Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. május 19, vasárnap, Ivó és Milán napja van. Holnap Bernát és Felícia napja lesz.

Gyurcsány: Valószínűleg nyitott, egypárti szocialista kormány lesz

E-mail Nyomtatás
A miniszterelnök szerint most annak van a legnagyobb esélye, hogy egy nyitott, egypárti szocialista kormány jön létre. Gyurcsány Ferenc pénteki nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta a Parlamentben: a mostani koalíció hivatalos felbomlása után nem valószínű, hogy az MSZP más párttal koalíciós tárgyalásokba kezdene. A kormányfő szerint csak akkor lehet előrehozott választások lehetőségét megfontolni, ha minden párt "kiteríti a kártyáját", vagyis pontosan meghatározza programját, és nyilvánosságra hozza konkrét elképzeléseit az adott területeken. Gyurcsány Ferenc a Fideszt radikális reformellenes politikával vádolta, bár elismerte, hogy erős társadalmi bázissal bír. A miniszterelnök hangsúlyozta: ha a kisebbségi kormány jön létre, azt mérsékelt reformpolitika fogja jellemezni, amelynek alapja a konverganciaprogramban előírtak betartása lesz. Gyurcsány Ferenc arra számít, hogy egy ilyen alapon működő kormányt az SZDSZ és az MDF biztosan támogat majd. Arra a felvetésre, hogy hajlandó lenne-e a jelenlegi koalíció fennmaradás érdekében lemondani, azt válaszolta: ez csak akkor jöhet szóba, ha az MSZP és az SZDSZ közös akarattal utat nyit egy, a mostaninál radikálisabb reformpolitika megvalósítása előtt. "Radikálisabb reformpolitikának nem leszek személyi akadálya" -mondta a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc szerint a szakértői kormány megalakulásának sem ő a gátja, mint mondta erről a parlamentnek kell dönteni. A kormányfő szerint az igazi kérdés az, hogy van-e jelentős többsége az Országgyűlésben egy olyan programnak 2.000 milliárdos kiadáscsökkentéssel jár. Mint mondta, egyre több tanulmány lát napvilágot, hogy Magyarországon radikálisan kell csökkenteni a költségvetés kiadási oldalát. Az MSZP nem szavazna meg egy ilyen programot - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy az elmúlt időszak 70-80 milliárd forintos csökentései is nagy társadalmi ellenállást váltottak ki.

Gyurcsány Ferenc kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy szerinte nem szabálytalan, ha egyik cége -a Motim Zrt.- más nagyfogyasztókhoz hasonlóan olcsóbban kapja az áramot. Ha a nyár végi leárazáson, húsz százalékkal olcsóbban adják nekem a fürdőnadrágot, csak úgy mint másoknak, akkor nem élek vissza befolyásommal -mondta. A kormányfő hozzátette, hogy az elmúlt években még soha nem merült fel megalapozottan, hogy cége érdekében miniszterelnökként beavatkozott volna bármilyen ügyben."Hozzám ilyen ügyekben nem lehet bejelentkezni, nem az a miniszterelnök vagyok, nem is leszek" - tette hozzá.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség