Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. május 18, szombat, Erik és Alexandra napja van. Holnap Ivó és Milán napja lesz.

Kínában sem lesz békés útja a fáklyának?

E-mail Nyomtatás
Bár május 4-én kínai földre érkezett az olimpiai láng, a nyári játékok jelképének számító fáklya útja továbbra sem lesz nyugodt. A Hszincsiang tartományban élő ujgurok egyik vezetője szerint a térségbe tervezett váltófutást törölni kellene a programból."Az olimpiai láng tervezett útja Hszincsiang tartományon keresztül fokozná a kínai elnyomást, ezért nem kellene megtartani" - mondta az ujgur nemzeti kisebbség egyik emingráns vezetője. Rebija Kadeer, az Amerikai Ujgur Szövetség elnöke szerint a védelmi szolgálatok a múlt hónapban hajtóvadászatot tartottak a láng tervezett útvonalán. "A kínai hatóságok lecsaptak az ujgurokra, hogy ne legyen gondjuk Kelet-Türkisztánban." - fogalmazott Kadeer, aki szerint a letartóztatásokkal akarják megakadályozni a későbbi békés tüntetéseket. "Ellenzem, hogy a fáklya áthaladjon a térségen, mert még keményebb elnyomást vár igy az ujgurokra" - mondta Kadeer.

Szombaton több, külföldön élő ujgur vezető azt állította, hogy az elmúlt négy-öt hónapban több mint tízezer ember ellen folytattak hajtóvadászatot Hszincsiangban. "Mindenütt, otthonokban és szállodákban is voltak letartóztatások" - mondta Dolkun Isa, az Ujgur Világszervezet főtitkára, hozzátéve, hogy büntetlen előéletű embereket is őrizetbe vettek csak azért, mert úgymond gyanúsan viselkedteki.

A kínai kormány korábban többszőr lázadás szervezésével vádolta a Hszincsiang tartományában élő, többségükben muzulmán ujgurokat.. Arra hivatkozva, hogy az olimpia idején merényletek lehetnek, március elején a hatóságok fokozták a terrorellenes készültséget a tartományban. A 20 millió lakosú Hszincsiang Kína Afganisztánnal határos észak-nyugati részén van. Az itt élőket azzal vádolja Peking, hogy el akarnak szakadni Kínától azért, hogy létrehozzák Kelet-Türkisztán nevű államukat.

A tervek szerint az olimpiai fáklya az elkövetkező hónapokban beutazza az összes kínai tartományt. A hszincsiangi váltófutást június 25. és 27. között tartanák. A láng nemzetközi körútján szinte mindenütt volt demonstráció, amelyeken Tibet-barát tüntetők tiltakoztak Kína elnyomó politikája ellen.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség