a Nyugat Tadićot? Nem kizárt, hogy az LDP elnöke többet tud, mint a cikkíró. Majd meglátjuk.

 

Ágoston András, a VMDP elnöke

 

(VMDP Hírlevél)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség