Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. május 18, szombat, Erik és Alexandra napja van. Holnap Ivó és Milán napja lesz.

SZDSZ+Jobbik –Összenő, ami összetartozik

E-mail Nyomtatás

Haraszti: Együtt kell működnie a baloldalnak a Jobbikkal

 

SZDSZ+Jobbik –Összenő, ami összetartozik

 

A centrális erőtér lényege, hogy az ellenzék pártjai – a baloldal és a Jobbik – jó eséllyel egyetlen kérdésben sem fognak össze, és ennek köszönhetően „az idők végezetéig” marad a jelenlegi aránytalan választási rendszer és a Fidesz ebből következő túlhatalma – mondta az ATV Szabad szemmel című műsorában Haraszti Miklós egykori rendszerváltó ellenzéki, az SZDSZ egyik alapítója, az EBESZ volt médiabiztosa.

Haraszti szerint az ellenzék helyzete a jelenlegi választási rendszerben reménytelen, ezért javasolta nemrég a 168 órának adott nyilatkozatában, hogy a Fideszen kívül az összes politikai erő – tehát a baloldal és a Jobbik együtt – közösen szorítsa rá a kormánypártokat egy arányos választási rendszerben lebonyolított voksolásra, ha pedig ez nem sikerül, közösen hirdessenek bojkottot.

 

Arra a felvetésre, hogy egy demokrácia minőségét egyáltalán nem befolyásolja önmagában, hogy milyen választási rendszerre épül, Haraszti Miklós úgy reagált: a rendszerrel nem az aránytalansága a probléma, hanem az, hogy egyetlen párt egyoldalúan alakította ki az összes többi parlamenti párt tiltakozását semmibe véve. Ha ezt 2014 után újra megengedik az ellenzéki pártok, akkor szerinte „mennek a vágóhídra és viszik a magyar társadalmat is”, mert ebben az esetben ismét kétharmados többséghez jut a Fidesz.

Haraszti szerint illúzió, hogy a jelenlegi választási rendszerben bárki le tudná váltani a Fideszt. Saját javaslatát „kétségbeesett gondolatkísérletnek” nevezte, amelynek célja egy olyan választási rendszer kikényszerítése, amelyben 40 százaléknyi szavazattal csak 40 százaléknyi mandátumot lehet szerezni, nem pedig kétharmadot.

Erre a helyzetre szerinte nem válasz a létező ellenzéki pártok újbóli összefogása, amely 2014-ben is megbukott, és amely mellé nem fog felsorakozni most sem a Fidesszel elégedetlen civil társadalom, amely nem érez közösséget a múltat képviselő pártokkal.

Az EBESZ volt médiabiztosa úgy látja: a Fidesz nem merne megkockáztatni egy parlamenti ellenzék nélküli választást, hiszen ez a jogállamiság megszűnésének bizonyítéka lenne. Ha az ellenzék mégis részt vesz a jelenlegi szabályok szerint tartandó választáson, akkor azt vállalja, hogy a továbbiakban a rendszer stabilitásának biztosítékaként fog tudni működni.

Haraszti szerint ugyanakkor sem szükség, sem esély sincs egy újabb rendszerváltásra, a Fidesz – Orbán Viktorral vagy nélküle – hosszú ideig a magyar politikai rendszer része marad. Ahhoz azonban, hogy a Fidesz újra középjobb párttá kényszerüljön válni, arányos választási rendszerre és a Fidesz túlhatalmának megakadályozására van szükség.

Az EBESZ volt médiabiztosa szerint Magyarországon félúton vagyunk a putyini médiarendszer vagy a kazah, a tadzsik, a belorusz médiarendszer megvalósítása felé. Ezeknek az illiberális rendszereknek a lényege, hogy a képernyőkön oknyomozó anyagok ne jelenjenek meg, azok szétszóródva az interneten jelenjenek csak meg. Az Orbán–Simicska szakítás és a Fidesz–RTL háború szerinte Magyarországot távolabb vitte ettől a helyzettől, mint amilyenben 2014-ben volt.

 

Cz.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség