Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. május 18, szombat, Erik és Alexandra napja van. Holnap Ivó és Milán napja lesz.

Kaszparov, Putyin és Magyarország

E-mail Nyomtatás

Aki igyekszik figyelemmel kísérni a világban zajló eseményeket, alighanem egyetért azzal, hogy sok esetben nem a világpolitika közvetlen irányítóira, hanem a bizonytalan, meghatározhatatlan kötődésű háttéremberek megnyilvánulásaira érdemes igazán odafigyelni. Aligha kérdés, hogy igaz ez a korábbi kiváló sakkozóra, Garri Kaszparovra is, aki az elmúlt évtizedben, visszavonulván a sakktól, immár másfajta partik részese. Mint az orosz ellenzék egyik vezető személyisége és korábbi elnökjelöltje, folyamatosan bírálja Vlagyimir Putyint, és kihasználván veretes sakkozói múltjából fakadó, világszerte meglévő ismertségét, telekiabálja a nemzetközi sajtót az orosz állapotokról, amelyet diktatúraként jellemez.

 

Most a napokban is így tett. New Yorkból nyilatkozott a HVG-nek, amelyben nem csupán ostorozta az orosz belpolitikai helyzetet és Putyint, de ezen jócskán túllépve áthallásos utalásokat tett arra is, hogy véres hatalomátvétel várható Oroszországban, mert a diktátor Putyin nem fog békésen lemondani. Külön is kiemelte, hogy az otthonról elüldözött reformerek bizony egyeztetnek egymással, kapcsolatban vannak, és ha eljön az idő, egységesen fognak fellépni. Újságírói kérdésre (ami inkább alákérdezésnek hatott) Magyarországot Putyin-barát országnak nevezte, ahová nem jönne szívesen turistaként, mert látható, hogy a mi, Putyinnal kokettáló kormányunk késznek mutatkozik szívességeket tenni az orosz diktátornak. Putyin bukását amúgy csak idő kérdésének tartja, és véleménye szerint a jelenlegi elnökkel rokonszenvező országok – benne a miénk is – is megisszák majd a barátkozás levét, ha a derék Vlagyimir Vlagyimirovics egyszer megbukik.

Az örmény-zsidó származású Garri Kaszparov HVG-s nyilatkozata bizony több kérdést is felvet. Egyrészt azt, hogy vajon hogyan jut eszébe egy, papíron közgazdasági témájú hetilapnak felkeresni a marginalizálódott, évek óta New Yorkban élő Garri Kaszparovot? Hogy lehet, hogy a nehéz és megközelíthetetlen ember hírében álló Kaszparov nem csupán igent mond a HVG megkeresésére, de ilyen mélységű interjút is ad a magyar lapnak? Mi alapján érzi úgy a kérdező, hogy hazánkat is bele kell kevernie az orosz belpolitikai harcokba, meg abba, hogy az egykori sakk-nagymesternek hatalmi ambíciói vannak odahaza? Valójában kinek az üzenetét tolmácsolja Kaszparov, amikor azt mondja, hogy ha Putyin bukik, akkor annak mi is kárát látjuk? És vajon fennáll-e a veszélye annak, hogy Oroszországban is az ukrajnaihoz hasonló, véres belpolitikai küzdelmekre kerül sor?

Egyre csak sorjáznak a kérdések, és a fentiek közül bármelyikből következhet rögtön egy másik. Az viszont nem kérdés, hogy Kaszparov mondatait érdemes komolyan venni, előrejelzéseit, burkolt fenyegetőzését nem szabad kézlegyintéssel elintézni. Tapasztalhattuk, hogy néhány éve a magyar belpolitikába is erőteljesen megpróbáltak beavatkozni. Nem kizárt, hogy New Yorkban már készül a Putyin-buktatás forgatókönyve, amely akár úgy is végződhet, mint Ukrajnában. Egy esetleges orosz válság pedig alapjaiban rengetne meg más országokat is. Kaszparov vélhetően ezeknek a nagypolitikát alakító köröknek az egyik előretolt bástyája. Tekintettel arra, hogy New Yorkban él, könnyedén lehet elképzelésünk arról, milyen csoportosulásokkal állhat kapcsolatban, kikkel szövetkezhet Putyin és rendszere megdöntéséért. Ilyen tartalmú megnyilvánulásainak másodlagos üzenetei is lehetnek.

Ne feledjük: annak idején, az asztalnál már igazolta, hogy nagy játékos…

 

Kovács Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség