Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. május 19, vasárnap, Ivó és Milán napja van. Holnap Bernát és Felícia napja lesz.

Gyurcsány tervei

E-mail Nyomtatás
Amint lehetőség nyílik rá, elsőként a 4 százalékos társasági különadót és az 1950 forint összegű egészségügyi hozzájárulást fogják megszüntetni - mondta Gyurcsány Ferenc a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társaságának ülésén Budapesten, kedden. A reformértékű lépések a következő két évben nem nagy rendszereket, hanem azok egy részét fogják érinteni, az elkezdett programokat a kormány folytatni fogja, de 2010-ig nem hajt minket a tatár - tette hozzá. A várhatóan egypárti kormány rendbe fogja tenni a közpénz-ügyeket, visszaállítja a költségvetés egyensúlyát és nem fog engedni annak a csábításnak, hogy a választások előtt ismét osztogatásba fogjanak - mondta Gyurcsány Ferenc.Az elmúlt hetek politikai viharai Gyurcsány szerint abból fakadtak, hogy szembe kerültek egymással a gazdaság hosszú távon szükséges és a társadalom rövid távon lehetséges igényei. A kormányfő szerint eddig az ellenzék és a kormány között zajlott az a vita, hogy kell-e és lehetséges-e minél rövidebb idő alatt annyi pénzt felszabadítani, amelyből jelentős mértékben csökkenthetők a vállalatok közterhei. Mostanra ez a nézet összeütközés a kormányon belülre is átterjedt - fejtegette Gyurcsány Ferenc. A népszavazás, majd a kormányválság kapcsán kialakult helyzetet a miniszterelnök úgy foglalta össze, hogy csaknem lehetetlen társadalmilag, ami gazdaságilag szükséges volna. Ennek kapcsán határozottan szögezte le, hogy a korábban bejelentett és elindított reformok során a kormány nagyobb lépéseket tett, mint amit a társadalom többsége elfogadhatónak tart. A következő időszakban tehát egyszerre kell nemet mondani a szociális illúziókeltésre és a sokkterápiára - szögezte le a miniszterelnök. A viták kapcsán mindazonáltal változatlanul reformellenesnek nevezte a rendszerváltás előttről megörökölt jóléti rendszerek megőrzését szükségesnek tartó politikát.

A várhatóan egypárti kormány rendbe fogja tenni a közpénz-ügyeket, visszaállítja a költségvetés egyensúlyát és nem fog engedni annak a csábításnak, hogy a választások előtt ismét osztogatásba fogjanak - mondta határozottan Gyurcsány Ferenc. Elmondta azt is, hogy a már futó programokat végigcsinálják, és fennmaradnak az átalakítások, például az oktatás, a kistérségek, és az egészségügy egyes területein. Vagyis a reformértékű lépések már nem nagy rendszereket, hanem azok egy részét fogják érinteni a jövőben - fűzte hozzá Gyurcsány Ferenc.

Ennek kapcsán bejelentette, hogy ha az egészségügyben a pénztárak a népszavazás miatt nem versenyezhetnek, akkor tehessék meg ezt a szolgáltatók. Ennek értelmében megvizsgálják annak lehetőségét, hogy az egészségügyben a szektorsemleges finanszírozásra térjenek át, ami azt jelenti, hogy nem aszerint tesznek különbséget a támogatás folyósításakor, hogy az intézmény közpénzből, vagy magántőkéből működik-e, hanem a feladatokat fogják szempontként kezelni. Ugyancsak a referendum utáni továbblépés lehetőségéről beszélt a miniszterelnök a felsőoktatásban. Mint mondotta, neki szimpatikus a rektori konferencia azon javaslata, hogy a felsőoktatásban az első évfolyamban teljes körű legyen az állami finanszírozás, ezután azonban minden év végén csak a legjobb 50-60 ezer hallgató után fizessenek állami támogatást. Ennek összege ugyanannyi, mint a ma rendelkezésre álló pénz, de bizonyos mértékig mégis megteremti az érdekeltséget a nagyobb teljesítményben - mondta el Gyurcsány Ferenc.

A következő két évben nem hajt a tatár, a jövőben már nem fog a kormány előre rohanni, és kizárólag maga kezdeményezni, mostantól az országgal kell egyetértésre jutni a további reformokban, nem pedig önmagukkal - magyarázta Gyurcsány Ferenc.

Változatlanul megmarad az az igény, hogy hozzák egyensúlyba az államháztartást, és ha van felszabaduló pénz, azt a terhek csökkentésére fordítsák - szögezte le a kormányfő. Ehhez azonban határozottan fűzte hozzá, hogy a sokak által szükségesnek talált több száz milliárdos pénzügyi átcsoportosításra nem lát lehetőséget. A következő időszakban két lehetőséget lát a miniszterelnök az előrelépésre. Az egyik az, hogy folytatni kell az adózásba bevontak körének szélesítését, ami eddig is igen eredményes volt, a másik pedig az adóigazgatás bürokratikus jellegét csökkenteni kell, hogy mérséklődhessenek a vállalkozások igazgatási kiadásai. A magyarországi nagyvállalatok képviselőinek Gyurcsány Ferenc megígérte, hogy amint lehetőség nyílik erre, elsőként a 4 százalékos társasági különadót és az 1950 forint összegű egészségügyi hozzájárulást fogják megszüntetni.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség