Szlovákia januárban bevezetheti az eurót

E-mail Nyomtatás
Szlovákia 2009 január elsején bevezetheti az Európai Unió közös valutáját, az eurót. Ilyen értelmű ajánlást ad majd május 7-i jelentésében az Európai Bizottság (EB), amelynek tervezetét kiszivárogtatta kedden az EUobserver nevű brüsszeli uniós hírportál.Az EB értékelés szerint Pozsony teljesíti az euró bevezetésének összes feltételét - a legfontosabbak: GDP arányos költségvetési hiánya három százalék alatt legyen, államadósága ne haladja meg a GDP hatvan százalékát és árstabilitás jellemezze az ország gazdaságát- azaz ne legyen magas az infláció. Egyedül az utóbbi tényező miatt volt bizonytalan Brüsszel ajánlása, mert a szlovák pénzromlás ma még ugyan nem lóg ki a sorból, de kérdéses volt, hogy hosszabb távon miképpen ítélik meg az infláció alakulását a szakemberek. Tavaly Litvánia csatlakozását az euróövezethez éppen a megengedettnél hajszállal magasabb inflációs mutatója akadályozta meg.

Az EB ajánlását az EU pénzügyminisztereknek kell jóvá hagyniuk, amely júniusi ülésükön történhet meg és ezt követően a szlovák csatlakozást az uniós vezetők júniusi csúcstalálkozója szentesíti. Ha minden a tervek szerint halad, akkor júliusban rögzítik a szlovák korona és a közös valuta árfolyamát, amely azután már nem változhat.

Pozsony kezdettől fogva a 2009-es euró bevezetés céldátumát jelölte ki. Szlovákia az euróövezet 16. tagja lesz. A 2004-ben uniós taggá vált 10 ország közül először Szlovénia vezette be a közös pénzt tavaly január elsején. Idén Ciprus és Málta csatlakozott az övezethez.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség