Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. május 19, vasárnap, Ivó és Milán napja van. Holnap Bernát és Felícia napja lesz.

Többnapos BKV-sztrájk?

E-mail Nyomtatás

A szakszervezetek szerint többnapos BKV-sztrájk is lehet, ha nem találnak hosszú távú megoldást a vállalat anyagi gondjaira. Szombaton a kormány úgy döntött, a BKV 10-12 milliárd forint gyorssegélyt kap, de ezt az összeget valószínűleg levonják a későbbi támogatásokból.

A többnapos BKV-sztrájkot sem zárják ki a szakszervezetek, ha a főváros nem talál hosszú távú megoldást a tömegközlekedési cég anyagi gondjaira.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője azt mondta: a szakszervezetek csak így látják biztosítottnak, hogy nem lesznek további elbocsátások illetve telephelybezárások, és nem romlanak a munkakörülmények. A paraméterkönyv visszavonása még mindig a követelések közé tartozik - a járatokat ugyanis szerintük csak az érdekképviseletek bevonásával lehet átszervezni a fővárosban. A BKV vezetésével kedden tárgyalnak, csak ezután döntenek a sztrájk folytatásáról.

Rendkívüli segélyt kap a BKV

A kormány szombaton úgy döntött, hogy mégis segít a fővárosnak a BKV anyagi csődjének elkerülésében: 10-12 milliárd forint rendkívüli segélyt kap a tömegközlekedési vállalat, hogy elkerülje az adósságspirált. A pénz előfinanszírozás, azaz valószínűleg levonják majd a BKV-nak járó állami támogatás végösszegéből. Korábban a miniszterelnök még azt mondta, hogy Budapestnek egyedül kell megoldania problémáit. Demszky Gábor bejelentette: eladná a főváros több vagyontárgyát is, hogy a befolyó 5-6 milliárd forintból a BKV-t fejlesszék.

Módosítanák a sztrájktörvényt

Módosítanák a sztrájktörvényt a munkaadók. Pontosan szabályozni akarják, hogy mit jelent az elégséges szolgáltatás, és azt, hogy meddig kell bejelenteni a sztrájkot. Szerintük ugyanis a munkabeszüntetés nem akadályozhatja például a munkába való eljutás jogát. A kormány támogatja a változtatást, a szakszervezetek viszont elutasítják, sőt, akár sztrájkolni is hajlandóak ellene. Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára szerint egyébként vitatható a MÁV- és a BKV-sztrájk jogossága.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség