Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. május 18, szombat, Erik és Alexandra napja van. Holnap Ivó és Milán napja lesz.

A Hezbollah magántelefonhálózata a libanoni harcok kiváltója

E-mail Nyomtatás
A libanoni telekommunikációs miniszter szombaton azt mondta, hogy a libanoni siíta szervezet, a Hezbollah által kiépített vezetékes telefonhálózat váltotta ki azokat a súlyos összecsapásokat, amelyek ismét polgárháború felé sodorják a közel-keleti országot.Marwan Hamadeh szerint Irán segitségével hozta létre a Hezbollah ezt az infrastruktúrát, amit a libanoni kormány hétfőn törvénytelennek minősített. A miniszter szerint a hálózatnak fontos szerepe volt abban, hogy a Hezbollah fel tudta tartani a támadó izraeli haderőt két évvel ezelőtt. Izraelnek akkor sikerült megzavarnia a mobilrendszert, így megakadályozta a Hezbollah parancsokokat, hogy kommunikáljanak, a Hezbollah által kiépített vezetékes telefonhálózat azonban működött.

Hamadeh szerint ennek az infrastruktúrának a felszámolása kulcskérdés a Hezbollah elleni harc sikerében. A miniszter nemrég azt nyilatkozta az Asharq al-Awsat nevű arab lapnak, hogy a hálózat kiépítése befejeződött Dél-Libanonban, az izraeli határ mentén, a Bekaa-völgyben, a főváros, Bejrút déli részén és számos keresztények lakta térségben.

Miután a libanoni kormány hétfőn illegálisnak minősítette a Hezbollah telefonhálózatát, és elrendelt bezárását, a szervezet vezetője, Hasszán Nasrallah csütörtökön hadüzenetnek nevezte a kormány döntését, és azzal fenyegetőzött, hogy " levágják annak a kezét, aki hozzá mer nyúlni a hálózathoz." Ezután kitörtek a fegyveres összecsapások.

Bejrútban negyedik napja tartanak a fegyveres harcok a főként moszlimok lakta nyugati városrészben. Az összecsapásokban a nyugati államok támogatását élvező kormányhoz hű szunnita erők és a síita ellenzék harcosai vesznek részt. Az egyre erősödő fegyveres harcokban eddig legalább 20-an haltak meg.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség