Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. május 19, vasárnap, Ivó és Milán napja van. Holnap Bernát és Felícia napja lesz.

Új erőművet építenek Vásárosnaményban

E-mail Nyomtatás
Elhelyezték az új gázturbinás erőmű alapkövét vasárnap a Szabolcs megyei Vásárosnaményban. A tervek szerint 2009. december 31-re építik meg, és 2010-től működhet. A teljes beruházás 136 millió euróba kerül. Az erőmű Ukrajnából kapja majd a gázt, egy külön erre a célra épített vezetéken keresztül. A vasárnapi ünnepségen Veres János pénzügyminiszter azt mondta: reméli, hogy az erőműnek köszönhetően előbb-utóbb kedvezőbbek lesznek itthon a villamosenergia-árakKapolyi László, a kombinált ciklusú gázturbinás erőmű megálmodója a rendezvényen azt mondta, hogy az új üzem a térségben 1300 munkahelyet teremt majd, közvetlenül vagy közvetve. Az erőműben termelt hővel egyebek mellett növénytermesztésre alkalmas üvegházakat fognak ellátni, és a közeljövőben a térségbe települő bioetanol gyárat is táplálják majd. A beruházásnál elsőrendű szempont a környezet védelme, ezért korszerű, környezetvédelmi monitoring-rendszert is felállítanak - tette hozzá.

Veres János pénzügyminiszter az ünnepélyes alapkőletételen arról beszélt, hogy a beruházás növeli Magyarország energiabiztonságát, és reményei szerint az üzem működésével a mostaninál kedvezőbbek lehetnek a villamosenergia-árak.

Magyarországon tíz éve nem épült ilyen erőmű - mondta Kocsis István, a Magyar Villamos Művek vezérigazgatója. Az ország éves energiafogyasztásának 15 százaléka importból származik, 2020-ig ráadásul az egyre növekvő energiafogyasztás miatt még 6 ezer megawattra energiára van szükség, ezért a vásárosnaményi erőmű egy pici láncszem ugyan, mégis rendkívül fontos - tette hozzá.

Az erőmű Heller Lászlóról, a Budapesti Műszaki Egyetem professzoráról kapta a nevét, így tisztelegnek a magyar energetika kiemelkedő személyisége előtt. Az építkezés megkezdéséhez minden készen áll. A közeljövőben több berendezés érkezik majd Oroszországból, körülbelül 50 millió dollár értékben az orosz államadósság fejében.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség