A kubai elnök megkegyelmezett

E-mail Nyomtatás
Raul Castro kubai elnök kegyelemben részesített számos halálraítéltet, köztük egy salvadori és egy guatemalai férfit, akik az 1997-es bombatámadások miatt ülnek halálsoron. A kubai Kommunista Párt Központi Bizottsága előtt Castro azt mondta: nem gyakoroltak nyomást rá, humanitáriánus okokból döntött így. Raul Castro ugyanakkor hozzátette, hogy nincs szó a halálbüntetés végleges eltörléséről. Közlése szerint néhány halálraítélt büntetését 30 év börtönre, míg másokét élethosszig tartó fegyházra módosították. Azt azonban nem közölték, hogy az elnöki kegyelem konkrétan hány rabot érint az elnöki kegyelem.Az érintettek közt van egyébként egy guatemalai és egy salvadori férfi is, akik 11éve egy havannai hotel ellen hajtottak végre bombatámadást, amelyben meghalt egy olasz turista.

Az utolsó kivégzést 2003. április 11-én volt hajtották végre a kommunista szigetállamban. Az akkor kivégzett 3 férfit azért ítélték halálra mert fegyveresen eltérítettek egy kompot, ötven emberrel a fedélzetén. Az akcióban a hajó legénységét arra kényszerítették, hogy a floridai partokhoz, Miamiba irányítsák a kompot.

Az hivatalosan az év elején beiktatott Raul Castro február óta több mérsékelt reformot hajtott végre Kubában. Raul Castro februárban, a 81 éves bátyjától, a betegeskedő Fideltől vette át a hatalmat, csaknem fél évszázadas irányítás után.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség